Jako první si připravíme špenátové pyré. Špenát propláchneme a ve vyšší nádobě tyčovým mixérem umixujeme dohladka.
Nyní začneme s přípravou špenátového těsta. Hladkou mouku, semolinu a sůl promícháme a poté prosejeme na pracovní plochu tak, aby se nám vytvořila menší hromádka. Doprostřed hromádky uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce a umixovaný špenát. Poté začneme pomocí vidličky zamíchávat vejce a pyré do mouky. Když už směs nepůjde vidličkou zapracovat, začneme ji hníst rukou, tak aby nám vzniklo hladké a kompaktní těsto, které necháme v mikroténovém sáčku odpočinout alespoň 30 minut.
Oranžové těsto
Dále si připravíme mrkvové těsto. Nejprve omyjeme mrkev, očistíme ji a pak ji nastrouháme najemno. Následně pracujeme stejně jako se špenátovým těstem. Hladkou mouku, semolinu a sůl promícháme a poté prosejeme na pracovní plochu tak, aby se nám vytvořila menší hromádka. Doprostřed hromádky uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce a nastrouhanou mrkev. Poté začneme pomocí vidličky zamíchávat vejce a pyré do mouky. Když už směs nepůjde vidličkou zpracovat, začneme ji hníst rukou, tak aby nám vzniklo hladké a kompaktní těsto, které necháme v mikroténovém sáčku odpočinout alespoň 30 minut.
Ravioli
Mezitím, co těsta odpočívají, připravíme si náplň. Do větší misky vložíme ricottu, jemně nastrouhaný parmezán a stejně tak nastrouhanou mrkev. Přidáme dle chuti pepř a sůl a vše promícháme tak, aby se suroviny dobře spojily. Náplň přendáme do cukrářského sáčku a odložíme na chvíli do lednice.
Nyní se vrátíme k těstu. Odpočinuté těsto vypracujeme na 2 mm silný plát. Nejprve zelené těsto a následně oranžové těsto (Nejlépe vám to půjde pomocí strojku na těstoviny s nástavcem na lasagne. Pokud jej však nemáte, nezoufejte, s trochou trpělivosti vše zvládnete i s válečkem na těsto, s jehož pomocí si připravte dlouhé pláty jako na lasagne.). Když máme oba pláty připravené, položíme je k sobě se zhruba 0,5 cm velkým přesahem. Tento spár stlačíme a těsto znovu projedeme strojkem nebo vyválíme válečkem.
Připravený plát si položíme na pracovní plochu a pomyslně si jej rozdělíme na pravou a levou polovinu. Na pravou polovinu naneseme cukrářským sáčkem proužky náplně s patřičně velkými rozestupy. Následně pomocí štětečku namočeného ve vodě navlhčíme těsto okolo náplně a levou polovinu těsta přes ně přehneme. Pečlivě přimáčkneme a vykrájíme mrkvičky.
Do velkého hrnce nalijeme vodu, kterou dobře osolíme. Poté ji přivedeme k varu a jakmile vře vhodíme do ní ravioly. Hrnec přiklopíme poklicí a 3 minuty vaříme.
Mezitím si na pánvi rozehřejeme máslo.
Uvařené ravioli scedíme a přidáme je do pánve. Lehce je obalíme rozehřátým máslem a ještě 2-3 minuty nechám zlehka opéct.