30párůočiček na zdobenívyrábím si vlastní ze zbytku polevy na perníčky
Na polevu:
100gmoučkového cukru
20gčerného kakaa
50ml horké vody
Postup
Těsto:
Mouku prosejeme do velké mísy a promícháme ji se skořicí a mletým hřebíčkem. Pak doprostřed uděláme důlek.
Do důlku nadrolíme droždí. Přisypeme cukr a přilijeme trochu z předem odměřeného vlažného mléka. Potom začneme lžičkou do tekutiny vmíchávat okolní mouku tak, aby nám z těchto surovin vzniklo hustější těstíčko. Takto necháme těstíčko 15 minut nakynout.
Když kvásek vykynul, přidáme do těsta vejce, zbylé mléko a dýňové pyré. Vše promícháme vařečkou a poté vysypeme na linku, kde z něj vypracujeme hladké kompaktní těsto, které necháme 1 hodinu kynout.
Vykynuté těsto vyválíme na zhruba 2 cm tlustý plát a pomocí hrnečku z něj vykrájíme koblihy, kterým následně vykrojíme i dírku. Takto je necháme 10 minut kynout.
Do většího hrnce nalijeme olej a necháme jej dobře rozehřát. Koblihy v něm smažíme do zlatova zhruba 2 minuty z každé strany. Hotové koblihy odkládáme z hrnce na papírovou utěrku abychom se zbavili přebytečného tuku.
Zdobení:
Když donuty lehce vychladnou, uděláme jim uši. Sušenky rozkrájíme pomocí ostrého nože na 60 trojúhelníků (Krájejte jemným řezáním tak, aby se Vám sušenka nerozlomila).
Do koblihy uděláme špičatým nožem z boku dva zářezy a nakrájené sušenky do nich zatlačíme. Do každé koblihy přijdou dvě uši.
Nyní si připravíme polevu. Do menší misky nasypeme cukr, kakao a přilijeme horkou vodu. Vše lžičkou umícháme do hladké konzistence. Tuto polevu přendáme do cukrářského sáčku a s jeho pomocí koblihy nazdobíme.