TOUSTOVÝ CHLÉB Z KVASU

26K
Vzpomínám na ta odpolední posedávání u dobrého čaje, kdy děda vyprávěl o době svého mládí i na ty chvíle, kdy naši vyprávěli o frontách na pomeranče a banány či bony v Tuzexu. Díky těmto vyprávění jsem si vždy vážila doby, ve které žiji. Není sice ve všem ideální, ale nabízí nám mnoho možností rozhodnout se všem dle vlastního přesvědčení. Jo, to mám na době mojí generace ráda! Kdyby mi na přelomu roku někdo řekl co si pro nás život na následující měsíce chystá, nejspíš bych nad tím jenom mávla rukou a myslela si své. Ne snad, že bych nevěřila, že může podobný virus přijít, ale nikdy by mě nenapadlo, že nás donutí se zastavit. Že nás donutí zůstat doma, přehodnotit své plány, možná i hodnoty. Že v nás vyvolá strach z nedostatku potravin, z budoucnosti ani to, že dokáže náš národ spojit. Je to zvláštní doba a já stále v hlavě přemítám co vše si z posledních týdnu vezmu a co si nechám. I já jednou budu se svými dětmi a možná i vnoučaty sedět u odpoledního čaje a vyprávět o tom, jak jsme ze dne na den museli všichni zůstat doma, jak jsme si najednou začali vážit velkého výběru potravin, jak všude došlo droždí a jak jsme se tak vrátili ke kořenům a začali se učit pracovat s doma vypěstovaným kvasem. Právě v této době vzešel v naší domácnosti domácí toustový chléb z domácího kvásku, když droždí nebylo a když bylo, “celé” Česko peklo náš novozélandský toustový chléb, protože se bálo chodit do obchodu. 
 
Tímto receptem bychom vám chtěli poděkovat za ty stovky upečených toustových chlebů, podle našeho novozélandského receptu. Za všechny ty fotky, které nám posíláte a za tu obrovskou pozitivní odezvu, které se nám v této koronavirové době dostává! Vážíme si toho!   
 
Doba přípravy: zhruba 17 hodin
 
Co budete potřebovat:
 
Na rozkvas:
  • 30 g pšeničného kvásku,
  • 100 g vody,
  • 100 g hladké mouky.
Na těsto:
  • 550 g hladké mouky,
  • 300 ml mléka,
  • 1 vejce,
  • 60 g másla,
  • 7 g soli,
  • 10 g cukru.
Postup:
 
1. DEN
  1. Večer před samotnou přípravou si připravíme rozkvas. Rozkvas bude kynout 12 hodin, proto je nejlepší si jej připravit den předem. Práce na chlebu Vám pak vyjde dobře časově tak, že budete mít druhý den večer čerstvě upečený chléb. Rozkvas samozřejmě můžete založit i ráno, ale počítejte s tím, že na něm budete pracovat až do půlnoci.
  2. Rozkvas připravíme tak, že do misky odvážíme kvásek, zalijeme jej vodou a dobře ho ve vodě rozmícháme. Poté přisypeme mouku a opět vše dobře promícháme tak, aby v rozkvasu nebyly žádné moučné hrudky. Misku přikryjeme potravinovou folií a necháme při pokojové teplotě 12 hodin pracovat.
2. DEN
  1. Do velké mísy přendáme rozkvas, zalijeme jej mlékem, přidáme mouku, cukr, vejce a na kousky nakrájené máslo. Vše vařečkou promícháme, aby se suroviny spojily a poté těsto přendáme na pracovní plochu. Zde jej mírně roztáhneme, posypeme jej solí a začneme jej zpracovávat. Těsto zpracováváme ručně tak dlouho, dokud není hladké a kompaktní. Může i mírně lepit, ale nesmí přilnout k rukám. (Těsto můžete zpracovat i v kuchyňském robotu).
  2. Velkou mísu vymažeme olivovým olejem a těsto do ní přendáme. Mísu přikryjeme potravinovou folií a necháme jej kynout 2-4 hodiny. Během této doby těsto několikrát přeložíme (Doba kynutí je závislá na prostředí, ve kterém těsto kyne. Pokud máte v pokoji zimu, bude kynout déle, pokud máte tepleji a vlhčeji, bude kynout lépe. Nejlépe těsto kyne v prádelně :). To, že je těsto vykynuté poznáte tak, že zdvojnásobí svoji velikost.) .
  3. Během prvních dvou hodin kynutí těsto překládáme. To provádíme tak, že těsto podebereme, natáhneme a přeložíme zpět přes těsto v míse. Takto pokračujeme kolem dokola, dokud nemáme těsto přeložené ze všech stran. Přeložené těsto přikryjeme potravinovou folií a necháme opět kynout. Takto bychom měli těsto během první dvou hodin přeložit čtyřikrát.
  4. Těsto, které nám zdvojnásobilo objem vyndáme z mísy. Na pracovní ploše jej roztáhneme do tvaru obdélníku a po delší straně jej srolujeme. Takto připravené těsto vložíme do hranaté formy na chléb a necháme jej kynout 2 hodiny.
  5. Vykynutý chléb potřeme máslem a pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C 15 minut. Poté snížíme teplotu na 200 °C a pečeme ještě 15 minut. 
Naše nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? KLIKNI ZDE

Jak jsme připravovali domácí chléb z kvásku

Zapojte se do konverzace

  1. Gardeničení says:

    Ahoj, je možné dělat o ze žitného kvásku?

    1. Markéta says:

      Ano, můžete, je také velice dobrý, jen je pravda, že se chutí zase trochu více odchýlíte od chuti klasického toustového chleba.

    2. Tomáš says:

      Já si ze žitneho kvásku udělal pšeničny.

  2. Nikolka Bujokova says:

    Ahoj a co pouzitie Lievito Madre? Ďakujem

    1. Markéta says:

      Určitě je také možné. Zkušenost s tím nemáme, ale mnoho lidí nám psala, že jej s ním dělala a vyšlo jim báječně :).

  3. Nikolka Bujokova says:

    Vyskusala som a je super. 👍🏼 Ako každý jeden recept od Vás, ktorý som vyskusala. Super práce 😉

    1. Markéta says:

      Moc děkujeme!

  4. Daniela says:

    Dobrý den.
    Chystám se na váš chlebík. Jak velkou formu použít? Děkuji

    1. Markéta says:

      Dobrý den, používám formu o objevu 1,8 l.

  5. Mockrat dekuji za recept, toustovy chleb z kvasu byl vyborny 😉 Pecu nekolik let zitny chleb a tohle byla prvni, ale moc prijemna zmena.
    Mam dotaz ohledne receptu z vasi knihy. Lze vymenit podmasli pri peceni chleba za neco jineho? dekuji mockrat a drzim palce pri dalsim tvoreni v kuchyni. Jde vam to perfektne 😉 Uz se tesim, az budeme s vnuckou take pripravovat uzasne snidane. Preji hezky den 😉

    1. Markéta says:

      Dobrý den, moc děkujeme, že se recept líbí.

      Co se týká receptu z kuchařky, je to vždy otázka, někteří mi psali, že dobře recept funguje i s kefírem, sama to však nemám vyzkoušené. Pokud byste volila jinou tekutinu, jako je voda, bude těsto řídší, bude mít tedy vyšší hydrataci. Podmáslí je totiž samo o sobě hustější než voda.

      Moc děkujeme za přízeň, vážíme si toho, že se recepty i celá naše tvorba líbí. Děkujeme.

  6. Šárka says:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli se má forma vymazat a vysypat než tam dám těsto? A taky jak dlouho mám nechat chleba ve formě po upečení? Jeden jsem zkoušela a na chut byl výborný ale při vyndávání se mě rozpadl. Děkuji za odpvěd

    1. Markéta says:

      Dobrý den,
      řekla bych že vymazání není potřeba, pekla jsem v různých formách a vždy šel vyklopit bez vymazání. Pokud si však nejste jistá, vymazejte ji máslem a vysypejte polohrubou moukou.
      Po upečení jej nechávám chvíli odchladnout (5-10 minut) a poté vyklopím na mřížku.
      Děkujeme že chutná.

  7. Děkuji za recept, pekla jsem zdravější verzi – 350g špaldové hladké a 200g špaldové celozrnné mouky a žitný kvásek. Chlebík vyšel perfektně 😘

    1. Markéta says:

      Moc děkujeme za skvělý tip, věřím, že se bude hodit :). Děkujeme za přízeň.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena