Dýni omyjeme a přepůlíme. Pomocí lžíce jí vydlabeme a nakrájíme na měsíčky. Pak ji přemístíme na plech, kde ji pokapeme olivovým olejem a v rukou prohodíme tak, aby se jím rovnoměrně obalila. Následně ji na plechu rovnoměrně rozprostřeme a vložíme do trouby, kde ji pečeme na 220 °C zhruba 30 minut, dokud není zcela měkká.
Takto upečenou dýni dohladka rozmixujeme na dýňové pyré, které necháme zcela vychladnout.
Příprava raviol
Hladkou mouku a semolinu smícháme se solí a vše prosejeme na pracovní plochu tak, aby se nám vytvořila menší hromádka. Doprostřed hromádky uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce a 180 g dýňové pyré. Poté začneme pomocí vidličky zamíchávat vejce a pyré do mouky. Když už směs nepůjde vidličkou zapracovat, začneme směs hníst rukou, tak aby nám vzniklo hladké a kompaktní těsto, které necháme odpočinout alespoň 30 minut.
Mezitím, co nám těsto odpočívá, si připravíme náplň. Do větší misky vložíme ricottu a 100 g dýňového pyré. Přidáme sůl, pepř a nastrouháme citrónovou kůru. Vše dobře promícháme. Hotovou směs přendáme do sáčku s kulatou hubičkou.
Nyní se vrátíme k přípravě těsta. Odpočinuté těsto vypracujeme na 2 mm silný plát (Nejlépe vám to půjde pomocí strojku na těstoviny s nástavcem na lasagne. Pokud jej však nemáte, nezoufejte, s trochou trpělivosti vše zvládnete i s válečkem na těsto, s jehož pomocí si připravte dlouhé pláty jako na lasagne.) Připravený plát si položíme na pracovní plochu a pomyslně si jej rozdělíme na dvě poloviny nad sebou. Poté za pomoci sáčku na těsto nanášíme do spodní části náplň ve velikosti zhruba 1 cm velkých kuliček 3 cm od sebe. Následně pomocí štětečku namočeného ve vodě navlhčíme těsto okolo náplně a horní polovinu těsta přes ně přehneme. Pečlivě přimáčkneme a pomocí kolečka na pizzu nakrájíme na jednotlivé ravioli zhruba 3x3 cm velké (Na ravioli existují různí pomocníci ve formě vykrajovátek i formiček, jako můžete vidět v obrázcích našeho postupu. S nimi je práce ještě snadnější. Záleží jen na vás, jak často je připravujete a zda je užijete.)
Do velkého hrnce nalijeme vodu, kterou dobře osolíme. Poté ji přivedeme k varu a jakmile vře vhodíme do ní ravioli. Hrnec přiklopíme poklicí a 3 minuty vaříme.
Mezitím si na pánvi rozehřejeme máslo, ke kterému přidáme nasekanou šalvěj a nasekané ořechy a směs necháme lehce provonět. Dochutíme solí a pepřem.
Uvařené ravioli scedíme, přidáme do pánve, lehce obalíme připraveným provoněným máslem a ještě 2-3 minuty nechám zlehka opéct.