500mlsmetany38 % nebo smíchat jednu 31% a jednu 40 %
250gmascarpone
krupicový cukrdle chuti, za mě by tam nemusel být vůbec, kdo má však rád sladší, cukr si přidá
strouhaný kokosna dozdobení
Na marcipán
50gmandlové mouky
50gmoučkového cukru
15gbílku
1lžičkakakaa
Postup
Hodinu před samotnou přípravou si všechny suroviny na těsto odvážíme a vytáhneme je na linku. Tento krok je velmi důležitý. Potřebujeme totiž, aby všechny suroviny měly přibližně stejnou teplotu. Díky tomu předejdeme, aby se nám těsto srazilo a výsledný efekt byl co nejnadýchanější.
Formu na muffiny vyložíme nízkými muffinovými košíčky.
Když jsou suroviny dostatečně odleželé, začneme s přípravou těsta. Vejce vyklepneme do misky, přisypeme k nim cukr a v robotu či za pomoci ručního mixéru je vyšleháme do husté bílé pěny. Vejce šlehejte opravdu dlouho, alespoň 8 minut. Sami uvidíte, jak během šlehání zbělají a krásně nabydou objemu.
Ve chvíli, kdy jsou vejce hezky nadýchaná, pomalu k nim po malých dávkách začneme zašlehávat máslo. Tento proces neuspěchejte. Je totiž důležité, aby se máslo do vajec dobře zašlehalo.
V mezičase si mouku promícháme s kypřicím práškem a poté směs prosejeme do vedlejší misky.
Nyní do těsta začneme střídavě zašlehávat mouku a mléko. Obě suroviny si pomyslně rozdělte natřikrát a postupně je do máslovo-vaječného základu zašlehejte. Vždy část mouky, poté část mléka, následně opět kus mouky, znovu část mléka a naposledy zbytek mouky a zbylé mléko. Těsto nechejte chvíli šlehat, aby se suroviny krásně propojily a Vy získali nadýchané těsto připomínající krém.
Troubu dáme předehřívat na 100 °C.
Nyní těstem naplníme košíčky (Nejlépe Vám to půjde za pomoci cukrářského sáčku s indiánovou hubičkou.). Košíčky takto plňte do dvou třetin košíčkuu a dejte je péct do trouby vyhřáté na 100 °C na 10 minut, poté teplotu zvýším na 130 °C a peču ještě 25 minut.
Upečené košíčky necháme zcela vychladnout. Mezitím si připravíme marcipánové hlavičky. Do středně velké misky nasypeme mandlovou mouku, kakao a moučkový cukr. Vše promícháme a poté přidáme i bílek. Nyní směs rukou propracováváme tak dlouho, dokud nezískáme kompaktní hmotu. Tu vyválíme do tvaru válečku a vložíme do sáčku, aby neosychalo. Z marcipánového těsta po kouscích odebíráme a tvoříme z něj hlavičky beránků. Oči jim můžete připravit z cukrové polevy na perníčky, nebo později ze zbylého krému. Hotové hlavičky vyskládáme na rovnou podložku a necháme v ledničce odpočinout.
Nyní si připravíme krém. Smetanu nalijeme do vyšší nádoby a vyšleháme ji téměř dotuha (Je lepší ji nemít ještě zcela tuhou, jelikož ji budete poté zapracovávat ještě do mascarpone a další její míchání by ji mohlo srazit. Nechte si tedy 5-6 tahů. Vždy tomu říkám že je v bodě těsně před vyšleháním). V misce lehce vyšleháme mascarpone s cukrem a poté k němu přidáme vyšlehanou smetanu. Nyní obě složky opatrně promícháme vařečkou nebo stěrkou a spojíme je (Dejte si pozor ať krém nepřemícháte, mohl by se Vám srazit.).
Přichází čas zdobení. Nejprve si připravte dva zdobicí sáčky, jeden s indiánovou hubičkou a druhý s hvězdicovou hubičkou. Oba sáčky naplňte krémem. Ten s hvězdicovou hubičkou nechte chvíli v lednici a nyní vezměte pouze ten s hubičkou indiánovou. Košíčkům s její pomocí udělejte krémový kopeček, který uhlaďte nožem. Poté na něj druhým sáčkem (tím s hvězdicovou hubičkou) udělejte vrtulky jako kdybyste ovečkám dělali kudrlinky. Celé je posypejte strouhaným kokosem a na závěr jim do vlny vložte hlavičky. Za ouško můžete dát jedlé květy a stádo beránků a oveček je na světě.