BORŮVKOVÉ MUFFINY

837

Muffiny jsou snad vůbec prvním moučníkem, který jsem kdy v kuchyni upekla. Byla to doba, kdy se tyto americké košíčky těšily veliké oblibě a i já jejich mezinárodnímu vzezření podlehla. Pekla jsem je dnem i nocí v různých variantách. Zkoušela jsem mnoho příchutí a nespočet kombinací surovin až nalezla tu, která je mému srdci nejbližší.

Tradicí je u nás čokoládový muffin, který naleznete v naší cestovatelské kuchařce. Dnes jsem pro Vás připravila borůvkovou variantu, kterou jste si oblíbili na našem instagramu a já se ji rozhodla uchovat i v této psané formě. Věřím, že Vás tento můj letitý recept osloví natolik, že již nebudete dělat jiný. To to moje velká láska!

BORŮVKOVÉ MUFFINY

Porce 8 velkých muffinů
Příprava 50 minut

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 120 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 225 ml mléka
  • 80 g borůvek
  • 1 sáček kypřicího prášku

Na drobenku:

  • 50 g hladké mouky
  • 50 g ovesných vloček jemně mletých
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g másla studeného

Postup

  • Hodinu před samotnou přípravou si všechny suroviny (kromě těch na drobenku) odvážíme a vytáhneme je na linku. Tento krok je velmi důležitý. Potřebujeme totiž, aby všechny suroviny měly přibližně stejnou teplotu. Díky tomu předejdeme, aby se nám těsto srazilo a výsledný effekt byl co nejnadýchanější.
  • Formu na muffiny vyložíme muffinovými košíčky.
  • Než začneme s přípravou těsta, přichystáme si drobenku na závěrečné dozdobení. Mouku prosejeme do misky, přidáme vločky a cukr a vše dobře promícháme. Poté přidáme i na kousky nakrájené studené máslo a prsty jej zapracujeme do sypké směsi tak, aby nám vznikla hrubší drobenka.
  • Když jsou suroviny dostatečně odleželé, začneme s přípravou těsta. Vejce vyklepneme do misky, přisypeme k nim cukr a v robotu či za pomoci ručního mixéru je vyšleháme do husté bílé pěny. Vejce šlehejte opravdu dlouho, alespoň 8 minut. Sami uvidíte, jak během šlehání zbělají a krásně nabydou objemu.
  • Ve chvíli, kdy jsou vejce hezky nadýchaná, pomalu k nim po malých dávkách začneme zašlehávat máslo. Tento proces neuspěchejte. Je totiž důležité, aby se máslo do vajec dobře zašlehalo.
  • V mezičase si mouku promícháme s kypřicím práškem a poté směs prosejeme do vedlejší misky.
  • Nyní do těsta začneme střídavě zašlehávat mouku a mléko. Obě suroviny si pomyslně rozdělte natřikrát a postupně je do máslovo-vaječného základu zašlehejte. Vždy část mouky, poté část mléka, následně opět kus mouky, znovu část mléka a naposledy zbytek mouky a zbylé mléko. Těsto nechejte chvíli šlehat, aby se suroviny krásně propojily a Vy získali nadýchané těsto připomínající krém.
  • Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  • Na závěr do těsta zamícháme borůvky. Borůvky do těsta zamíchejte ručně pomocí stěrky. Kdybyste je míchali v robotu, zbytečně by se rozmělnily a v těstě by pak nezůstali hezké kousky. Při ručním míchání si však dejte pozor, abyste je do těsta zamíchali rovnoměrně.
  • Nyní těstem naplníme košíčky (Nejlépe Vám to půjde za pomoci cukrářského sáčku s indiánovou hubičkou.). Košíčky takto plňte do dvou třetin košíčku. Poté na vrch nasypejte drobenku a dejte je péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 35 minut (Čas35 minut je stanoven pro vysoké košíčky, u nižších košíčků bude potřeba čas zkrátit na 20 – 25 minut.)

Poznámky

Abych dosáhla co nejhezčího efektu obrovských a na vrchu krásně puklých muffinů používám plechovou formu na muffiny s rovnými boky, do které vkládám vysoké papírové košíčky. Pevná plechová forma a rovné boky jsou pro tento efekt velmi důležité, dává jim totiž požadovaný tvar a předejdete tak nežádoucímu efektu rozlezení do stran.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Kuchyně: USA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena