Muffiny jsou snad vůbec prvním moučníkem, který jsem kdy v kuchyni upekla. Byla to doba, kdy se tyto americké košíčky těšily veliké oblibě a i já jejich mezinárodnímu vzezření podlehla. Pekla jsem je dnem i nocí v různých variantách. Zkoušela jsem mnoho příchutí a nespočet kombinací surovin až nalezla tu, která je mému srdci nejbližší.
Tradicí je u nás čokoládový muffin, který naleznete v naší cestovatelské kuchařce. Dnes jsem pro Vás připravila borůvkovou variantu, kterou jste si oblíbili na našem instagramu a já se ji rozhodla uchovat i v této psané formě. Věřím, že Vás tento můj letitý recept osloví natolik, že již nebudete dělat jiný. To to moje velká láska!

BORŮVKOVÉ MUFFINY
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 2 vejce
- 120 g másla
- 100 g krupicového cukru
- 225 ml mléka
- 80 g borůvek
- 1 sáček kypřicího prášku
Na drobenku:
- 50 g hladké mouky
- 50 g ovesných vloček jemně mletých
- 50 g moučkového cukru
- 50 g másla studeného
Postup
- Hodinu před samotnou přípravou si všechny suroviny (kromě těch na drobenku) odvážíme a vytáhneme je na linku. Tento krok je velmi důležitý. Potřebujeme totiž, aby všechny suroviny měly přibližně stejnou teplotu. Díky tomu předejdeme, aby se nám těsto srazilo a výsledný effekt byl co nejnadýchanější.
- Formu na muffiny vyložíme muffinovými košíčky.
- Než začneme s přípravou těsta, přichystáme si drobenku na závěrečné dozdobení. Mouku prosejeme do misky, přidáme vločky a cukr a vše dobře promícháme. Poté přidáme i na kousky nakrájené studené máslo a prsty jej zapracujeme do sypké směsi tak, aby nám vznikla hrubší drobenka.
- Když jsou suroviny dostatečně odleželé, začneme s přípravou těsta. Vejce vyklepneme do misky, přisypeme k nim cukr a v robotu či za pomoci ručního mixéru je vyšleháme do husté bílé pěny. Vejce šlehejte opravdu dlouho, alespoň 8 minut. Sami uvidíte, jak během šlehání zbělají a krásně nabydou objemu.
- Ve chvíli, kdy jsou vejce hezky nadýchaná, pomalu k nim po malých dávkách začneme zašlehávat máslo. Tento proces neuspěchejte. Je totiž důležité, aby se máslo do vajec dobře zašlehalo.
- V mezičase si mouku promícháme s kypřicím práškem a poté směs prosejeme do vedlejší misky.
- Nyní do těsta začneme střídavě zašlehávat mouku a mléko. Obě suroviny si pomyslně rozdělte natřikrát a postupně je do máslovo-vaječného základu zašlehejte. Vždy část mouky, poté část mléka, následně opět kus mouky, znovu část mléka a naposledy zbytek mouky a zbylé mléko. Těsto nechejte chvíli šlehat, aby se suroviny krásně propojily a Vy získali nadýchané těsto připomínající krém.
- Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
- Na závěr do těsta zamícháme borůvky. Borůvky do těsta zamíchejte ručně pomocí stěrky. Kdybyste je míchali v robotu, zbytečně by se rozmělnily a v těstě by pak nezůstali hezké kousky. Při ručním míchání si však dejte pozor, abyste je do těsta zamíchali rovnoměrně.
- Nyní těstem naplníme košíčky (Nejlépe Vám to půjde za pomoci cukrářského sáčku s indiánovou hubičkou.). Košíčky takto plňte do dvou třetin košíčku. Poté na vrch nasypejte drobenku a dejte je péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 35 minut (Čas35 minut je stanoven pro vysoké košíčky, u nižších košíčků bude potřeba čas zkrátit na 20 – 25 minut.)
Poznámky






🙏kde kupujete papírové košíčky na muffiny? Nebo si vyrábíte sama?
Dobrý den, nejčastěji kupuji v Kitchenetteshop. Někdy i vyrábím, tyto jsou však kupované 🙂
Dobrý den, poradíte mi prosím kde zakoupit případně od jaké značky plech na muffiny? Mám doma obyčejný a jak píšete nemá rovné boky tudíž jsou muffiny rozlezlé. Koukala jsem na Kitchnetteshop tam jedna forma je alez popisu a fotografie nelze poznat zda se trefím. Děkuji!
Dobrý den Danielo,
plech s rovnými boky se špatně shání, ani ten s lehce sešikmenými by však neměl dělat problém. Na Kitchenetteshopu najdete skvělé výrobky, vždy jsem tam spokojená a tak věřím, že budete i s touto formou. Velkou roli hrají i použité košíčky, nedám dopustit na ty vysoké, díky kterým získáte krásně velký muffin.
Dnes jsem tyto muffiny dělala, ale bohužel v receptu je příliš másla, jsou strašně mastné (papírové košíčky jsou úplně nacucané a dno formiček je pokryto vrstvou omastku) Pro kontrolu jsem koukla jiné recepty na muffiny, kde na stejné množství surovin se dává pouze 85 g másla. V tomto receptu je 120g a navíc ještě 50 g na drobenku. Chuťově jsou velmi dobré.
Dobrý den, v receptu je hodně másla a právě proto jsou tak dobré.
Chápu, že někdo na množství tuku v receptech kouká a podle toho pak třeba volí více “fitness” recepty. Jsem moc ráda, že Vám i přes množství tuku chutnaly.