O DOMÁCÍCH ROBOTECH

7.8K

Vzpomínám na své začátky v kuchyni, na to množství muffinů či kynutých těst, které mi prošly pod rukama i na tu dobu, kdy jsem jich dělala tolik, že jsem si přála mít robota, abych je již nemusela zpracovávat ručně. Už za dob mých studentských let jsem propadla pečení a tak se u nás peklo velmi často. Roky jsem v kuchyni válčila s ručním šlehačem v ruce, který mi pomáhal vyšlehat bílky a čím více se frekvence mých pekařských nápadů zvyšovala, tím více jsem si začala uvědomovat, jak moc by mi robot ulehčil práci. 


V té době jsem začala zkoumat, kdo jaké roboty nabízí a nestačila jsem se divit, jak je jimi trh plný. Díky nulovým zkušenostem jsem robotům vůbec nerozuměla a tak vůbec netušila, jaký zvolit. Tenkrát tak pro mě volba robota byla poměrně těžká a musím přiznat, že ani po těch 7 letech, kdy jsem si první robot pořídila, bych stále nad koupí váhala. Nabídka je ještě širší než kdy dříve! Určitě však nejsem sama, kdo se s touto otázkou potýká a proto, pokud jste i vy, stejně jako já, duše nerozhodná, třeba vám těchto pár mých typů pomůže s rozhodováním.




Proč si vůbec pořizovat robot
Než se zde rozepíši o svých poznatcích i třech konkrétních typech robotů, které jsem vyzkoušela, nejprve bych se ráda zaměřila na otázku proč si vůbec robot pořídit a zda je opravdu potřeba. Existuje totiž široká škála nejen značek, ale i cenového rozpětí, které je třeba vzít v potaz při nákupu robota. Pokud v kuchyni trávíte čas sporadicky, nejspíš robot nebudete příliš potřebovat. Čím více v kuchyni jste, tím více však jeho potřeba roste, a čím víc věcí v ní děláte, tím více vám tento pomocník ulehčí práci. Osobně si tedy myslím, že robota užije úplně každý, ale od frekvence jeho používání by se pak měla odvíjet jeho cena. Jste-li v kuchyni často, raději si připlaťte. Robot bude mít více funkcí, více vydrží a více vám tak ulehčí práci.

Co robot může umět?
První věc, na kterou bychom se při výběru robota měli zaměřit je to, na co vše jej chceme využívat. Chceme jej pouze na zpracování těst, nebo potřebujeme aby měl i jiné funkce jako je například mletí masa, krájení, odšťavňování, příprava těstovin, atd. Různé roboty mají totiž různé přidané příslušenství. Některé je mají v ceně, jiné ne. K některým dokonce ani příslušenství nelze dokoupit. Všechny tyto parametry je však při výběru potřeba vzít v potaz. Nejlepší je udělat si tabulku + a – protože každý máme jiné priority a každému mu tak může vyhovovat trochu něco jiného. 

Jak to tedy bylo s výběrem robota u nás?
V naší kuchyni vždy od věku věků existoval jeden jediný robot. Byl to věhlasný robot Eta a kdybych mohla, doporučila bych vám právě jej. Moje mamka jej dostala před 33 lety jako svatební dar a bez nadsázky bych mohla tvrdit, že je to snad nejspolehlivější robot všech dob. Mamka jej používala neskutečných 30 let a věřím, že kdyby se mu tehdy neporouchala převodovka, kterou jako náhradní díl již po těch letech nešlo sehnat, používala by jej určitě doposud. Sama jej ještě na některé funkce využívá. Tento robot je jednoduše nepřekonatelný! Díky skvělým zkušenostem s Etou tak logicky přišel jako první do úvahy právě nový robot Eta. No jo, jenže v době, kdy mamce, její milovaná Eta začínala vypovídat službu, koupila si moje babička (skvělá kuchařka, dcera cukráře) nový model této značky, který jednoduše řečeno již nedosahoval takové výkonnosti, na jakou jsme byly zvyklé. Nevyšlehal náš milovaný dědův cukrářský krém a jeho funkce začaly odcházet rychleji, než jsme byly ochotné akceptovat (dnes už tomu však může být jinak). Proto jsme od varianty pořídit mi novou Etu upustili a zaměřili se na dva, v té době nejvychvalovanější roboty. Kenwood a KitchenAid. Pročítali jsme mnoho srovnávacích článků, recenzí v časopisech i na internetu a jelikož každý měl své plusy a mínusy a zároveň byly dle recenzí srovnatelně kvalitní, nechala jsem závěrečné rozhodnutí na mé mamce. O robot jsem si totiž napsala Ježíškovi a věřila, že právě on, díky svým hodnotným zkušenostem v kuchyni, pořídí to, co pro mě bude nejlepší.




