Podle časopisu Sunset se první dutch baby objevila ve 20.letech 20. století v Manca's Cafe, v rodinné restauraci v Seattlu, jejíž vlastníkem byl Victor Manca. Říká se, že právě dcera pana Manca vymyslela její jméno dutch baby. Victor Manca má totiž kořeny v Německu, a tak dcera ve snaze říci „německá“ označila tuto palačinku za „Dutch“ nikoli Deutsch. Díky úsměvnému příběhu se název velmi rychle ujal a od té doby se jí říká Dutch baby. Od roku 1942 má Manca's Cafe na tuto palačinku ochrannou známku.
Porce 2palačinky
Příprava 40 minutesminut
Co budete potřebovat
3vejce
75ghladké mouky
150mlmléka
15gvanilkového cukru
1špetkasoli
Postup
Dvě menší nebo jednu velkou pánev bez umělých úchytek vložíme do trouby a necháme ji zahřívat na 220 °C (Nejlepšího, krásně nadýchaného efektu dosáhnete s litinovou pánví. Ta má totiž tu výhodu, že se sice déle rozehřívá, ale dlouho pak drží teplo díky čemuž dosáhnete efektu nadýchaného vějíře.).
Když je trouba rozehřátá, připravíme si těsto na dutch baby. Mléko nalijeme do mixéru, přidáme prosátou hladkou mouku, dále vanilkový cukr, špetku soli a vejce. Poté vše umixujeme do hladka. Směs necháme 5 minut odležet, aby mouka nasála všechnu možnou tekutinu a poté směs necháme ještě chvíli mixovat, klidně 5minut, ať je směs krásně nadýchaná.
Chvíli předtím, než je těsto připravené, vlezeme do trouby a na pánvičky vložíme kousky másla. Troubu opět zavřeme a máslo na pánvičkách necháme rozehřát.
Když je máslo na pánvičkách rozpuštěné, nalijeme na ně těsto ve vrstvě zhruba 1 cm. Troubu opět zavřeme a palačinky pečeme 10 minut. Po 10ti minutách teplotu snížíme na150 °C a pečeme ještě 10 minut (Pokud děláte jednu palačinku na jedné velké pánvi, pečte v první fázi o 5 minut déle.).
Upečené dutch baby podáváme ještě horké lehce pocukrované moučkovým cukrem a dozdobené ovocem, ale třeba i mátou. Podávat můžete i s lískooříškovým krémem, marmeládou či tvarohem.