Hodinu před samotnou přípravou si všechny suroviny (kromě těch na drobenku) odvážíme a vytáhneme je na linku. Tento krok je velmi důležitý. Potřebujeme totiž, aby všechny suroviny měly přibližně stejnou teplotu. Díky tomu předejdeme, aby se nám těsto srazilo a výsledný effekt byl co nejnadýchanější.
Formu na muffiny vyložíme muffinovými košíčky.
Než začneme s přípravou těsta, přichystáme si drobenku na závěrečné dozdobení. Mouku prosejeme do misky, přidáme vločky a cukr a vše dobře promícháme. Poté přidáme i na kousky nakrájené studené máslo a prsty jej zapracujeme do sypké směsi tak, aby nám vznikla hrubší drobenka.
Když jsou suroviny dostatečně odleželé, začneme s přípravou těsta. Vejce vyklepneme do misky, přisypeme k nim cukr a v robotu či za pomoci ručního mixéru je vyšleháme do husté bílé pěny. Vejce šlehejte opravdu dlouho, alespoň 8 minut. Sami uvidíte, jak během šlehání zbělají a krásně nabydou objemu.
Ve chvíli, kdy jsou vejce hezky nadýchaná, pomalu k nim po malých dávkách začneme zašlehávat máslo. Tento proces neuspěchejte. Je totiž důležité, aby se máslo do vajec dobře zašlehalo.
V mezičase si mouku promícháme s kypřicím práškem a poté směs prosejeme do vedlejší misky.
Nyní do těsta začneme střídavě zašlehávat mouku a mléko. Obě suroviny si pomyslně rozdělte natřikrát a postupně je do máslovo-vaječného základu zašlehejte. Vždy část mouky, poté část mléka, následně opět kus mouky, znovu část mléka a naposledy zbytek mouky a zbylé mléko. Těsto nechejte chvíli šlehat, aby se suroviny krásně propojily a Vy získali nadýchané těsto připomínající krém.
Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
Na závěr do těsta zamícháme borůvky. Borůvky do těsta zamíchejte ručně pomocí stěrky. Kdybyste je míchali v robotu, zbytečně by se rozmělnily a v těstě by pak nezůstali hezké kousky. Při ručním míchání si však dejte pozor, abyste je do těsta zamíchali rovnoměrně.
Nyní těstem naplníme košíčky (Nejlépe Vám to půjde za pomoci cukrářského sáčku s indiánovou hubičkou.). Košíčky takto plňte do dvou třetin košíčku. Poté na vrch nasypejte drobenku a dejte je péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 35 minut (Čas35 minut je stanoven pro vysoké košíčky, u nižších košíčků bude potřeba čas zkrátit na 20 – 25 minut.)
Poznámky
Abych dosáhla co nejhezčího efektu obrovských a na vrchu krásně puklých muffinů používám plechovou formu na muffiny s rovnými boky, do které vkládám vysoké papírové košíčky. Pevná plechová forma a rovné boky jsou pro tento efekt velmi důležité, dává jim totiž požadovaný tvar a předejdete tak nežádoucímu efektu rozlezení do stran.