5 let s Kenwoodem
V roce 2015 jsem tak pod stromečkem našla robot Kenwood Major Premier KMM770. Možná jsem trochu potajnu větší naději přikládala robotu KitchenAid, který se tehdy a možná i dnes těšil větší popularitě, ale rozhodně jsem si neztěžovala, ba naopak, byla jsem nadšená! Kenwood se stal velmi rychle naším věrným společníkem a když si vzpomenu na všechna ta těsta, které zpracoval, na tu zátěž, kterou jsem mu nakládala, tak se upřímně divím, že je stále mezi námi. Díky tomu, že jsem jej dostala prakticky s veškerým příslušenstvím, využívala jsem jej téměř denně. 


Velmi jsem si oblíbila jeho velkou, hlubokou mísu, ve které jsem pohodlně zpracovala i větší várky těst a to nejen kynutých, ale i nejrůznějších tekutých těst na bábovky, buchty či koláče. Když jsme měli velké rodinné oslavy (a to že jsme Hujerovi!) oblíbila jsem si jej i na přípravu pomazánek. Vše skvěle nakrouhal, nasekal a ve velké míse i pohodlně umíchal! Mísu s takto velkým objemem jsem u žádného jiného robotu ještě neviděla.


Chválím si i velký 1,6 l objemný skleněný mixér, který je u nás v permanentním užívání. Díky tomu, že je skleněný, je pěkně bytelný a můžete v něm krom různých smoothies a koktejlů mixovat i horké suroviny, jako například polévku na krém, nebo různá pyré. Skleněná nádoba je již standardem u většiny robotů, není to však samozřejmost!


Často využíváme i mlýnek a to nejen na mletí masa, ale například i piškotů na včelí úly :D, namele jednoduše všechno! Navíc má i nástavec na přípravu klobásek či domácích párků. Nástavná mísa na plnění má velkou plochu a tak je možné si na ni naskládat větší množství masa, mnohdy i celou várku. Obecně mi přijde, že všechno příslušenství u Kenwoodu má větší rozměry než je tomu u jiných robotů. Pro mě je to pohodlnější v tom, že se mi s ním dobře pracuje. Někomu však nemusí vyhovovat to, že příslušenství pak zabere více místa ve skříni či šuplíku.


Hodně také oceňujeme zmrzlinovač, který má jednoduché užívání a v létě tak má člověk zdravou domácí zmrzlinu stále při ruce (jen musí myslet na to, dát den předem namrazit mísu do mrazničky).


Abych nemluvila jen v superlativech tak mínus u něj vidím v tom, že je oproti Bosch a KitchenAid při provozu výrazně hlučný a nevyhovuje mi umístění filtru, který je hned na rameni nad mísou, tudíž při zpracování těst se tento otvor neustále zanáší a nejde vyčistit (nové modely už tento otvor nemají). Není však jediným robotem, u kterého se s problémem zanešení setkáváme. U tohoto starého modelu postrádám gumovou stěrku na plochém hnětači, která u Bosch i KtichenAid je, u všech ostatních nových modelů Kenwood už je však taky, takže záleží na zvoleném modelu. Nové modely mají také spoustu nových vychytávek jako je podsvícení nebo nový typ metly pro jemné mísení. 


Shrnutí:
+ Velký objem nádob
+ výkon
+ kolečkové ovládání umožňuje pozvolný nástup otáček
+ velké množství příslušenství k dokoupení
+ robot se dá sehnat za zvýhodněnou cenu s příslušenstvím
–  výrazná hlučnost
–  horší údržba v oblasti filtru (nové roboty už tento otvor nemají)


Jaké nástavce ke Kenwoodu lze sehnat (tři základní metly a nerezová mísa jsou v základu)?

