Na tyto knedlíčky budemepoužívat mleté maso. My si jej nejraději meleme sami. Je pak totiž krásněčerstvé a sami si můžeme ovlivnit co do něj dáme. Pokud preferujete maso jižnamleté v řeznictví, kupte si již rovnou mleté vepřové maso.
Postup
Jako první si namočíme houby. Houby vložíme do misky, zalijeme je vodou a necháme je stát alespoň 15 minut, dokud nenasají dostatek tekutin.
Nyní si připravíme těsto na knedlíčky. Hladkou mouku promícháme se solí a poté ji prosejeme do větší misky. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme vlažnou vodu (Je dobré, aby voda byla vlažná, ne horká. Horké tekutiny by mohly zahubit kvasnice. Příliš studené tekutiny by naopak mohly být příčinou toho, že těsto bude kynout příliš pomalu.). Nyní do tekutiny nasypeme droždí a lehce jej v ní rozmícháme. Na okraj mouky nalijeme olej a poté vařečkou vše promícháme. Následně směs vysypeme na pracovní plochu, kde z nich vypracujeme hladké, kompaktní těsto. Těsto vložíme do misky, kterou přikryjeme mikroténovým sáčkem a necháme jej 1 hodinu kynout.
Než těsto vykyne, připravíme si náplň. V menší misce smícháme saké a sojovou omáčku. Maso nakrájíme na menší kousky a umeleme jej na masovém strojku (nebo použijeme již namleté maso). Pak ho vložíme do misky, přidáme na jemné kostičky nakrájený očištěný zázvor, prolisované stroužky česneku, najemno nakrájenou nať jarní cibulky i koriandru a na malé kousky nakrájené houby shitake. Přilijeme připravenou omáčku, přisypeme pepř a sůl a směs rukou dobře promícháme. Mezi prsty ji dostatečně propasírujeme, aby odešly bubliny a všechny suroviny si rovnoměrně propojily.
Když je těsto vykynuté, rozdělíme jej na20 stejných dílů. Každý kousek zpracujeme do kuličky a poté válečkem vyválíme na placku tak, aby byla placka uprostřed vyvýšená (Díky vyššímu středu bude dno knedlíčku tlustější a knedlíček bude tak nejen lépe držet pohromadě, ale přivaření získá rovnoměrný tvar.). Doprostřed knedlíčku naneseme pěknou vrstvu náplně a poté ho zabalíme (okraj skládejte jako harmoniku, kolem dokola).
Hotové knedlíčky vyskládáme na pařník a v páře je vaříme zhruba 15 minut. Když jsou uvařené, černým potravinovým barvivem jim nakreslíme obličeje tak, aby připomínali kostlivce a pak je spokojeně sníme.