K namletému masu přidáme strouhanku, najemno nadrolený sýr feta, najemno pokrájenou šalotku, prolisované stroužky česneku, oregano, papriku, citrónovou kůru, šťávu, pepř a sůl. Vše promíchámevařečkou tak, aby se suroviny dobře pojily (Směs smíchejte, alenepřemíchejte, ať nejsou výsledné kuličky příliš tuhé. I proto je je lepšímíchat vařečkou, ne rukou.).
Z masové směsi vytvarujeme 25 stejně velkých kuliček (Při tvarování je dobré mít ruce potřené olivovým olejem, koule jdou tak lépe tvarovat.)
V pánvi s poklicí rozehřejme trochu olivového oleje a masové koule na něm opékáme 2 minuty. Pak je vyjmeme na vedlejší tác (Opečte je zprudka během chvilky. Stačí 2 minuty, né déle. Jdenám pouze o to, aby se maso zatáhlo a získalo tvar, pořádně jej tepelněupravíme až s omáčkou.).
Do pánve vsypeme rajčata, rozmarýn a tymián a vše zalijeme vínem. Následně přidáme opečené masové koule. Pánevpřiklopíme poklicí a necháme vařit 15 minut.
Po 15 minutách kuličky a koření z omáčky vyjmeme a místo nich do pánve vsypeme těstoviny. Přilijeme vodu. Vše promícháme, rovnoměrně rozprostřeme a vaříme dalších 20 minut.
Kuličky přikryjeme alobalem, aby příliš nevychladly.
Když je omáčka hotová, vmícháme do ní máslo a když se rozpustí, vmísíme i smetanu.
Masové koule lehce opečeme na pánvi, aby získaly barvu a pak je vložíme do omáčky.
Na závěr vše posypeme sýrem feta.
Poznámky
TIP: Mimo sezónu můžete pokrm připravit i z konzervovaných, jemně sekaných rajčat.