BORŮVKOVÉ MUFFINY

52.4K

Muffiny jsou snad vůbec prvním moučníkem, který jsem kdy v kuchyni upekla. Byla to doba, kdy se tyto americké košíčky těšily veliké oblibě a i já jejich mezinárodnímu vzezření podlehla. Pekla jsem je dnem i nocí v různých variantách. Zkoušela jsem mnoho příchutí a nespočet kombinací surovin až nalezla tu, která je mému srdci nejbližší.

Tradicí je u nás čokoládový muffin, který naleznete v naší cestovatelské kuchařce. Dnes jsem pro Vás připravila borůvkovou variantu, kterou jste si oblíbili na našem instagramu a já se ji rozhodla uchovat i v této psané formě. Věřím, že Vás tento můj letitý recept osloví natolik, že již nebudete dělat jiný. To to moje velká láska!

5 hvězdiček 1 recenze

BORŮVKOVÉ MUFFINY

Porce 8 velkých muffinů
Příprava 50 minut

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 120 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 225 ml mléka
  • 80 g borůvek
  • 1 sáček kypřicího prášku

Na drobenku:

  • 50 g hladké mouky
  • 50 g ovesných vloček jemně mletých
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g másla studeného

Postup

  • Hodinu před samotnou přípravou si všechny suroviny (kromě těch na drobenku) odvážíme a vytáhneme je na linku. Tento krok je velmi důležitý. Potřebujeme totiž, aby všechny suroviny měly přibližně stejnou teplotu. Díky tomu předejdeme, aby se nám těsto srazilo a výsledný effekt byl co nejnadýchanější.
  • Formu na muffiny vyložíme muffinovými košíčky.
  • Než začneme s přípravou těsta, přichystáme si drobenku na závěrečné dozdobení. Mouku prosejeme do misky, přidáme vločky a cukr a vše dobře promícháme. Poté přidáme i na kousky nakrájené studené máslo a prsty jej zapracujeme do sypké směsi tak, aby nám vznikla hrubší drobenka.
  • Když jsou suroviny dostatečně odleželé, začneme s přípravou těsta. Vejce vyklepneme do misky, přisypeme k nim cukr a v robotu či za pomoci ručního mixéru je vyšleháme do husté bílé pěny. Vejce šlehejte opravdu dlouho, alespoň 8 minut. Sami uvidíte, jak během šlehání zbělají a krásně nabydou objemu.
  • Ve chvíli, kdy jsou vejce hezky nadýchaná, pomalu k nim po malých dávkách začneme zašlehávat máslo. Tento proces neuspěchejte. Je totiž důležité, aby se máslo do vajec dobře zašlehalo.
  • V mezičase si mouku promícháme s kypřicím práškem a poté směs prosejeme do vedlejší misky.
  • Nyní do těsta začneme střídavě zašlehávat mouku a mléko. Obě suroviny si pomyslně rozdělte natřikrát a postupně je do máslovo-vaječného základu zašlehejte. Vždy část mouky, poté část mléka, následně opět kus mouky, znovu část mléka a naposledy zbytek mouky a zbylé mléko. Těsto nechejte chvíli šlehat, aby se suroviny krásně propojily a Vy získali nadýchané těsto připomínající krém.
  • Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  • Na závěr do těsta zamícháme borůvky. Borůvky do těsta zamíchejte ručně pomocí stěrky. Kdybyste je míchali v robotu, zbytečně by se rozmělnily a v těstě by pak nezůstali hezké kousky. Při ručním míchání si však dejte pozor, abyste je do těsta zamíchali rovnoměrně.
  • Nyní těstem naplníme košíčky (Nejlépe Vám to půjde za pomoci cukrářského sáčku s indiánovou hubičkou.). Košíčky takto plňte do dvou třetin košíčku. Poté na vrch nasypejte drobenku a dejte je péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 35 minut (Čas35 minut je stanoven pro vysoké košíčky, u nižších košíčků bude potřeba čas zkrátit na 20 – 25 minut.)

Poznámky

Abych dosáhla co nejhezčího efektu obrovských a na vrchu krásně puklých muffinů používám plechovou formu na muffiny s rovnými boky, do které vkládám vysoké papírové košíčky. Pevná plechová forma a rovné boky jsou pro tento efekt velmi důležité, dává jim totiž požadovaný tvar a předejdete tak nežádoucímu efektu rozlezení do stran.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Kuchyně: USA

Zapojte se do konverzace

  1. Anna Vojancova says:

    🙏kde kupujete papírové košíčky na muffiny? Nebo si vyrábíte sama?

    1. Markéta Author says:

      Dobrý den, nejčastěji kupuji v Kitchenetteshop. Někdy i vyrábím, tyto jsou však kupované 🙂

  2. Daniela says:

    Dobrý den, poradíte mi prosím kde zakoupit případně od jaké značky plech na muffiny? Mám doma obyčejný a jak píšete nemá rovné boky tudíž jsou muffiny rozlezlé. Koukala jsem na Kitchnetteshop tam jedna forma je alez popisu a fotografie nelze poznat zda se trefím. Děkuji!

    1. Markéta Author says:

      Dobrý den Danielo,
      plech s rovnými boky se špatně shání, ani ten s lehce sešikmenými by však neměl dělat problém. Na Kitchenetteshopu najdete skvělé výrobky, vždy jsem tam spokojená a tak věřím, že budete i s touto formou. Velkou roli hrají i použité košíčky, nedám dopustit na ty vysoké, díky kterým získáte krásně velký muffin.

  3. Dnes jsem tyto muffiny dělala, ale bohužel v receptu je příliš másla, jsou strašně mastné (papírové košíčky jsou úplně nacucané a dno formiček je pokryto vrstvou omastku) Pro kontrolu jsem koukla jiné recepty na muffiny, kde na stejné množství surovin se dává pouze 85 g másla. V tomto receptu je 120g a navíc ještě 50 g na drobenku. Chuťově jsou velmi dobré.

    1. Markéta Author says:

      Dobrý den, v receptu je hodně másla a právě proto jsou tak dobré.
      Chápu, že někdo na množství tuku v receptech kouká a podle toho pak třeba volí více “fitness” recepty. Jsem moc ráda, že Vám i přes množství tuku chutnaly.

  4. 5 stars
    Vyzkoušel jsem a opravdu velmi vláčné a moc dobré, nadýchané s křupavou drobenkou – vynikající recept. Někomu by mohlo vadit, že jsou poněkud tučnější (více másla)

    1. Markéta Author says:

      Dobrý den,

      děkuji za milý komentář. Věřím, že větší tučnost může někomu vadit, ale přeci jen, co si budeme povídat, právě ona zajišťuje tu vláčnost a hlavně chuť :). Děkuji, že chutnalo!

      Hezký zbytek dne
      Markéta

  5. Lenka says:

    Muffiny se krásně povedly, přestože jsem se s nimi moc nepárala – mám jen silikonové formičky, o krásu moc nešlo 😅 Trošku jsem měla obavy kvůli máslu, žiju v zahraničí a je tu jiné – v těstě byly vidět kousíčky, které se pořádně nespojily, ale nakonec to výsledné textuře nijak neuškodilo. Po svém jsem si ještě přidala do každého kostičku bílé čokolády. Dělala jsem hlavně pro syna, milovníka borůvek. a je nadšený.

    1. Markéta Author says:

      Děkujeme! Jsme moc rádi, že se recept povedl 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena