1krvavý pomerančmimo sezónu lze použít klasický pomeranč nebo citrón
50gmandlí plátky
mletý mák
moučkový cukr
Postup
Nejprve se pustíme do přípravy chlebíčku
Hodinu před samotnou přípravou si všechny suroviny odvážíme a vytáhneme je na linku. Tento krok je velmi důležitý. Potřebujeme totiž, aby všechny suroviny měly přibližně stejnou teplotu. Díky tomu předejdeme, aby se nám těsto srazilo a výsledný efekt byl co nejnadýchanější.
Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
Citrón dobře omyjeme, kůru nastrouháme a poté z něj do sklenice vymačkáme všechnu šťávu.
Když jsou suroviny dostatečně odleželé, začneme s přípravou těsta. V misce si promícháme mouku s kypřicím práškem a sodou a poté směs prosejeme do vedlejší misky. Následně do ní pečlivě zamícháme mák.
Vejce vyklepneme do misky od robota, přisypeme k nim cukr a v robotu či za pomoci ručního mixéru je vyšleháme do husté bílé pěny. Vejce šlehejte opravdu dlouho, alespoň 8 minut. Sami uvidíte, jak během šlehání zbělají a krásně nabydou objemu. Ve chvíli, kdy jsou vejce hezky nadýchaná, pomalu k nim pomalých dávkách začneme zašlehávat máslo.
Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
Nyní do těsta zašleháme citrónovou kůru. Poté začneme střídavě zašlehávat mouku a mléko. Obě suroviny si pomyslně rozdělte natřikrát a postupně je do máslovo-vaječného základu zašlehejte. Vždy část mouky, poté část mléka, následně opět kus mouky, znovu část mléka a naposledy zbytek mouky a zbylé mléko. Těsto nechejte chvíli šlehat, aby se suroviny krásně propojily a Vyzískali nadýchané těsto připomínající krém. Na závěr do těsta zašleháme citrónovou šťávu. Necháme šlehat asi minutu. Poté je těsto hotové.
Připravené těsto přendáme do formy na chlebíček a hezky ho v ní uhladíme. Formu přikryjeme alobalem, poté ji vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 15minut. Po 15ti minutách alobal sundáme a pečeme ještě 20 minut při stejné teplotě. Upečený chlebíček necháme zcela vychladnout.
Nyní máme čas připravit krém a zdobení
Zatímco nám chlebíček chladne, připravíme si krém na jeho pomazání. Do misky vložíme tvaroh a zakysanou smetanu. Poté přisypeme cukr a vše pečlivě promícháme tak, aby se všechny suroviny spojily.
Mandle lehce opražíme na pánvi. Od mandlí na rozpálené pánvi neodcházejte, mandle se praží velmi rychle a mohly by se Vám vmžiku spálit, proto je několikrát během pražení vařečkou promíchejte.
Vychladlý chlebíček vyndáme z formy. Na vrchu jej pomažeme krémem. Poklademe na něj na plátky nakrájený pomeranč a vše posypeme opraženými mandlemi, moučkovým cukrem a mletým mákem.
Poznámky
Tento recept je opravdový poklad! Těsto je totiž natolik variabilní, že jej nemusíte používat pouze pro přípravu chlebíčku. Skvěle se totiž hodí i na muffiny, bábovku či do jakékoliv jiné formy.