SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 91: RÝŽOVÝ NÁKYP

763
 
Jak už to tak bývá, tak některé situace prostě přijdou ve chvíli, kdy je vůbec nečekáte. Mnohdy se tak stává, že se Vám tedy vůbec nehodí a Vy pak nevíte, jak se z toho vykroutit. Já musím jen smutně konstatovat, že se v poslední době u mě tyto situace téměř zabydlely. Tak třeba posledně. To si na mě vzpomněla moje tchýně s 15ti kily zralých meruněk. Asi mi chtěla udělat radost, a jaksi jí nedošlo, že máme doma malé miminko, její syn je každý den do noci v práci a moji rodiče někde pod slunečníkem v Řecku. No, a co já teď tady s tím! Štěpán mi to asi těžko pomůže vypeckovat a zrající meruňky na nikoho nepočkají! Naštěstí je už po všem a já se tak můžu poplácat po ramenou. V meruních jsem se brodila 4 dny, ale zvládla jsem to! Vznikl z nich nespočet meruňkových marmelád a mnoho jiných produktů. Meruňky prostě zahltily naši nepleší kuchyni a nyní začnou zvesela zahlcovat i náš nepleší blog! Dnes to vezmeme zlehka, třeba takovou malou Sandtnerkovskou výzvou v podobě rýžového nákypu.
 
 

 

RÝŽOVÝ NÁKYP (SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 91)

Recept podle Sandtnerky:
Suroviny:  150 g rýže,  3/4 l mléka, 170 g cukru, 70 g másla, 4 vejce, citrónovou kůru, vanilku, 20 g loupaných oříšků, 500 g meruněk, 1/4 l vody, sůl. 
Spařenou rýži uvaříme do měkka v mléce, do kterého jsme přidali trochu cukru (20 g) a soli. Měkkou rýži dáme vychladnouti. Zatím si v míse umícháme do pěny máslo, přidáme cukr (100 g), žloutky, citrónovou kůru, vanilku a mícháme 15 minut. Poté zamícháme vychladlou rýži, z bílků tuhý sníh a oříšky. Formu vymažeme sirovým máslem, vysypeme strouhankou, polovinu upravené rýže do ní rozetřeme, na ni položíme půlky meruněk. Meruňky pocukrujeme (50 g). Na ně rozetřeme druhou polovinu rýže. Nákyp dáme do trouby a zvolna pečeme 3/4 hodiny. 
Receptem jsme se drželi téměř do puntíku. Pouze jsme si upravili poměry a rýži uvařili ochucenou. Tedy spolu se skořicí a citronovou kůrou.
RECEPT PODLE NÁS:
Porce 5 porcí
Příprava 1 hodina

Co budete potřebovat

Na rýži

  • 200 g rýže kulatozrnné
  • 1 l mléka
  • kůra z 1/2 citrónu chemicky neošetřeného
  • 1 celá skořice
  • 30 g vanilkového cukru

Na nákyp

  • 140 g másla
  • 150 g krupicového cukru
  • 5 vajec
  • 500 g meruněk

Postup

  • Rýži propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme mlékem, přisypeme cukr, vložíme skořici a nastrouhanou citronovou kůru a při mírné teplotě vaříme do změknutí (zhruba 35 minut).
  • Z uvařené rýže vyjmeme skořici a rýži necháme zcela vychladnout.
  • Než rýže vychladne, rozdělíme si vejce na žloutky a bílky. Oboje budeme potřebovat.
  • Máslo utřeme s cukrem a poté do něj zamícháme žloutky. Přidáme vychladlou rýži a směs promícháme.
  • Bílky vyšleháme do tuha a jemně zamícháme do připravené směsi tak, aby byla krásně načechrané.
  • Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
  • Zapékací mísu vymažeme máslem. Polovinu směsi do ní rozprostřeme a uhladíme. Poté na ni poskládáme meruňky a zakryjeme je zbytkem rýžové směsi.
  • Nákyp pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 45 minut.
Autor: Markéta
Chod: Dezert, Hlavní chod
Kuchyně: Česká kuchyně

Zapojte se do konverzace

  1. ploduska says:

    Povedl se 😉 díky
    Jen pect jsem musela déle – 35/140. + 10/160 nestačilo – dalších 20 minut na 160…

    1. Markéta says:

      Jsme rádi, že Vám chutnalo!.. Ono ty časy a výhřev jsou orientační, každá trouba je bohužel jiná 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena