Nic to však nemění na tom, že je dulce de leche vážně jedinečnou pochoutkou, ke které, i přestože někdy na sladké nebudete mít pomyšlení, se budete stejně rádi vracet! Nic to však nemění na tom, že je dulce de leche vážně jedinečnou pochoutkou, ke které, i přestože někdy na sladké nebudete mít pomyšlení, se budete stejně rádi vracet! Nic to však nemění na tom, že je dulce de leche vážně jedinečnou pochoutkou, ke které, i přestože někdy na sladké nebudete mít pomyšlení, se budete stejně rádi vracet!
Příprava 3 hourshodiny
Equipment
1 plechovka kondenzovaného mléka (můžete si udělat i větší dávku na ráz a použít více konzerv)
trpělivost :-)
Postup
Uzavřenou plechovku kondenzovaného mléka necháme v hrnci ve vodě vařit (karamelizovat) několik hodin. Příprava s vlastním kondenzovaným mlékem je totožná a má navíc tu výhodu, že v průhledné sklenici sami vidíte průběh karamelizace a můžete si tak intenzitu i hustotu karamelu předem určit. Ve sklenici však karamelizace trvá déle než v plechu.
Na dno hrnce vložíme látku, na kterou položíme uzavřenou plechovku kondenzovaného mléka (Látku vkládáme na dno hrnce proto, aby během varu, kdy bublinky neustále nadzdvihávají plechovku, se zbytečně neotloukal kov o hrnec a předešli jsme tak jeho případnému poškození.).
Plechovku zalijeme vodou. Vodu přivedeme k varu a poté stáhneme na nižší teplotu, aby se vařila jen zlehka. Takto necháme kondenzované mléko mírně vařit 3 hodiny. Během této doby doléváme do hrnce vodu, aby plechovky byly stále potopené (Vodu dolévejte teplou nebo horkou, ne studenou abychom vodu v hrnci zbytečně neochlazovali.).
Po 1,5 hodině vaření plechovku obrátíme, aby se kondenzované mléko karamelizovalo rovnoměrně.
Hotové dulce de leche necháme zcela vychladnout.
Poznámky
Dávejte pozor, aby v hrnci byl neustále dostatek vody. Pokud by se plechovka dostala na sucho a stále se vařila, mohla by vybouchnout a vy se pěkně popálit!
Vařte jej namírno. Var nesmí být příliš velký.
Kondenzované mléko vařte 2 - 5 hodin. Podle toho jak dlouho jej budete vařit, podle toho bude husté. Pokud jej budete vařit 2 hodiny bude řidší, ale také skvělé. Využít jej pak můžete do různých likérů. Na krémy se hodí kondenzované mléko karamelizované více hodin. Obvykle jej karamelizuji 5 hodin (Takový krém je pak již hodně hustý a musíte dbát na jeho častější otáčení.).
Plechovku otevírejte až zcela vychladlou, aby Vás nepopálil karamel, který tlakem může vychrstnout.