1kgrajčatpřipravujete-li tento recept mimo letní sezónu, můžete místo rajčat použít passatu a to v celkovém množství 1,5 kg
500gpassaty
80grajského protlaku
5stroužkůčesneku
2lžíceoregana
Na těsto:
1kghladké mouky
500mlvody
15 gkrupicového cukru
50gčerstvého droždí
60mloleje
1lžička soli
Na vrch:
1a ½ kgsýru na pizzucca 300 g sýru na jednu pizzu
salát rukola
sušená šunkamůže být i čerstvá
sušená rajčata
černé olivy
Postup
Jako první si začneme připravovat omáčku. Rajčata nakrájíme na malé kousky a vložíme je do pánve, přidáme passatu, protlak, prolisované stroužky česneku a oregano. Vše promícháme a přiklopené poklicí vaříme při mírné teplotě 2 hodiny (Omáčku je dobré vařit co nejdéle, aby rajčata krásně zesládla. Měla by se vařit alespoň 2 hodiny, pokud ji však budete vařit déle, klidně celý den, uděláte ještě lépe.). Během vaření nezapomeňte omáčku jednou za čas promíchat.
Nyní si připravíme těsto na pizzu. Všechny suroviny odvážíme, budeme z nich totiž zadělávat kvásek a jejich odvážení je tak důležité, aby se nám gramy nepopletly. Do hrnečku nalijeme 3 lžíce vlažné vody, přisypeme cukr a rozdrolíme droždí, které v tekutině rozmícháme. Nyní přidáme 3 lžíce mouky a opět promícháme tak, aby nám vzniklo hustější těstíčko, které setřeme ze stěn hrnečku a na dnu jej hezky uhladíme. Poté necháme 15 minut vzejít kvásek. Když kvásek zdvojnásobí svou velikost, začneme zadělávat kynuté těsto. Do velké mísy prosejeme mouku a uprostřed uděláme důlek. Do něj nalijeme vodu, olej a vykynutý kvásek. Na okraj mouky nasypeme sůl. Nyní vše vařečkou smícháme, aby se suroviny spojily. Směs vysypeme na pracovní plochu a zpracujeme v hladké kompaktní těsto, které necháme v míse vymazané olejem přikryté potravinovou folií 1,5 hodiny kynout (V Argentině je horko po celý rok, pizza zde tedy kyne 1 hodinu, maximálně 1 hodinu a 15 minut. My jí však dopřejeme a necháme ji kynou 1,5 – 2 hodiny. V létě klidně 1 hodinu.).
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejné díly a vypracujeme z nich úhledné bochánky. Každý z nich vyválíme do kulatého tvaru a na olejem vymazaném plechu necháme 10 minut kynout.
Troubu dáme vyhřívat na 230 °C.
Nyní pizzy potřeme rajčatovou omáčkou a když je trouba vyhřátá, vložíme pizzu co nejvíce do spodu trouby a pečeme ji v ní8 - 10 minut.
Než se pizza předpeče, připravíme si sýr. Ten nastrouháme nahrubo a na předpečenou pizzu jej nasypeme. Pizzu opět vložíme do trouby a pečeme, dokud se sýr hezky nerozpustí. Stačí 4 minuty.
Když je pizza hotová, vypneme troubu a necháme ji zavřenou. Pizzu nazdobíme rukolou, natrhanou šunkou, sušenými rajčaty a olivami. Takto pizzu vložíme ještě na 1 minutu do trouby, která již nepeče a necháme suroviny lehce zavadnout.
Nyní je pizza hotová a můžeme se do ní pustit. To, zda jste ji správně připravili poznáte tak, že při zakrojení hezky křupne. Její spodek by měl být hezky křupavý.
Poznámky
Tato pizza s čerstvými surovinami je klasickou argentinskou pizzou. Velmi oblíbená je však i cibulová pizza, která nemá rajčatový základ, ale též má hodně sýru, na nějž se navrství na pánvi lehce orestovaná na plátky nakrájená cibule.