Recept na nejlepší toustový chléb. Postup pro přípravu domácího tousťáku, který bude měkký, nadýchaný a zdravý. Vhodné i pro začátečníky.
Příprava 15minut
Doba pečení 30minut
Kynutí 1hodina30minut
Co budete potřebovat
420mlplnotučného mléka
675ghladké mouky
1vejce
60gmásla
10gcukru
7gsoli
sáček sušeného droždí
Postup
Nejprve si připravíme kvásek tak, že do velké mísy nalijeme mléko, přidáme sušené droždí, cukr, polovinu množství mouky (300 g) a vše umícháme v hladké tekuté těstíčko. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v těstě vzejít kvasnice.
Mezitím si do druhé mísy prosejeme mouku, zamícháme do ní sůl, přidáme vejce a nakrájené máslo a vše promícháme.
Obě směsi spojíme. Nejlépe uděláte, když tekutý kvásek nalijete do sypké směsi. Těsto vařečkou promícháme a zbytek přenecháme robotu. Za pomoci háku necháme těsto hníst na střední rychlost cca 10 minut, dokud se všechny suroviny pěkně nespojí a nevznikne hladké těsto. Těsto leze vypracovat i na pomoučeném vále rukou.
Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme jej v míse kynout 1 hodinu.
Vykynuté těsto vyválíme do obdélníkového tvaru a kratší stranou jej srolujeme. Srolované těsto vložíme do máslem vymazané a polohrubou moukou vysypané obdélníkové formy na chlebíček a necháme jej ještě 30 minut kynout.
Troubu dáme předehřívat na 230 °C.
Vykynutý chlebíček pomažeme máslem a pečeme jej 15 minut na 230 °C. Poté snížíme teplotu na 200 °C a pečeme jej ještě dalších 15 minut.
Upečený toustový chléb necháme vychladnout a poté si jej dopřejeme ke snídani namazaný máslem a posypaný solí nebo si z něj připravíme SANDWICHE.
Poznámky
Příprava je na 1 velký bochník, tedy cca 25 plátků.