DULCE DE LECHE

15.7K

Vzpomínám na jeden deštivý den v Buenos Aires, kdy mě Natálka vzala na místní tržiště abych si na bleším trhu nakoupila něco pěkného na focení. Obě milujeme ten ruch marketů, kde člověk objeví spoustu starých novin, ústřižků, dopisů i zajímavého nádobí, které má za sebou již nejeden krásný příběh a Natálka, rodilá Argentinka, k tomu má vždy nějakou zajímavou historickou souvislost. S ní je pátrání v takových obchodech ještě zábavnější!

Procházeli jsme obrovskou halou, kde byl antikvariát snad na každém rohu a já nevěděla, do které vejít dříve, tolik obrazů, výstřižků ze starých novin, fotek a talířů. Natálka najednou zajásala a než jsem pochopila co je předmětem jejího zájmu, už mě táhla k pultíku s několika vyskládanými sklenicemi různých značek dulce de leche. “To musíš ochutnat” vybídla mě. Kromě antiků totiž hala skýtala i sladký krámek plný dulce de leche, krámek plný snad statisíců sklenic s karamelovým krémem. Tehdy jsem na tuto pochoutku již neměla ani pomyšlení. Vídali jsme jej totiž v každém argentinském dezertu a po těch čtyřech týdnech, které jsme zde již byli, jsem krém nemohla ani vidět. Stejně jsem však ochutnala a při pohledu na Natálku si ještě více uvědomila, jak moc tento krém Argentinci milují a jak bez něj nedají ani ránu.

Po návratu z Argentiny jsem 2 měsíce ke sladkému ani nečichla, jak moc jsem byla z této cesty přeslazená. Jestli totiž nějaký národ vyznává opravdu sladké dezerty, jsou to Španělé a Argentinci ještě více! Nic to však nemění na tom, že je dulce de leche vážně jedinečnou pochoutkou, ke které, i přestože někdy na sladké nebudete mít pomyšlení, se budete stejně rádi vracet!

 Recept Dulce de leche

5 hvězdiček 1 recenze

Dulche de leche

Nic to však nemění na tom, že je dulce de leche vážně jedinečnou pochoutkou, ke které, i přestože někdy na sladké nebudete mít pomyšlení, se budete stejně rádi vracet! Nic to však nemění na tom, že je dulce de leche vážně jedinečnou pochoutkou, ke které, i přestože někdy na sladké nebudete mít pomyšlení, se budete stejně rádi vracet! Nic to však nemění na tom, že je dulce de leche vážně jedinečnou pochoutkou, ke které, i přestože někdy na sladké nebudete mít pomyšlení, se budete stejně rádi vracet!
Příprava 3 hours

Equipment

  • 1 plechovka kondenzovaného mléka (můžete si udělat i větší dávku na ráz a použít více konzerv)
  • trpělivost 🙂

Postup

  • Uzavřenou plechovku kondenzovaného mléka necháme v hrnci ve vodě vařit (karamelizovat) několik hodin. Příprava s vlastním kondenzovaným mlékem je totožná a má navíc tu výhodu, že v průhledné sklenici sami vidíte průběh karamelizace a můžete si tak intenzitu i hustotu karamelu předem určit. Ve sklenici však karamelizace trvá déle než v plechu.
  • Na dno hrnce vložíme látku, na kterou položíme uzavřenou plechovku kondenzovaného mléka (Látku vkládáme na dno hrnce proto, aby během varu, kdy bublinky neustále nadzdvihávají plechovku, se zbytečně neotloukal kov o hrnec a předešli jsme tak jeho případnému poškození.).
  • Plechovku zalijeme vodou. Vodu přivedeme k varu a poté stáhneme na nižší teplotu, aby se vařila jen zlehka. Takto necháme kondenzované mléko mírně vařit 3 hodiny. Během této doby doléváme do hrnce vodu, aby plechovky byly stále potopené (Vodu dolévejte teplou nebo horkou, ne studenou abychom vodu v hrnci zbytečně neochlazovali.).
  • Po 1,5 hodině vaření plechovku obrátíme, aby se kondenzované mléko karamelizovalo rovnoměrně.  
  • Hotové dulce de leche necháme zcela vychladnout.

Poznámky

  • Dávejte pozor, aby v hrnci byl neustále dostatek vody. Pokud by se plechovka dostala na sucho a stále se vařila, mohla by vybouchnout a vy se pěkně popálit!
  • Vařte jej namírno. Var nesmí být příliš velký.
  • Kondenzované mléko vařte 2 – 5 hodin. Podle toho jak dlouho jej budete vařit, podle toho bude husté. Pokud jej budete vařit 2 hodiny bude řidší, ale také skvělé. Využít jej pak můžete do různých likérů. Na krémy se hodí kondenzované mléko karamelizované více hodin. Obvykle jej karamelizuji 5 hodin (Takový krém je pak již hodně hustý a musíte dbát na jeho častější otáčení.).
  • Plechovku otevírejte až zcela vychladlou, aby Vás nepopálil karamel, který tlakem může vychrstnout.

Zapojte se do konverzace

  1. 5 stars
    Ďakujem ❤️ Včera som recept skúšala, je úžasný. Ale zaujimalo by ma skladovanie. Do chladničky ?

    1. Markéta says:

      Děkujeme! Máme radost, že se recept podařil. Nechávám v uzavřené konzervě v ledničce :).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena