Originální recept, který vznikl při vzpomínání na Austrálii, kde jsme objevili thumbprint cookies. Přidali jsme do nich navíc trochu čokolády a vzniklý důlek ozvláštnili argentinských dulce de leche. Vyzkoušejte je a přineste si trochu chutě dálek i do vašich domovů. Uvidíte, že nebudete litovat.
Příprava 1 hourhodina
Co budete potřebovat
Na těsto
150ghladké mouky
80gmásla
100gkrupicového cukru
1žloutek
35ghořké čokolády
1/2lžičky jedlé sody
Na zdobení
Dulche de leche
Postup
Do větší misky nakrájíme na menší kousky máslo, které necháme přijmout pokojovou teplotu, aby bylo lehce změklé.
Než máslo povolí, rozpustíme si ve vodní lázni čokoládu (Vodní lázeň připravíme tak, že do menšího kastrolku nalijeme dostatek vody. Na kastrolek položíme horkovzdornou misku, která bude zcela kopírovat okraj kastrolku tak, aby těsnila, a zároveň bude ponořená ve vodě. Do misky vložíme nalámanou čokoládu a vodu dáme vařit. Ve chvíli, kdy se voda vaří, stáhneme teplotu a čokoládu necháme rozpustit. Čokoládu rozpusťte horkem, vodu již nevařte, aby Vám voda do čokolády nechrstla a čokoláda se pak nesrazila.).
Mouku promícháme s jednou sodou a poté ji prosejeme do misky.
K povolenému máslu přisypeme cukr a utřeme jej do bílé nadýchané pěny. Dále přidáme žloutek a rozpuštěnou čokoládu a vše promícháme. Následně přidáme i cukr a mouku se sodou a vše zpracujeme v kompaktní těsto, které necháme do druhého dne uležet (Spěcháte-li, nechte těsto uležet alespoň 1 hodinu).
Z odpočinutého těsta ulamujeme malé kousky, které vyválíme do malých kuliček (Naše cukroví bývá malinkaté a proto máme kuličky zhruba 9 g těžké, pokud je budete mít větší, myslete na to, že sušenek bude méně). Ty poté zploštíme otiskem palce, díky kterému sušence vytlačíme důlek (Důlek palcem je tradiční proces přípravy těchto australských sušenek, abyste však docílili opravdu hezkého důlku, který se Vám bude dobře plnit, je lepší použít druhý konec vařečky a jím důlky udělat. Snažte se je dělat hluboké a úzké. Současně také myslete na to, že cookies se v troubě rozteče a široký a nízký důlek by pak při pečení mohl zaniknout.).
Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
Přichystané sušenky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem (Myslete na patřičný rozestup. Sušenky se při pečení zvětší o dvojnásobek.). Poté je pečeme v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 10 - 12 minut.
Upečené sušenky necháme zcela vychladnout a pak jim za pomoci zdobícího sáčku naplníme důlek karamelovou pomazánkou dulce de leche (Pokud sušenky nebudete konzumovat hned, ale chcete je mít například na vánočním stole, je dobré si je upéct do předu a plnit až před konzumací.).
Poznámky
Tip: Thumbprint cookies se v Austrálii tradičně plní malinovou marmeládou, zkuste si udělat obměnu a naplnit některé sušenky marmeládou. Další skvělou variantou je i slaný karamel či dulce de leche posypané troškou soli. Jinou variantou může být i lemon curd, lískooříškový krém či čokoláda.