Rakytník je sám o soběvelmi kyselý, proto se cukru nebojte.
Nasbírané plody rakytníku dobře omyjeme, vložíme je do hrnce a šťouchadlem co nejlépe rozmačkáme (Můžete je i lehce rozmělnit tyčovým mixérem.). Vzniklou drť se šťávou zalijeme vodou a necháme stát do druhého dne.
Následující den si připravíme sklenice, ve kterých budeme džem uchovávat. Pečlivě je i víčka vymyjeme a v troubě vyhřáté na 100 °C je prohříváme alespoň 10 minut, aby se dostatečně sterilizovaly.
Odleželou směs scedíme přes plátýnko arakytníkovou tříšť, která v něm zbyla, rukou co nejdůkladněji vymačkáme.
Hrušky omyjeme, zbavíme je slupky, jadřince, bubáka a stopky a poté je nakrájíme na malé (cca 1 cm) velké kostičky.
Šťávu nalijeme do hrnce, přisypeme trochu cukru (cca 100 g), přidáme připravené hrušky, skořici a hřebíčky a vše promícháme. Následné směs přivedeme k varu a 15 minut zahříváme, dokud hrušky nezměknou a chutě se nepropojí. Když jsou hrušky měkké, lehce je šťouchadlem rozmělníme.
Zbylý cukr promícháme s želírovací látkou a přidáme do ovocné směsi, dobře jej do ní zamícháme a ještě 5 minut povaříme. Pak sesbíráme pěnu, která se vytvořila na povrchu a provedeme test talířkem (Na studený talířek naneseme lžičku směsi a když hezky ztuhne, máme hotovo.).
Směs nalijeme do připravených sklenic, pokud omylem znečistíte vršek závitu, před zavřením je očistěte ať džem vydrží co nejdéle. Naplněné sklenice zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Takto je necháme, než vychladnou.
Poznámky
Mnoho receptů z naší cesty na Rujánu naleznete i s vyprávěním v naší nové knize. Věřím, že si oblíbíte například rakytníkový sirup či rakytníkový dort. Předprodej naší druhé nepleší cestopisné kuchařky bude zahájen 1.10.2021. Chceš se dozvědět více? KLIKNI ZDE