DÝŇOVÉ RAVIOLI

757

Během naší poslední cesty po Itálii jsem naprosto propadl kouzlu domácích těstovin. Měli jsme totiž možnost ochutnat různé druhy a já díky tomu poznal, jak by měla vypadat a hlavně chutnat správná italská pasta.

Během této cesty jsme se toho o těstovinách dozvěděli opravdu mnoho, dokonce jsme si zde prošli i kurzem s opravdovým mistrem pasty Markusem Holzerem. Nemohl jsem se proto dočkat, až po našem návratu opráším strojek na těstoviny, na který nebylo dlouho sáhnuto a já si budu moci vyzkoušet přípravu všech druhů těstovin, se kterými jsem se v Itálii setkali. Byl jsem do jejich výroby natolik zapálen, že jsem si již po cestě zpátky naplánoval, jak doma připravím recept na dýňové těstoviny. Musím přiznat, že vychytání správného poměru mi trvalo poměrně dlouho a ještě déle mi trvalo vše sepsat. Myslím však, že tento recept nemohl přijít v lepší dobu, než nyní v období dýní. Jsem zvědav, co na něj řeknete.

DÝŇOVÉ RAVIOLI

Příprava 2 hodiny

Co budete potřebovat

Na dýňové pyré:

  • 1 kus dýně Hokaido
  • olivový olej

Na Těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g semoliny
  • 180 g dýňového pyré
  • 2 ks vajec
  • 5 g soli

Na náplň

  • 100 g dýňového pyré
  • 250 g ricotty
  • 1 ks citrón
  • sůl
  • pepř

Na omáčku:

  • 50 g másla
  • 5 listů šalvěje větších
  • 30 g vlašských ořechů
  • bílý pepř
  • sůl

Postup

Příprava dýňového pyré

  • Dýni omyjeme a přepůlíme. Pomocí lžíce jí vydlabeme a nakrájíme na měsíčky. Pak ji přemístíme na plech, kde ji pokapeme olivovým olejem a v rukou prohodíme tak, aby se jím rovnoměrně obalila. Následně ji na plechu rovnoměrně rozprostřeme a vložíme do trouby, kde ji pečeme na 220 °C zhruba 30 minut, dokud není zcela měkká.
  • Takto upečenou dýni dohladka rozmixujeme na dýňové pyré, které necháme zcela vychladnout.

Příprava raviol

  • Hladkou mouku a semolinu smícháme se solí a vše prosejeme na pracovní plochu tak, aby se nám vytvořila menší hromádka. Doprostřed hromádky uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce a 180 g dýňové pyré. Poté začneme pomocí vidličky zamíchávat vejce a pyré do mouky. Když už směs nepůjde vidličkou zapracovat, začneme směs hníst rukou, tak aby nám vzniklo hladké a kompaktní těsto, které necháme odpočinout alespoň 30 minut.
  • Mezitím, co nám těsto odpočívá, si připravíme náplň. Do větší misky vložíme ricottu a 100 g dýňového pyré. Přidáme sůl, pepř a nastrouháme citrónovou kůru. Vše dobře promícháme. Hotovou směs přendáme do sáčku s kulatou hubičkou.
  • Nyní se vrátíme k přípravě těsta. Odpočinuté těsto vypracujeme na 2 mm silný plát (Nejlépe vám to půjde pomocí strojku na těstoviny s nástavcem na lasagne. Pokud jej však nemáte, nezoufejte, s trochou trpělivosti vše zvládnete i s válečkem na těsto, s jehož pomocí si připravte dlouhé pláty jako na lasagne.) Připravený plát si položíme na pracovní plochu a pomyslně si jej rozdělíme na dvě poloviny nad sebou. Poté za pomoci sáčku na těsto nanášíme do spodní části náplň ve velikosti zhruba 1 cm velkých kuliček 3 cm od sebe. Následně pomocí štětečku namočeného ve vodě navlhčíme těsto okolo náplně a horní polovinu těsta přes ně přehneme. Pečlivě přimáčkneme a pomocí kolečka na pizzu nakrájíme na jednotlivé ravioli zhruba 3×3 cm velké (Na ravioli existují různí pomocníci ve formě vykrajovátek i formiček, jako můžete vidět v obrázcích našeho postupu. S nimi je práce ještě snadnější. Záleží jen na vás, jak často je připravujete a zda je užijete.)
  • Do velkého hrnce nalijeme vodu, kterou dobře osolíme. Poté ji přivedeme k varu a jakmile vře vhodíme do ní ravioli. Hrnec přiklopíme poklicí a 3 minuty vaříme.
  • Mezitím si na pánvi rozehřejeme máslo, ke kterému přidáme nasekanou šalvěj a nasekané ořechy a směs necháme lehce provonět. Dochutíme solí a pepřem.
  • Uvařené ravioli scedíme, přidáme do pánve, lehce obalíme připraveným provoněným máslem a ještě 2-3 minuty nechám zlehka opéct.
  • Ravioli servírujeme lehce zaprášené parmazánem.
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Itálie
Klíčová slova: pasta, těstoviny

Mnoho receptů z naší cesty po Itálii naleznete i s vyprávěním a mnoha poznatky nejen o těstovinách v naší nové knize. Naše nová nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma. VÍCE INFORMACÍ ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena