Kynuté rohlíčky plněné rebarborou a marcipánovým krémem
Porce 10kusů
Příprava 30 minutesminut
Doba pečení 15 minutesminut
1 hourhodina15 minutesminut
Total Time 2 hourshodiny
Co budete potřebovat
Na těsto:
350ghladké mouky
175ml podmáslí
60gmásla
25gkrupicového cukru
1vejce
18gčerstvého droždí
Na náplň:
100grebarbory
50gjemně mletých mandlínebo mandlové mouky
50gmoučkového cukru
50gmásla
1bílek
Dále:
1 vejcena pomašlování
50gmandlíplátky
Postup
Jako první si připravíme kynuté těsto. Hladkou mouku prosejeme do větší misky. Uprostřed uděláme důlek, do kterého přisypeme cukr, přidáme na kousky nakrájené máslo, vyklepneme vejce a nalijeme podmáslí. Nyní do tekutiny nadrolíme droždí a lehce jej v ní rozmícháme. Poté smícháme všechny suroviny a přemístíme je na pracovní plochu, kde z nich vypracujeme hladké kompaktní těsto. (Toto těsto obsahuje větší množství tekutin, proto Vám může z počátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky, těstu by to neprospělo a rohlíček by pak nebyl tak vláčný. Těsto v ruce zpracovávejte zhruba 10 minut, pokud Vám i po této době bude připadat lepivé, nechte jej přikryté potravinovou folií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu. Po odležení by již těsto nemělo tolik lepit, znovu jej tedy propracujte a zpracujte do kompaktní koule. Někdy pomůže si lehce ruce potřít olejem.)
Těsto vložíme do misky, kterou přikryjeme mikroténovým sáčkem, a necháme na vlahém místě 1 hodinu kynout.
Zatímco těsto kyne, nachystáme si marcipánovou náplň. Namleté mandle promícháme s moučkovým cukrem, přidáme na kousky nakrájená máslo a bílek a vše zpracujeme do konzistence krému.
Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
Když je těsto vykynuté, vyložíme 2 plechy pečicím papírem.
Těsto vyválíme na dlouhý šál, nejlépe o velikosti 15x50 cm a tento pruh rozkrájíme na trojúhelníky s 10 cm velkou základnou. Do širší části trojúhelníku naneseme lžíci marcipánového krému, naskládáme rebarboru a od základny směrem nahoru rohlíky stočíme. (Aby se Vám do rohlíčku vešlo co nejvíce náplně, je dobré základnu ještě trochu roztáhnout do krajů. Celý trojúhelník můžete i vyválet aby byl vetší. Když pak rohlíček zamotáte, po stranách Vám bude náplň trochu koukat, proto je dobré tyto kraje prsty stlačit a díru tak "zalepit", nebude Vám pak během pečení náplň vytékat.)
Rohlíky přeneseme na připravené plechy a položíme je úzkým cípem dolů. Takto je necháme 30 minut kynout.
Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
Vykynuté rohlíky pomašlujeme rozkvedlaným vejcem a posypeme mandlemi. Poté je pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 15 minut.