Při přípravě mnoha pokrmů, které jsme na Mauriciu naučili vařit, jsme si všimli, že Indové, často jídla dobarvují žlutým barvivem. Nemyslím, jenom kurkumou, ale i klasickým potravinářským barvivem. Jejich jídla tak vyzařují zářivě žlutou barvu aniž by muselo být použilo mnoho kurkumy. Stejně tak je tomu i tikka masaly. Chcete-li tedy dosáhnout ještě větší autenticity mauricijské tikka masaly, přidejte do pokrmu trochu žlutého barviva. My se bez něj obejdeme.
Porce 4porce
Příprava 1 hourhodina
Co budete potřebovat
Na naložení masa
500gkuřecích prsou
150gbílého jogurtu
4stroužkyčesneku
20gzázvoru
1/2lžičkymletého koriandru
3lžičkygaram másaly
1/2lžičkymleté skořice
1lžičkakurkumy
1lžička citrónové šťávy
Na Omáčku
400gkrájených rajčat z konzervy
1velkácibule
4stroužkyčesneku
20gzázvoru
50gmásla
150mlsmetany
2lžičkygaram masaly
1lžička sladké papriky
1lžičkařímského kmínu
2lžičkytřtinového cukru
1lžičkakurkumy
čerství koriandna dozdobení
sůl
Postup
Nejprve si den předem naložíme maso. Kuřecí prsa omyjeme, očistíme a nakrájíme na větší kousky (cca 5 x 5 cm) . Do větší misky vložíme jogurt, mletou skořici, garam masalu, koriandr, kurkumu a citrónovou šťávu. Dále prolisujeme očistěné stroužky česneku a najemno nakrájený zázvor (Zázvor je potřeba nejprve zbavit slupky. Poté jej nakrájejte na tenké plátky, ty následně na nudličky a nakonec na jemné kostičky. Čím menší tím lepší. Díky tomuto postupu nebudete mít v marinádě dlouhá vlákna, která při tření zázvor tvoří a pokrm tak bude chutnější.). Vše promícháme a následně do marinády vložíme připravené kousky. Nakonec směs opět promícháme, aby marináda maso hezky obalila a poté necháme přikryté potravinovou folií do druhého dne marinovat.
Druhý den si připravíme jehly na špízy nebo dlouhé špejle. Naložené maso na ně napícháme a následně špízy ogrilujeme. Nejlepší jsou na ohni, ale i v troubě či v pánvi dosáhnete skvělého výsledku.
Nyní uvaříme rýži (nejlépe Vám pomůže rýžovat či parní trouba).
Je čas se pustit do přípravy omáčky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Zázvor očistíme a nakrájíme stejně jako jsme jej připravovali na marinádu. Česnek také očistíme a prolisujeme. Na pánvi rozehřejeme máslo a cibuli na něm necháme zesklovatět, poté přidáme česnek, zázvor a vše orestujeme. K orestovanému základu přisypeme koření a necháme jej provoňet, pozor však ať jej nespálíte. Dále přijdou na řadu krájená rajčata z konzervy. Přidejte je do pánve, zasypte třtinovým cukrem a po promíchání nechce vařit alespoň 30 minut (Dostatečné povaření rajčat je důležité. Díky delšímu vaření totiž ztratí kyselost a pokrm bude o to chutnější.). Když je směs dobře provařená, můžeme ji propasírovat, poté snížíme teplotu a do omáčky zamícháme smetanu. Pokrm již dále nevaříme. Máme již hotovo.
Na závěr do přichystané omáčky přidáme maso ze špízů a spolu s rýží můžeme podávat.