2plátky ananasunejlépe z konzervy, ale můžete použít i čerstvý
Na naložení masa
sůl
pepř
1vejcestředně velké
120ghladké mouky
25 gkukuřičného škrobu
150mlvody
30mlolejenejlépe řepkový
Na omáčku
1 stroužekčesnekuvelký
15gčerstvého zázvoruočištěného
60grajského protlaku
200ml vody
200mlananasové šťávy(nebo džusu)
10mlbílého vinného octa
15ml sójové omáčkysvětlé
1lžičkatřtinového cukru
sůl
1lžičkakukuřičného škrobuna zahuštění
Postup
Nejprve si připravíme maso. Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na stejné kousky zhruba 3x3 cm velké. Poté je vložíme do velké misky a dobře je osolíme a opepříme.
Ve středně velké misce rozšleháme vejce, přidáme prosátou mouku, kukuřičný škrob, vodu a olej a vše metličkou promícháme tak, aby se suroviny dobře spojily a vzniklo z nich hezky hladké těstíčko. Těstíčko nalijeme na kuře a promícháme. Směs přikryjeme potravinovou folií a necháme v lednici alespoň 15 minut odležet (Mouka během té doby pojme dostatek tekutiny, směs tak zhoustne a hezky maso obalí.).
Dále si připravíme suroviny na omáčku. Stroužek česneku očistíme a prolisujeme. Poté očistíme zázvor a nakrájíme jej na velmi tenké plátky, ty nakrájíme na nudličky a ty následně nasekáme na velice jemné kostičky.
Nyní si připravíme zeleninu a ananas. Papriky omyjeme, vykrojíme jim jadřinec i bílé části a poté je nakrájíme na zhruba 3 cm velké kostky. Cibuli očistíme a od stopky po bubáka ji rozpůlíme. Půlky rozpůlíme stejně tak a poté vše přepůlíme ještě příčně. Dvě kolečka ananasu nakrájíme na kostičky.
Ve woku rozpálíme olej a kousky masa obalené v těstíčku v něm usmažíme. Masové kousky se snažte mít těstíčkem co nejvíce obalené, aby výsledný efekt byl co nejlepší. Po smažení byv misce neměl zůstat žádný zbytek směsi. Do oleje je také vkládejte po jednom, aby se během smažení neslepily. Při následném oddělování byste totiž mohli těstíčko z kuřete strhnout, a to nikdo nechce (V dobře rozpálené pánvi trvá jedna várna zhruba 3 – 4 minuty, přičemž celá směs by měla vyjít na dvě várky. Osmažené kousky odkládáme bokem do talíře vyloženého papírovou utěrkou, aby odsála přebytečný tuk.).
Nyní můžeme dát vařit rýži (nejlépe Vám pomůže rýžovat či parní trouba).
Olej ze smažení slijeme a wok otřeme (Pokud máte dva woky, použijte čistý wok.). Na troše oleje orestujeme česnek a zázvor. Poté přidáme protlak a necháme jej prohřát. Následně přilijeme vodu, vodu z ananasu (nebo ananasový džus), ocet, sójovou omáčku a vše promícháme. Následně přidáme nakrájené papriky a cibuli a necháme je v omáčce lehce změknout. Trvá to zhruba 3 minuty. Nyní přidáme i ananas. Vše promícháme a dle potřeby dosolíme.
V malém hrníčku rozmícháme v troše vody lžičku škrobu a směs do omáčky dobře zamícháme. Ve chvíli, kdy omáčka zhoustne do ní přidáme smažené kuře. Omáčkou jej obalíme a můžeme podávat.
Sladkokyselé kuře podáváme s rýží.
Poznámky
Tento recept si můžete udělat i v čistě zeleninové verzi. Stačí kuřecí kousky vyměnit za kousky květáku a uvidíte, jakou chutnou variantu získáte i pro vegetariány.