Recept na tuto polévku jsme dostali přímo z Jižního Tyrolska od místního kuchaře Stefano Cavada. Abychom zachovali autenticitu, celý jsme jej dodrželi, jen jsme lehce pozměnili poměry, zeleninový vývar vyměnili za výraznější hovězí a pro potržení chuti přidali citrónovou kůru.
Porce 3porce
Příprava 45 minutesminut
Co budete potřebovat
Na polévku
1,5 šalotkyvelké
2stroužkyčesnekuvelké
1bramboravelká
150gčerstvého hrášku nebo mraženého
9kszelených chřestů
750mlhovězího vývaru
kůra i šťáva z 1/2 chemicky neošetřeného citrónu
pepř
sůl
Na dozdobení
zakysaná smetana
lístky máty
Speck Alto Adige PGI
krutonkyVyměňte je za jihotyrolský horský chléb „Schüttelbrot“, v Jižním Tyrolsku se často láme do polévky a díky němu tato polévka tak získá ještě více na autenticitě
Postup
Nejprve si připravíme všechny suroviny. Šalotky nakrájíme najemno, stroužky česneku prolisujeme, bramboru očistíme a nakrájíme na kostky, chřestu odkrojíme dřevnatý konec a nakrájíme na 1 cm tlustá kolečka (Hlavičky necháme na pozdější využití).
Šalotky necháme ve větším hrnci na másle zesklovatět. Poté přidáme česnek a orestujeme jej. Následně vložíme i brambory, hrášek a chřest (jen kolečka, hlavičky necháme na později.) a zeleninu necháme lehce opéct (Díky opečení dostane polévka ještě intenzivnější chuť). Opečenou zeleninu zalijeme vývarem, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a necháme 30 minut vařit.
Speck Alto Adige PGI nakrájíme na tenké plátky a na pánvi jej nasucho opečeme do křupava. Hlavičky chřestu lehce orestujeme na másle.
Když je zelenina hezky měkká, umixujeme ji tyčovým mixérem zcela dohladka. Poté ji dochutíme citrónovou šťávou a můžeme podávat.
Polévku podáváme ještě horkou, dozdobenou zakysanou smetanou, lístky máty, orestovanými hlavičkami chřestu, opečeným speckem a na drobky nalámaným horským chlebem „Schüttelbrot“.