  • skleněný mixér
  • mlýnek na maso,
  • lis na bobuloviny,
  • kráječ na zeleninu (různé druhy),
  • zmrzlinovač,
  • plastová mísa,
  • kryt proti rozstřiku, 
  • různé druhy přídavných mís,
  • spiralizér,
  • bubínkové struhadlo,
  • mlýnek na obilí,
  • mlýnek na bylinky,
  • nástavec na těstoviny (na ploché, ravioli, trenette, fettuccine, tagliatelle, taglioni, spagetti, tvarované těstoviny),
  • tvořítko na cukroví,
  • smoothie mixér,
  • šnekový odšťavňovač,
  • odstředivý odšťavňovač,
  • lis na citrusy.
Roční zátěžová zkouška KidchenAidu
Když se nám narodil Štěpán, přišla doba stěhování do nového, většího bytu. Tehdy jsme se dostali do situace, kdy bylo nutné starý byt prodat a předat novému majiteli. Bohužel však tehdy ještě nebyl náš nový byt dokončený a my se tak do něj nemohli nastěhovat. Došlo k roční mezeře mezi těmito dvěma úkony a my se tak ocitli v situaci, kdy jsme neměli kde bydlet. Proto jsme se na rok přestěhovali k mým rodičům. Na rok jsem tak měla kuchyň společnou s mojí mamkou a ač má kuchyň velkou, pro dva roboty zde nebylo místo. Proto šel můj Kenwood na roční odpočinek do krabice a já dostala šanci plně vyzkoušet všemi vychvalovaný KitchenAid. Byl to krásný rok spolupráce a nezapomenutelných zkušeností s tímto dokonale ladným designovým kouskem. 


Musím uznat že KitchenAid je snad nejhezčí robot, který jsem kdy viděla. Sice mnoho firem také nabízí i variantu tohoto starého designu u svých robotů, žádný však není tak krásný jako KitchenAid. Navíc Kenwood, který podobný robot nabízí pod názvem kMix není tak variabilní v přidaném příslušenství. Má pouze základ (u Kenwood kMix lze dokoupit pouze strojky na těstoviny, lis na bobuloviny, mlýnek na maso, krouhač na zeleninu). 


S kitchenAid se pracuje skvěle a pohodlně. Je oproti všem robotům, které jsem kdy zkusila poměrně tichý, jen si tak pěkně přede a nikomu tak jeho hluk nemůže vadit. I při větším zápřahu je pěkně stabilní a stále drží na svém místě. Co musím také ocenit, je metla se stěrkou, která hlavně při zpracování krému a pomazánek vše dokáže dokonale promíchat. 


Žádný robot však není dokonalý a tak i přestože jej nelze nemilovat, vidím zde dvě slabiny. Nikdy jsem si nezvykla na tvar mísy. Po tom, co jsem roky žila s Kenwoodem je na mě mísa od KitchenAid poněkud malá. Nevyhovuje mi také ovládání páčkou, které je trochu koprné a neumožňuje tak mezistupně. Není to však nic, na co se nedá zvyknout, ale když může být lépe tak proč to nevyužít.


Shrnutí:
+ Nádherný design
+ stabilita
+ nízká hlučnost
–  ovládání páčkou

–  menší mísa
–  cena
–  i přes vysokou cenu se musí veškeré příslušenství k robotu dokupovat zvlášť


Jaké nástavce ke KitchenAid lze sehnat (tři základní metly a nerezová mísa jsou v základu)?
  • mlýnek na maso,
  • kryt proti rozstřiku,
  • různé druhy přídavných mís, 
  • spiralizér,
  • plátkovač zeleniny,
  • bubínkové struhadlo,
  • mlýnek na obilí,
  • foodprocesor,
  • nástavec na těstoviny (na ploché, ravioli, tagliatelle, taglioni, spagetti, tvarované těstoviny),
  • tvořítko na cukroví,
  • nástavec na plnění klobás,
  • lis na ovoce a zeleninu,
  • odšťavňovač,
  • lis na citrusy,
  • zmrzlinovač.

Bosch na zkoušku
Když jsme se konečně nastěhovali do nového bytu, přišlo na jeho zařizování. Na nákup nových spotřebičů a koupi kuchyně. Tehdy jsme se úplně náhodou dostali k možnosti vyzkoušet nový robot od Bosch a jelikož už tehdy jsme od vás zaznamenávali mnoho dotazů ohledně koupi domácího robota, říkala jsem si, že čím více robotů vyzkouším, tím větší rozhled o nich získám. Tak jsme do toho šli! Robot Bosch jsme zkoušeli třičtvrtě roku a prožil s námi vaření do naší první kuchařské knihy, které bylo velkou zátěžovou zkouškou. 


Stejně jako u KitchenAid má robot Bosch OptiMUM 9BX5S61 stěrku na metle, která  vše dobře umíchala. Jako dobrý nápad také oceňujeme hlavici, která při míchání rotuje a tudíž dobrému umíchání ještě více napomůže. Určitě velmi pozitivně hodnotíme i kabel od robotu, který po vyjmutí ze zásuvky zajede do robotu, takže nikde okolo nevisí. 


Tento typ robotu má zabudovanou váhu, díky níž můžete suroviny přihazovat rovnou do mísy a nemusíte si je tak odvažovat zvlášť bokem. Přijde mi to jako skvělý nápad, na druhou stranu je vždy potřeba, aby byl robot zastavený, jinak váha neváží. To je sice logické, ale pro mě často nepoužitelné, jelikož mnoho těst vyžaduje zašlehávání surovin postupně při zpracovávání těsta. Jsou však chvíle, kdy je váha v robotu výhodou. 


Co se týká příslušenství tak velkou radost nám dělal nástavec na krájení, který měl kráječ i na asijskou zeleninu. Dokázal tedy nakrájet například mrkev do jarních závitků na krásně tenké nudličky. To jsme doposud u žádného robota neviděli (netvrdím že u žádného není, jen jsme se s tím zatím nesetkali) a jelikož asijskou kuchyni milujeme, využívali jsme jej často. Bosch byl také prvním robotem, u kterého jsme vyzkoušeli strojek na těstoviny a nemohli jsme si jej vynachválit. I tento robot tak má svá pro i proti. 


Aby byla zajištěna stabilita, má robot zespoda přísavky, díky kterým je podpořena jeho stabilita (i přesto považuji předchozí dva roboty za stabilnější). Co mi u roboto hodně vadilo byla uživatelské přívětivost, která pro mě příliš přívětivá nebyla. Nejvíce mě vadil systém nandávání metel, na který jsem si ani po 9 měsících manipulace nezvykla. Měla jsem i situace, kdy jsem metlu z robotu prostě nebyla schopná vypáčit a musela počkat, až František přijde domů z práce. Jo, bylo to k vzteku, ale je pravda, že Františkovi vyndávání šlo o něco lépe něž mě. Co nám však vadilo oběma, bylo, že ostatní funkce fungovaly jen v případě, že byla nasazená mísa. Tedy pokud chcete mixovat koktejl, mlet maso, či krájet zeleninu, musíte mít nasazenou hlavní mísu. Normálně by mi to asi nevadilo, ale často se nám stávalo, že jsme něco připravovali v míse a tu pak vložili do myčky, aby se umyla nebo v ní nechali pomazánku, na večerní párty s přáteli, kterou jsme předtím připravili a pak si vzpomněli, že musíme ještě například nakrouhat zeleninu, jenže pokud tam tu mísu nenasadíte tak jinou funkci nemůžete jednoduše použít. Toto se u předchozích dvou robotů neděje a považujeme to za velké mínus. Dále mi stejně jako u KitchenAid trochu vadila velikost mísy, která je oproti Kenwoodu o poznání menší. Při míchání těsta tak člověk musel vždy myslet na to, aby robot pustil pomalu a postupně zvyšoval rychlost, když se totiž hned od začátku zapnula vysoká rychlost, vše z mísy vyletělo a mouka byla po celém bytě. Je to však jen o zvyku. Bohužel se nám také stalo, že z nového robotu již po 3 týdnech užívání začali létat jiskry, robot nám byl vyměněn za nižší model, který to bohužel po měsíci začal dělat také. Znám mnoho blogerů, který jej mají také a používají ho bez problémů, věřím tedy, že to byla jen špatná náhoda. Jak už to tak tedy bývá, vše má své pro i proti. 

Shrnutí:
+ dobrý systém míchání
+ kráječ na asijskou zeleninu
+ zajížděcí kabel
–  systém nandávání metel
–  použití ostatních funkcí pouze s nasazenou mísou

–  menší mísa

Jaké nástavce k Bosch lze sehnat (tři základní metly a nerezová mísa jsou v základu)?

  • skleněný mixér,
  • mlýnek na maso,
  • různé druhy přídavných mís, 
  • bubínkové struhadlo,
  • kráječ na zeleninu,
  • foodprocesor,
  • nástavec na těstoviny (na ploché, tagliatelle, taglioni, tvarované těstoviny),
  • tvořítko na cukroví,
  • nástavec na plnění klobás,
  • zmrzlinovač.

Jak z výše napsaného vyplývá, každý má své a každý si tak musí zhodnotit co komu vyhovuje a podle toho se rozhodnout, který robot pořídit. Osobně si myslím, že tyto tři značky jsou momentálně těmi třemi nejlepšími pro koupi robotu. Pokud bych měla hovořit o našem subjektivním pocitu, který robot nám nejvíce vyhovoval, zařadila bych na první místo Kenwood a hned těsně za ním by byl KitchenAid. Obě tyto značky nám tedy přijdou srovnatelně kvalitní. 

  • KitchenAid u mě rozhodně vítězí designem, je však pravda, že i  Kenwood už nyní dělá podobný design a proto kdybych měla Kenwood v tomto designu byl by u mě Kenwood zase o trochu výš. Bosch tento design nedělá.
  • Velkou výhodu Kenwood vidím ve velké míse, kterou KitchenAid ani Bosch nemá. Na druhou stranu mi u KitchenAid vyhovuje větší stabilita než u ostatních dvou, ale těžko říct, jak by to bylo kdyby mělo velkou mísu a míchalo tak velká těsta jako můj Kenwood. 
  • U Kenwood mi stejně jako u Bosch vyhovuje ovládání kolečkem, u KitchenAid mi nevyhovuje ovládání páčkou. 
  • KitchenAid je oproti ostatním dvou méně hlučný.
  • Kenwood narozdíl od ostatních dvou nemá stěrku na metle, nové modely ji však mají.
  • Pokud bychom hodnotili aktuální cenu robotu nového typu se stejným vybavení příslušenství dojdeme k tomu, že KitchenAid je suverénně nejdražší. Druhý je pak Bosch a nejlevnější je Kenwood.
Jelikož Kenwood Major Premier a KitchenAid Artisen 150 se již nevyrábějí, uvádím v tabulce nové, srovnatelné typy těchto robotů.

Kenwood Chef Titanium KVL8470S KitchenAid Artisan 5KSM175 Bosch OptiMUM
MUM9BX5S61 + mixér, mísa
hmotnost 10,40 10,65 16,90
výkon 1700 W 1500 W
maximální kapacita 4,5 kg těsta 1,2 kg mouky 3 kg těsta
objem nádoby 6,7 l 4,83 l 5,5 l
počet
rychlostí
8 10 8
počet možných nástavců 18 17 10
Cena 11 990,- Kč 16 160,- Kč 14 890,- Kč

Co říct závěrem?
Pokud budete vybírat robot, zvažte kolik do něj chcete investovat a co všechno potřebujete aby uměl. Myslím si, že každý robot by měl mít základní příslušenství. Těmi nejvyužitelnějšími podle mě jsou tři nástavce na mixování (hnětací hák, šlehací metlu a plochý šlehač – nejlépe se silikonovou stěrkou), mixér, mlýnek na maso, krouhač na zeleninu a sekáček (foodprocesor). Dalším příslušenstvím, které oceňuji je zmrzlinovač a strojek na těstoviny (alespoň na ty ploché). 


Důležitým měřítkem je také stabilita robota při mixování. Ne jednou se mi stalo, že mi robot málem spadl z linky, když zpracovával příliš velké těsto a já u něj nestála. Zaměřte se tedy i na tuto položku. 


Z praxe mohu říci, že je pro mě důležité, aby měl robot dvě mísy. Pokud je to tedy možné, kupte si jednu navíc. Já u Kenwood měla dvě hned v sadě (kovovou a bílou plastovou). Pokud chcete využívat mixér, dejte přednost skleněné nádobě, ve které můžete mixovat i horké suroviny.


A v neposlední řadě myslete na to, že ne vždy nejdražší je ten nejlepší. Zároveň také nemusíte vždy kupovat nejnovější model. Pouze si zkontrolujte co má navíc a jestli tato věc vyváží cenu, o kterou je nový model dražší.



I přestože se mi KitchenAid vždy velmi líbil a možná každý o něm mluví jen v superlativech, i po těch letech bych stále zůstala a zůstávám věrná robotu Kenwood. KitchenAid je krásný, ale na mě je drahý. Navíc si trochu myslím, že cenový rozdíl, který mezi těmito značkami je, nepokryje nedostatky, které Kenwood má (hlučnost, menší stabilita…). Pokud si někdy budu muset koupit nový robot, koupím si novější model Kenwoodu, který má už spoustu zajímavých a pro mě využitelných vychytávek. Navíc se pyšní nejvýkonějšími motory na trhu (až 1700W) a bezkonkurenčním množstvím dokoupitelných nástavců.


Pevně věřím, že vám můj článek alespoň trochu pomohl a pokud máte jakékoliv zkušenosti se svými roboty, budu ráda, když se s nimi podělíte do komentáře. Věřím, že to mnoho lidí při výběru robota ocení.

Zapojte se do konverzace

  1. Anonymní says:

    Dobrý den, článek mi teď akorát přišel vhod, zvažuji koupi svého prvního robota a zatím u mě vede Kenwood kvůli velké míse 6,7 l. Pečeme často chleba z většího množství a ostatní roboty tak velké mísy nemají. Chtěla jsem se zeptat, zda ale Kenwood zvládne ušlehat i menší množství, např. ušlehat sníh ze 2-3 bílků, jak píší, nebo je to problém? Ostatní těsta kromě chleba dělám z normálního množství, tak aby to zvládnul. Děkuji za radu. Eva

    1. Markéta says:

      Dobrý den, jsme moc rádi, že se článek hodil.

      Ano, velká mísa je v tomto ohledu vážně výhoda a jelikož i my velmi často pečeme chleba či bagely a jiné pečivo z většího množství těsta, velkou mísu tak oceňujeme.

      Co se týká šlehání malého množství bílků. Všechny značky tvrdí, že vyšlehají i jeden bílek, v praxi je to však trochu komplikované. Co se týká Kenwoodu, 3 bílky pohodlně vyšlehá, zvládne i dva i jeden, aby však vyšlehal jeden bílek, musí se s robotem manipulovat. Co tím myslím, k robotu je klíč, díky kterému můžete metlu posunout níže, díky tomu je k míse ještě blíže a vyšlehá tak i malé množství,je však pak lepší ji dát zpět o úroveň víš, aby se metla tolik naotírala o mísu a neškrábala ji i sebe. Kdybyste měla ještě nějaký dotaz, určitě se neváhejte ozvat :).

      Markéta

  2. Anonymní says:

    Děkuju moc za radu, vzhledově se mi také víc líbí Kitchenaid, mám ráda ten retro styl, ale velikost mísy je důležitější. Také je škoda, že chef xl co mám vybraný (kvůli ceně) nemá ucho na nádobě, snad to nebude vadit. Hezký den.

    1. Markéta says:

      Není vůbec zač. Přejeme ať dobře vyberete.

  3. Anonymní says:

    Dobrý den,
    zrovna čekám na dodání bledě modrého Artisanu 🙂 Tak nějak jste shrnula má očekávání i váhání, já nepeču ve velkém objemu, tak v tom mi KitchenAid nebude vadit, ta cena je vysoká, ale našetřila jsem si holt za ta léta a doufám, že nebudu litovat.
    Jen mě překvapilo, že jste psala, že se dá k Artisanu dokoupit skleněný mixér? Tuto možnost jsem nikde neviděla. Mám teda doma Tefal, který mixuje i vaří, tak o něm zatím neuvažuji. Každopádně se moc těším až hi vyzkouším.
    Pěkný článek, mějte se hezky, Nicola

    1. Markéta says:

      Velice děkujeme za pochvalu a jsem rádi, že se s našimi myšlenkami ztotožňujete.
      Co se týče mixéru, to je moje chyba, vůbec nevím jak se mi tam ta odrážka dostala. Mixér samozřejme němá. Omlouvám se a již jsem to opravila.

  4. Unknown says:

    Článek super, robota mám, ale skleněná nádoba mixeru dělá společnost na půdě plastové nádobě, nevím na co bych je použila, vše co je třeba mixovat se líp udělá silným ponorákem. Totéž odšťavňovač, ten když tak šnekový a ne rotační. Ale je moc fajn slyšet jiný názor, každý jsme jiný a máme jiné preference. Já mám k robotu ještě jeden se srpovým nožem, bez toho bych být nemohla, to je TOP.

    1. Markéta says:

      Přesně tak, jak píšete, každý máme jiné potřeby a proto je i tento článek individuální. Zachycuje tedy spíš náš názor, se kterým se nemusí každý ztotožnit. Děkujeme tedy za Váš názor. Je dobré to vidět z více pohledů.

  5. katerinak says:

    Dobrý den, děkuji za krásný článek. Právě již několik dní trávím nad čtením, studováním recinzí apod. Ke KA mě táhne srdce, je to můj sen. Už jsem pro něj byla rozhodnutá a pak jsem dneska shledla toto video, které mě děsí 😀 A tak jsem se vrátila zpět k Vašemu článku. Právě u KA píšete, že je stabilní. Ve videu, když paní zvedá rameno, ji vyloženě skáče od linky a při spouštění dolů mě ty zvuky taky hodně překvapily. – https://www.youtube.com/watch?v=VtfP-vkA6QA&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1Q04CoZAjtmvSANH1eJ-K2Jo9tqVjA8ijaJlA2BiLUsH-yAZmCbHnS514.

    1. Markéta says:

      Ono je to vážně těžké rozhodnutí, protože každý má nějaké pro a proti.
      Video Vás může trochu vyděsit, ale nenechte se děsit zbytečně. U KA je rameno těžké, proto, když se zvedne, je logické, že se robot bude hýbat, když s ním budete takto lomcovat. My jsme v článku hodnotili spíše stabilitu při práci s těstem (ne ve stavu klidu). Tím, že je rameno KA těžké, tak pak stabilitu při mixování drží. Ono žádný robot nebude držet jak přibitý :). Takže tohoto bych se zbytečně neděsila 🙂

  6. Anonymní says:

    Mám stary dobrý Bosch MUM,ač všichni nadavaji na plastové převody,mě už jede myslím víc než 15let a to poměrně často a pořád jak nový.Je mi líto se ho zbavovat,na chleba je ale úplně nevhodný,takže bohužel.Váš článek mě ujistil jen v tom že Eta mi nesmí domů a vyhrává Kenwood..jen by mě zajímalo kde se dá sehnat za tak pěknou cenu 🙂 A také jestli kenwood má jemné struhadlo,napřiklad na bramboráky?Děkuji a přeji krásný den!

    1. Markéta says:

      15 let! to je úžasné, takového stroje by bylo vážně škoda se zbavovat.

      Co se týká struhadla, tak náš tento starý model klasické jemné struhadlo na bramboráky nemá. S různými typy robota se to však může měnit.

      Co se týká ceny, tak článek jsme psali pár týdnů zpět, v době před koronavirem, je možné že se tedy ceny zvýšily. Je však dobré podotknout, že se jedná pouze o cenu robota bez příslušenství, aby byla cena srovnatelná s KitchenAid, který nelze naopak prakticky sehnat v sadě s příslušenstvím.
      Cenu 11990,- Kč jsem nyní našla jenom zde: https://www.google.cz/search?q=Kenwood+Chef+Titanium+KVL8470S&sxsrf=ALeKk00nUXmkp8uMTqxxe6XPLaraoguHnA:1589104130502&source=lnms&tbm=shop&sa=X&ved=2ahUKEwjxqtaZgqnpAhUyRxUIHYSZCgcQ_AUoAXoECAwQAw&biw=1536&bih=722#spd=12285708952339216119

      I Vám krásný den :)!

  7. Unknown says:

    Dobry vecer, dost jsem toho o robotech nacetla, vybiram svuj prvni. Zmatla me cena u Kenwoodu, jelikoz typ, ktery je uveden v tabulce, je vcetne prislusenstvi. Malem jsem mela infarkt, kdy tento "megapack" byl v padesatiprocentni sleve ;). Mozna by nebylo spatne uvest primo oznaveni samotneho modelu bez prislusenstvi KVL8300S.

    1. Markéta says:

      Dobrý den, bohužel Kenwood již tento model nevyrábí a proto není možné cenu samotného robotu dohledat. Z tohoto důvodu jsem do článku uvedla cenu celého packu.

  8. Mam KitchenAid ruzovy nejmin 20 let a super.Je tissi tak o pulku nez Kenwood.
    Doplnky jsou v Evrope drahy , ale daji se privezt za 1/4 ceny z USA.( mlynek na maso atd) Nemenila bych.
    Jana7

    1. Markéta says:

      Děkujeme za komentář i za dobrý tip na nákup ze zámoří 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena