Bílek se tradičně přidává do každé granoly pro její větší křupavost, často se však člověk může setkat s alergií na tuto surovinu. Je-li to nutné, můžete bílek z granoly vynechat a přidat trochu medu. Taková granola bude sice sladší, ale i tak bude křupavá.
Porce 500g
Příprava 40 minutesminut
Co budete potřebovat
200govesných vloček
50mlolivového olejeextra virgin
1bílek
15mljavorového sirupu
15gčerných sezamových semínek
100glískových ořechů
100gdýňových semínek
100gslunečnicových semínek
1 lžičkařímského kmínu
1 lžičkasoli(menší lžička)
Postup
Troubu předehřejeme na 160 °C.
Do větší misky vsypeme ovesné vločky, římský kmín a sůl a vše dobře promícháme.
Do směsi přidáme bílek a přilijeme olivový olej a javorový sirup. Vše promícháme, aby se tekutina na vločky rovnoměrně rozprostřela. Olej vločky hezky navlhčí i provoní, sirup jim dá lehce nasládlou chuť a bílek jim dodá křupavost. Pokud vám ve směsi vzniknou hrudky bílkem slepených vloček, vůbec to nevadí, ba naopak! Nesnažte se je tedy oddělit, ony jsou totiž na granole to nejlepší.
Ořechy a semínka promícháme a nasypeme k vločkám. Poté směs smícháme dohromady, aby se i ořechy a semínka obalily olejem, sirupem a bílkem.
Takto připravenou směs rovnoměrně rozprostřeme na plech s vyšším okrajem a hezky ji uhladíme. Plech s granolou dáme péct do trouby předehřáté na 160 °C na 15 minut.
Po 15 minutách pečení granolu promícháme a pečeme ještě dalších 15 minut.
Upečenou granolu necháme zcela vychladnout a potom ji přesypeme do uzavíratelné dózy.
Poznámky
Pokud si chcete granolu ještě něčím ozvláštnit. Můžete do ní přidat sušená rajčata (zcela sušená, ne z nálevu). Ta je dobré nakrájet na menší kousky a péct až v druhé fázi. Tedy po 15ti minutách pečení je zamíchat do granoly při promíchávání. Předejdete tak případnému připálení, na které jsou náchylná.Do granoly můžete použít jakékoliv ořechy a semínka dle vlastní chuti, postup se zde nemění. My vybrali naši oblíbenou kombinaci.