CHŘESTOVÁ POLÉVKA S JIHOTYROLSKÝM SPECKEM

3.1K

Ani nevíte, jak moc mi v této době chybí cestování. Poznávání nových krajů, ochutnávání všechno, co daná země nabízí a učení se tradičních pokrmů od místních kuchařů či domorodých vyznavačů jídla. Rádi bychom Vám přinesli další nové recepty, které jsme se naučili připravovat na cestách a věřím, že se toho brzy dočkáme. Chvilku to však asi ještě potrvá, a tak jsem nyní ráda, že Vám alespoň takto, díky spolupráci s @visitsouthtyrol, mohu přinést autentické recepty z Jižního Tyrolska, a přiblížit jejich kulturu skrze potraviny, které jsou pro tento kraj typické.  

Jižní Tyrolsko je sice německy mluvicí oblastí, i přesto spadá pod Itálii. Je to nejsevernější území Itálie, jež je utvářeno kontrastem alpských vrcholků a středomořským vánkem. Díky těmto specifikům je tato oblast ideální pro pěstování jablek a vína, ale i přípravě jedinečného jihotyrolského specku a právě tyto produkty do značné míry formují jejich kuchyni.

Jihotyrolané jsou právem hrdí na své tradice a produkty, které jim jejich krajina dává. Třeba takové tajemství přípravy jihotyrolské šunky se zde předává z generace na generaci již mnoho let. Dlouhou tradici má i produkce vína a jablek. Věděli jste, že Jižní Tyrolsko je v Evropě největším souvislým územím, na němž se pěstují jablka? Každé 10. v Evropě vyprodukované jablko tak pochází z Jižního Tyrolska. Více než tucet zde pěstovaných odrůd je díky optimálnímu podnebí prokazatelně trvanlivější a má intenzivnější chuť, než stejné odrůdy z jiných regionů. Tato jablka také disponují označením g.g.A. “chráněné zeměpisné označení” a je tedy zárukou vyzkoušené kvality (více ZDE).

V dnešním receptu však z jihotyrolských potravin hraje hlavní roli speck. Speck má v Jižním Tyrolsku letitou tradici. Je jedním z nejtypičtějších produktů tohoto kraje, a díky tomu se objevuje ve velkém množství místních tradičních pokrmů. Víte v čem, je tento speck tak jedinečný? Původně sloužil na dlouhodobé uchování masa, kdy se kolem Vánoc porazila prasata, která se zpracovala na tuto šunku a díky tomu, tak farmáři získali zásoby masa na celý rok. Jedinečnost Speck Alto Adige CHZO je však nutné v první řadě přičíst jeho jihotyrolským kořenům. Na tomto místě, které je nejsevernější provincií Itálie, se totiž spojují alpské a středomořské kultury, které sena jeho přípravě odrážejí. Tento speck tak vzniká kombinací dvou metod používaných ke konzervování masa. Jedná se o metodu středomořskou, kde se šunka suší a severoevropskou, kde se naopak udí. Tak vzniká jedinečná jihotyrolská šunka založená na tradičním pravidle “trocha soli, trochu kouře a hodně čerstvého vzduchu.” Jejíž příprava se předává z generace na generaci po mnoho let a díky tomu si stále zachovává na své autenticitě. Je opravdu báječná!

CHŘESTOVÁ POLÉVKA S JIHOTYROLSKÝM SPECKEM

Recept na tuto polévku jsme dostali přímo z Jižního Tyrolska od místního kuchaře Stefano Cavada. Abychom zachovali autenticitu, celý jsme jej dodrželi, jen jsme lehce pozměnili poměry, zeleninový vývar vyměnili za výraznější hovězí a pro potržení chuti přidali citrónovou kůru.
 
Porce 3 porce
Příprava 45 minut

Co budete potřebovat

Na polévku

  • 1,5 šalotky velké
  • 2 stroužky česneku velké
  • 1 brambora velká
  • 150 g čerstvého hrášku nebo mraženého
  • 9 ks zelených chřestů
  • 750 ml hovězího vývaru
  • kůra i šťáva z 1/2 chemicky neošetřeného citrónu
  • pepř
  • sůl

Na dozdobení

  • zakysaná smetana
  • lístky máty
  • Speck Alto Adige PGI
  • krutonky Vyměňte je za jihotyrolský horský chléb „Schüttelbrot“, v Jižním Tyrolsku se často láme do polévky a díky němu tato polévka tak získá ještě více na autenticitě

Postup

  • Nejprve si připravíme všechny suroviny. Šalotky nakrájíme najemno, stroužky česneku prolisujeme, bramboru očistíme a nakrájíme na kostky, chřestu odkrojíme dřevnatý konec a nakrájíme na 1 cm tlustá kolečka (Hlavičky necháme na pozdější využití).
  • Šalotky necháme ve větším hrnci na másle zesklovatět. Poté přidáme česnek a orestujeme jej. Následně vložíme i brambory, hrášek a chřest (jen kolečka, hlavičky necháme na později.) a zeleninu necháme lehce opéct (Díky opečení dostane polévka ještě intenzivnější chuť). Opečenou zeleninu zalijeme vývarem, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a necháme 30 minut vařit.
  • Speck Alto Adige PGI nakrájíme na tenké plátky a na pánvi jej nasucho opečeme do křupava. Hlavičky chřestu lehce orestujeme na másle.
  • Když je zelenina hezky měkká, umixujeme ji tyčovým mixérem zcela dohladka. Poté ji dochutíme citrónovou šťávou a můžeme podávat.
  • Polévku podáváme ještě horkou, dozdobenou zakysanou smetanou, lístky máty, orestovanými hlavičkami chřestu, opečeným speckem a na drobky nalámaným horským chlebem „Schüttelbrot“.
Autor: Markéta
Chod: Polévka
Kuchyně: Itálie, Italská kuchyně

Více informací o regionu naleznete ZDE. Věříme, že se letos do těchto míst vydáme a budeme Vám moci přinést nové chutě formou receptů i povídání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena