Recept podle Sandtnerky:Suroviny: 150 g rýže, 3/4 l mléka, 170 g cukru, 70 g másla, 4 vejce, citrónovou kůru, vanilku, 20 g loupaných oříšků, 500 g meruněk, 1/4 l vody, sůl. Spařenou rýži uvaříme do měkka v mléce, do kterého jsme přidali trochu cukru (20 g) a soli. Měkkou rýži dáme vychladnouti. Zatím si v míse umícháme do pěny máslo, přidáme cukr (100 g), žloutky, citrónovou kůru, vanilku a mícháme 15 minut. Poté zamícháme vychladlou rýži, z bílků tuhý sníh a oříšky. Formu vymažeme sirovým máslem, vysypeme strouhankou, polovinu upravené rýže do ní rozetřeme, na ni položíme půlky meruněk. Meruňky pocukrujeme (50 g). Na ně rozetřeme druhou polovinu rýže. Nákyp dáme do trouby a zvolna pečeme 3/4 hodiny. Receptem jsme se drželi téměř do puntíku. Pouze jsme si upravili poměry a rýži uvařili ochucenou. Tedy spolu se skořicí a citronovou kůrou.RECEPT PODLE NÁS:
Porce 5porcí
Příprava 1 hourhodina
Co budete potřebovat
Na rýži
200grýžekulatozrnné
1lmléka
kůra z 1/2 citrónuchemicky neošetřeného
1celáskořice
30gvanilkového cukru
Na nákyp
140gmásla
150gkrupicového cukru
5vajec
500gmeruněk
Postup
Rýži propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme mlékem, přisypeme cukr, vložíme skořici a nastrouhanou citronovou kůru a při mírné teplotě vaříme do změknutí (zhruba 35 minut).
Z uvařené rýže vyjmeme skořici a rýži necháme zcela vychladnout.
Než rýže vychladne, rozdělíme si vejce na žloutky a bílky. Oboje budeme potřebovat.
Máslo utřeme s cukrem a poté do něj zamícháme žloutky. Přidáme vychladlou rýži a směs promícháme.
Bílky vyšleháme do tuha a jemně zamícháme do připravené směsi tak, aby byla krásně načechrané.
Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
Zapékací mísu vymažeme máslem. Polovinu směsi do ní rozprostřeme a uhladíme. Poté na ni poskládáme meruňky a zakryjeme je zbytkem rýžové směsi.
Nákyp pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 45 minut.