Ani nevíte, jak moc mi v této době chybí cestování. Poznávání nových krajů, ochutnávání všechno, co daná země nabízí a učení se tradičních pokrmů od místních kuchařů či domorodých vyznavačů jídla. Rádi bychom Vám přinesli další nové recepty, které jsme se naučili připravovat na cestách a věřím, že se toho brzy dočkáme. Chvilku to však asi ještě potrvá, a tak jsem nyní ráda, že Vám alespoň takto, díky spolupráci s @visitsouthtyrol, mohu přinést autentické recepty z Jižního Tyrolska, a přiblížit jejich kulturu skrze potraviny, které jsou pro tento kraj typické.
Jižní Tyrolsko je sice německy mluvicí oblastí, i přesto spadá pod Itálii. Je to nejsevernější území Itálie, jež je utvářeno kontrastem alpských vrcholků a středomořským vánkem. Díky těmto specifikům je tato oblast ideální pro pěstování jablek a vína, ale i přípravě jedinečného jihotyrolského specku a právě tyto produkty do značné míry formují jejich kuchyni.
Jihotyrolané jsou právem hrdí na své tradice a produkty, které jim jejich krajina dává. Třeba takové tajemství přípravy jihotyrolské šunky se zde předává z generace na generaci již mnoho let. Dlouhou tradici má i produkce vína a jablek. Věděli jste, že Jižní Tyrolsko je v Evropě největším souvislým územím, na němž se pěstují jablka? Každé 10. v Evropě vyprodukované jablko tak pochází z Jižního Tyrolska. Více než tucet zde pěstovaných odrůd je díky optimálnímu podnebí prokazatelně trvanlivější a má intenzivnější chuť, než stejné odrůdy z jiných regionů. Tato jablka také disponují označením g.g.A. “chráněné zeměpisné označení” a je tedy zárukou vyzkoušené kvality (více ZDE).
V dnešním receptu však z jihotyrolských potravin hraje hlavní roli speck. Speck má v Jižním Tyrolsku letitou tradici. Je jedním z nejtypičtějších produktů tohoto kraje, a díky tomu se objevuje ve velkém množství místních tradičních pokrmů. Víte v čem, je tento speck tak jedinečný? Původně sloužil na dlouhodobé uchování masa, kdy se kolem Vánoc porazila prasata, která se zpracovala na tuto šunku a díky tomu, tak farmáři získali zásoby masa na celý rok. Jedinečnost Speck Alto Adige CHZO je však nutné v první řadě přičíst jeho jihotyrolským kořenům. Na tomto místě, které je nejsevernější provincií Itálie, se totiž spojují alpské a středomořské kultury, které sena jeho přípravě odrážejí. Tento speck tak vzniká kombinací dvou metod používaných ke konzervování masa. Jedná se o metodu středomořskou, kde se šunka suší a severoevropskou, kde se naopak udí. Tak vzniká jedinečná jihotyrolská šunka založená na tradičním pravidle “trocha soli, trochu kouře a hodně čerstvého vzduchu.” Jejíž příprava se předává z generace na generaci po mnoho let a díky tomu si stále zachovává na své autenticitě. Je opravdu báječná!
CHŘESTOVÁ POLÉVKA S JIHOTYROLSKÝM SPECKEM
Co budete potřebovat
Na polévku
- 1,5 šalotky velké
- 2 stroužky česneku velké
- 1 brambora velká
- 150 g čerstvého hrášku nebo mraženého
- 9 ks zelených chřestů
- 750 ml hovězího vývaru
- kůra i šťáva z 1/2 chemicky neošetřeného citrónu
- pepř
- sůl
Na dozdobení
- zakysaná smetana
- lístky máty
- Speck Alto Adige PGI
- krutonky Vyměňte je za jihotyrolský horský chléb „Schüttelbrot“, v Jižním Tyrolsku se často láme do polévky a díky němu tato polévka tak získá ještě více na autenticitě
Postup
- Nejprve si připravíme všechny suroviny. Šalotky nakrájíme najemno, stroužky česneku prolisujeme, bramboru očistíme a nakrájíme na kostky, chřestu odkrojíme dřevnatý konec a nakrájíme na 1 cm tlustá kolečka (Hlavičky necháme na pozdější využití).
- Šalotky necháme ve větším hrnci na másle zesklovatět. Poté přidáme česnek a orestujeme jej. Následně vložíme i brambory, hrášek a chřest (jen kolečka, hlavičky necháme na později.) a zeleninu necháme lehce opéct (Díky opečení dostane polévka ještě intenzivnější chuť). Opečenou zeleninu zalijeme vývarem, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a necháme 30 minut vařit.
- Speck Alto Adige PGI nakrájíme na tenké plátky a na pánvi jej nasucho opečeme do křupava. Hlavičky chřestu lehce orestujeme na másle.
- Když je zelenina hezky měkká, umixujeme ji tyčovým mixérem zcela dohladka. Poté ji dochutíme citrónovou šťávou a můžeme podávat.
- Polévku podáváme ještě horkou, dozdobenou zakysanou smetanou, lístky máty, orestovanými hlavičkami chřestu, opečeným speckem a na drobky nalámaným horským chlebem „Schüttelbrot“.
Více informací o regionu naleznete ZDE. Věříme, že se letos do těchto míst vydáme a budeme Vám moci přinést nové chutě formou receptů i povídání.