KUŘECÍ TIKKA MASALA

3.4K

Pokud se rozhodneme pátrat po tom, kde má tikka masala svůj původ, narazíme na mnoho dohadů, z nichž nás stejně nejspíš žádný nedovede k požadovanému cíli. Asi většina z nás, by stejně jako já, jeho zemi původu připisovala Indii. Jeho vzezření i množství a druh koření k tomu jednoznačně nabádá. Nemusí to však být úplně tak pravda. Tikka masala sice působí Indicky, existuje však mnoho teorií, které hovoří o tom, že je tento pokrm ryze britský. Mnoho zdrojů totiž uvádí, že tuto omáčku začali vařit až indičtí přistěhovalci ve Velké Británii. Ať už je to jak chce, jedno je jisté, kuřecí tikka masala pochází z rukou Indů a těší se oblibě po celém světě. Tento pokrm totiž nelze nemilovat.

My jsme se s tikka masalou prvně setkali na ostrově Mauricius, který je velkou směsicí národností. Jedna však převládá. Jsou to právě Indové, jejichž jídla doma tolik milujeme. Bylo to po celodenní prohlídce hlavního města Port Luis, když jsme znaveni zapadli do místní restaurace, abychom zakousli něco dobrého k snědku. Celý den jsme totiž byli na nohách a já už měl pořádný hlad, což se odrazilo i na naší objednávce. Bylo mi totiž jedno, na co padne volba, hlavně abych se už najedl! Náhodně jsem tedy zapíchl prst do meníčka s jídlem, abych dal obsluze najevo, co jsem si vybral, a k mému údivu servírka ihned zajásala a pochválila mi můj vytříbený výběr. V tu chvíli jsem trochu znejistěl a kartičku si raději prohlédl ještě jednou. Začal jsem se totiž obávat takové té klasické situace, kterou známe z amerických sitcomů, kdy se po objednání pokrmu z kuchyně otevřou dveře a ke stolu vezou čtyřpatrový svatební dort nebo něco podobně šíleného. Naštěstí se tomu tak nestalo. Měl jsem šťastnou ruku a mohl tak poprvé ochutnat vynikající kuřecí tikka masalu, jež je nám krásnou vzpomínkou na tento ostrov protknutý Indií.

KUŘECÍ TIKKA MASALA

Při přípravě mnoha pokrmů, které jsme na Mauriciu naučili vařit, jsme si všimli, že Indové, často jídla dobarvují žlutým barvivem. Nemyslím, jenom kurkumou, ale i klasickým potravinářským barvivem. Jejich jídla tak vyzařují zářivě žlutou barvu aniž by muselo být použilo mnoho kurkumy. Stejně tak je tomu i tikka masaly. Chcete-li tedy dosáhnout ještě větší autenticity mauricijské tikka masaly, přidejte do pokrmu trochu žlutého barviva. My se bez něj obejdeme.
Porce 4 porce
Příprava 1 hodina

Co budete potřebovat

Na naložení masa

  • 500 g kuřecích prsou
  • 150 g bílého jogurtu
  • 4 stroužky česneku
  • 20 g zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 3 lžičky garam másaly
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička citrónové šťávy

Na Omáčku

  • 400 g krájených rajčat z konzervy
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 20 g zázvoru
  • 50 g másla
  • 150 ml smetany
  • 2 lžičky garam masaly
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička římského kmínu
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžička kurkumy
  • čerství koriand na dozdobení

Postup

  • Nejprve si den předem naložíme maso. Kuřecí prsa omyjeme, očistíme a nakrájíme na větší kousky (cca 5 x 5 cm) . Do větší misky vložíme jogurt, mletou skořici, garam masalu, koriandr, kurkumu a citrónovou šťávu. Dále prolisujeme očistěné stroužky česneku a najemno nakrájený zázvor (Zázvor je potřeba nejprve zbavit slupky. Poté jej nakrájejte na tenké plátky, ty následně na nudličky a nakonec na jemné kostičky. Čím menší tím lepší. Díky tomuto postupu nebudete mít v marinádě dlouhá vlákna, která při tření zázvor tvoří a pokrm tak bude chutnější.). Vše promícháme a následně do marinády vložíme připravené kousky. Nakonec směs opět promícháme, aby marináda maso hezky obalila a poté necháme přikryté potravinovou folií do druhého dne marinovat.
  • Druhý den si připravíme jehly na špízy nebo dlouhé špejle. Naložené maso na ně napícháme a následně špízy ogrilujeme. Nejlepší jsou na ohni, ale i v troubě či v pánvi dosáhnete skvělého výsledku.
  • Nyní uvaříme rýži (nejlépe Vám pomůže rýžovat či parní trouba).
  • Je čas se pustit do přípravy omáčky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Zázvor očistíme a nakrájíme stejně jako jsme jej připravovali na marinádu. Česnek také očistíme a prolisujeme. Na pánvi rozehřejeme máslo a cibuli na něm necháme zesklovatět, poté přidáme česnek, zázvor a vše orestujeme. K orestovanému základu přisypeme koření a necháme jej provoňet, pozor však ať jej nespálíte. Dále přijdou na řadu krájená rajčata z konzervy. Přidejte je do pánve, zasypte třtinovým cukrem a po promíchání nechce vařit alespoň 30 minut (Dostatečné povaření rajčat je důležité. Díky delšímu vaření totiž ztratí kyselost a pokrm bude o to chutnější.). Když je směs dobře provařená, můžeme ji propasírovat, poté snížíme teplotu a do omáčky zamícháme smetanu. Pokrm již dále nevaříme. Máme již hotovo.
  • Na závěr do přichystané omáčky přidáme maso ze špízů a spolu s rýží můžeme podávat.
Autor: František Lorenc
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Mauricius

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena