Hodinu předem si vyndáme všechny suroviny na linku, aby přijaly pokojovou teplotu. Máslo tak nebude tvrdé a současně ne příliš měkké a žloutky budou mít stejnou teplotu, díky tomu předejdeme srazení těsta.
Pistácie nameleme najemno (Namelte je v mlýnku nebo nasekejte ve foodprocessoru. Pokud použijete foodprocessor, nemelte je příliš dlouho, abyste z nich neměli máslo. Stačí několik pulzů, čím déle je budete mlet, tím více se budou zahřívat, pustí tuk a nebudou hezky sypké.)
Nyní si připravíme těsto. Mouku prosejeme do misky a promícháme ji s namletými pistáciemi. Ve větší míse umícháme máslo s cukrem do hladké pěny, přidáme žloutky a nastrouhanou citrónovou kůru a vše dobře umícháme do hezkého krému. Poté přisypeme sypké suroviny a lehce vše spojíme v kompaktní těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinové folie a necháme do druhého dne uležet (Na uležení stačí i dvě hodiny, lepší je však počkat do druhého dne.).
Uleželé těsto vyndáme alespoň půl hodiny před samotnou přípravou z lednice, aby lehce povolilo.
Troubu dáme předehřívat na 150 °C.
Povolené těsto rozdělíme na dvě části a po částech vyválíme na zhruba 2 mm silně. Poté z něj vykrájíme stromečky. Ty přendáme na plech vystlaný pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 150 °C je pečeme zhruba 10 minut.
Upečené stromečky necháme zcela vychladnout a poté polovinu z nich dozdobíme rozpuštěnou čokoládou. (Vodní lázeň připravíme tak, že do menšího kastrolku nalijeme dostatek vody. Na kastrolek položíme horkuvzdornou misku, která bude zcela kopírovat okraj kastrolku tak, aby těsnila, a zároveň bude ponořená ve vodě. Do misky vložíme nalámanou čokoládu a vodu dáme vařit. Ve chvíli, kdy se voda vaří, stáhneme teplotu a čokoládu necháme rozpustit. Čokoládu rozpusťte horkem, vodu již nevařte, aby Vám voda do čokolády nechrstla a čokoláda se pak nesrazila.). Dokud je čokoláda na stromečku tekutá, posypeme ji nasekanými ořechy (Nebo i jinými zdobítky.). Čokoládu necháme na stromečkách dobře zatuhnout.
Než stromečky zatuhnou, připravíme si krém. Máslo vyšleháme s cukrem a poté do něj zapracujeme pistáciovou pastu, rum a najemno nastrouhanou citrónovou kůru. Krém přeneseme do cukrářského sáčku s menší dírkou a polovinu stromečků jím natřeme. Krém přiklopíme nazdobeným stromečkem a necháme zatuhnout.