Vejce uvaříme natvrdo (Tak abyste dosáhli ideálního výsledku, kdy nejsou vejce uvnitř tekuté, a naopak ani vysušené ,je dobré postupovat následovně. Hodinu před samotnou přípravou vejce vyndáme na linku, aby přijala pokojovou teplotu. Když ji mají, nalijeme do hrnce vodu a přivedeme ji k varu. Ve chvíli, kdy se voda vaří, opatrně do ní přes lžíci vložíme vejce a vaříme je 9 minut. Když jsou hotová zalijeme je studenou vodou, abychom zastavili proces vaření a ve chvíli kdy zchladnou, oloupeme je.).
Nyní si připravíme suroviny, kterými budeme maso plnit. Oloupaná vejce nakrájíme na čtvrtiny. Slaninu nakrájíme na 5dlouhých špalíků. Okurky a mrkve po delší části nakrájíme na čtvrtiny.
Dále se vrhneme na maso. Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a dobře potřeme z obou stran hořčicí. Do spodní části plátku naskládáme vejce (2 čtvrtky vedle sebe), slaninu, okurku a mrkev a zespoda nahoru plátek srolujeme jako roládu. Tu dobře omotáme provázkem, aby držela tvar a takto pokračujeme se všemi zbylými plátky. (Provázky vždy používejte přírodní nebarevné a nechlupaté.)
V hrnci s širším dnem rozpustíme sádlo (Volte větší hrnec s poklicí. Důležité je použít hrnec bez plastových částí. Hrnec totiž budeme vkládat do trouby a ptáčky v něm necháme dusit.). Ptáčky na sádle opečeme zprudka ze všech stran (Na opékání si dejte opravdu záležet, ať jsou hezky zlaté. Barva jim dá chuť a v hrnci vytvoří krásný výpek, který ochutí omáčku.). Opečené ptáčky vyndáme na prkénko.
Do hrnce s výpekem vložíme cibuli a na sádle ji necháme zezlátnout. Přidáme bobkový list a zalijeme vývarem. V tekutině výpek dobře odmícháme, a poté do omáčky vložíme ptáčky. Hrnec přikryjeme poklicí, vložíme jej do trouby a zde necháme ptáčky dusit při 180 °C zhruba 1,5 hodiny.
Když je maso měkké, vyndáme hrnec z trouby. Ptáčky vyjmeme na talíř, vložíme je do vyhřáté (vypnuté)trouby, abychom je uchovali teplé, a omáčku dotvoříme.
Než se pustíme do závěrečného doladění omáčky, dáme si vařit rýži.
Zpět k omáčce. Z omáčky nejprve vyjmeme bobkový list. V troše vody rozmícháme v hrníčku mouku tak, abychom získali hladkou, ale hustou tekutinu. Tu pečlivě a rychle zamícháme do omáčky tak, aby nevznikly žmolky a pod hrnce zapneme. Omáčku necháme za občasného míchání 10 minut vařit, aby se mouka dobře provařila. Na závěr omáčku tyčovým mixérem dobře umixujeme a případně dochutíme solí a pepřem.
Do hotové omáčky vložíme zpět ptáčky a můžeme spolu s naservírovanou rýží podávat.
Poznámky
Tip: Španělské ptáčky nemusíte podávat pouze s rýží, skvělý je i kynutý knedlík. Záleží jen na vašich preferencích.