Tento recept Vám předkládáme jako inspiraci na blížící se svátek svatého Valentýna, proto jsme jej přichystali ve tvaru srdíček, nemusíte však zůstat jenom u nich. Skvěle se Vám odvděčí i tvar klasických hranolek či na kostičky nakrájených brambor.
Porce 2
Příprava 45 minutesminut
Co budete potřebovat
5velkých bramborvarný typ C
50gpolenty
50 g parmezánu
1lžičkasušeného rozmarýnu
kmín
sůl
Postup
Do menšího hrnce nalijeme studenou vodu.
Brambory oškrábeme a nakrájíme na 1,5 cm silné plátky, ze kterých vykrájíme menším vykrajovátkem srdíčka. Tato srdíčka poté postupně během vykrajování vkládáme do hrnce s vodou. Díky tomu zabráníme, aby nám nečernala.
Když máme ze všech brambor vykrájené tvary, v hrnci je propláchneme a vodu slijeme abychom se zbavili přebytečného škrobu. Poté je opět zalijeme vodou, přidáme sůl a kmín a dáme vařit. Nevařte je však dlouho abyste je nerozvařili na kaši, stačí pár minut (Čas vaření přizpůsobte velikosti tvaru, já vařila 4 minuty.).
Než se bramborová srdíčka uvaří,připravíme si směs na obalení. Do misky nasypeme polentu, najemno nastrouhanýparmazán a rozmarýn a vše promícháme.
Ve větší pánvi rozpálíme olej nebo sádlo.
Uvařené brambory scedíme a na ještě horkénasypeme připravenou směs. Hrnec přikryjeme poklicí, rychle cloumáním v hrncisměs promícháme tak, aby se jí srdíčka hezky obalili a poté je hned osmažíme v napánvi rozpáleném tuku.
Během smažení se vedlo plotny připravíme misku, kterou vyložíme papírovou utěrkou. Usmažené srdíčka do ní postupně odkládáme. Utěrka nasaje přebytečné tuk a srdíčka nebudou tolik mastná.
Na závěr srdíčka osolíme a můžeme konzumovat.
Poznámky
Pokud přistoupíte k přípravě bramborových srdíček, zbyde vám spousta odkrojků z brambor. Ty je škoda vyhodit! Až skončíte přípravu křupavých srdíček, uvařte tyto odkrojky také v osolené a okmínované vodě. Poté je můžete použít na kaši či z nich připravit například krokety podle tohoto receptu ZDE.