DOMÁCÍ HOUSKY

12.3K
Miluji tu vůni čerstvého pečiva, která se line naším bytem vždy, když se František pustí do pečení. Už měsíce vychytává dokonalý domácí chléb a po chvílích, kdy si své pečení chce něčím ozvláštnit, zkouší některý další z pekařských skvostů. Nedávno to byly banketky a dalamánky a dnes? Dnes se pustil do čerstvých housek. Myslím, že již nikdy nebudu chtít jiné!
Chcete-li i vy zažít chuť čerstvě upečených domácích housek, vyzkoušejte tento snadný recept, který vás během pár kroků k těmto houskám dovede. Věřím, že si je také zamilujete!

Náročnost: mírně náročné

Doba přípravy: 2,5 hodiny

Co budete potřebovat (10 ks):

  • 500 g hladké mouky
  • 280 ml mléka
  • 42 g čerstvého droždí
  • 60 g másla
  • 15 g sirupu z ječného sladu
  • 10 g soli
Na dokončení:
  • 1 vejce,
  • mák, kmín, hrubozrnná sůl a posypání.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme rozkvas. Do velké misky nalijeme vlažné mléko, přidáme ječný slad, nadrolené droždí, polovinu mouky (250 g) a vařečkou vše dohladka umícháme. Misku přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 30 minut vzejít kvasnice. 
  2. Zbylou mouku promícháme se solí a poté ji přes síto prosejeme do misky. Uprostřed vyhloubíme důlek, do kterého nalijeme vykynutý rozkvas. Přidáme na kousky nakrájené máslo a vše promícháme tak, aby se suroviny spojily. Pak těsto vysypeme na linku a ručně jej zpracováváme tak dlouho, dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. Vypracované těsto přikryjte utěrkou a necháme jej 1 hodinu kynout.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 10 stejně velkých částí. Každou část rozdělíme na půl a z každé půlky vyválíme delšího hada. Ty dáme přes sebe do kříže. Horní konec přehneme směrem k sobě a stejně jako vánočku housky zapleteme.
  4. Připravené housky poskládáme na plech vystlaný pečicím papírem a necháme je 30 minut kynout.
  5. Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  6. Vykynuté housky potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme hrubozrnnou solí nebo kmínem či mákem.


Zapojte se do konverzace

  1. Dobrý den, tím ječným sladem máte asi na mysli sirup z ječného sladu (dle videa), nebo skutečně slad?

    1. Markéta says:

      Dobrý den, ano, jedná se o sirup, děkuji za upozornění.

  2. Anonymní says:

    Dobrý den, prosím, co je možné použít namísto sirupu z ječného sladu? Děkuji 🙂

    1. Markéta says:

      Můžete jej zcela vynechat, dát trochu více tekutin a do těsta místo sirupu dát lžičku cukru.

  3. Unknown says:

    Dobrý den, doporučila byste pomalé kynutí v lednici?

    1. Markéta says:

      Dobrý den, můžete to zkusit, já však dávám přednost klasickému kynutí při pokojové teplotě.

  4. Zuzana says:

    Dobrý den, prosím jak dlouho se mají péct? Děkuji

    1. Markéta says:

      Dobrý den, záleží na troubě. Peču zhruba 15 minut.

  5. Dobrý den, mě teda přijde drsný 42 gramů droždí na 500 gramů mouky..

    1. Markéta says:

      Dobrý den Evo,

      můžete zkusit droždí ponížit, ale za nás je to takto lepší. S větším množstvím jsou u této verze nadýchanější.

      Hezký zbytek dne
      Markéta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena