ořechy na obalení (pistácie, lískové ořechy, strouhaný kokos, kakao,...)
Postup
Čokoládu nalámeme na menší kousky a položíme ji vedle plotýnky (Vždy volte čokoládu, která je vaším chutím nejbližší, lanýže jsou tvořené hlavně z ní a tudíž jejich chuť bude primárně tvořena touto čokoládou.).
Do menšího kastrolku či hrnce vložíme na kousky nakrájené máslo, cukr, smetanu. Kastrolek se surovinami necháme pozvolna zahřívat a za stálého míchání suroviny rozpustíme a spojíme v kompaktní směs. Zbytečně ji však nevařte, stačí ji jen nechat pozvolna zahřívat.
Horkou směs odstavíme z plotny, přidáme do ní na kousky nalámanou čokoládu a mícháním ji v ní rozpustíme. Směs míchejte dokud nezískáte hladký středně hustý krém.
Na závěr do směsi zamícháme rum a poté ji necháme několik hodin vychladit (nejlépe do druhého dne).
Druhý den si připravíme ořechy, ve kterých budeme lanýže obalovat, můžete zvolit strouhaný kokos (ten se hodí především k bílé čokládě), kakao, ale i různé druhy nasekaných ořechů.
Z chladné směsi lžičkou odebíráme kusy lanýžové směsi, v rukou z ní vyválíme kuličky a ty poté obalujeme v oříšcích (Ano, budete od čokolády hodně opatlaní, několikrát si mezi válením a obalováním budete mít ruce, ale věřte, stojí to za to!).
Poznámky
Tip: Doprostřed lanýže můžete také zabalit lískový oříšek, uvidíte, že lanýž pozvedne ještě výš.