HALLOWEENSKÉ BAOZI

3.8K

Strašidelný svátek klepe na dveře a já stejně jako každý rok, jsem si i letos pro vás připravila inspiraci na halloweenské pohoštění. Děti totiž tento strašidelný den milují, tak jim pojďme udělat radost!

Tentokrát jsem zavzpomínala na naši cesto do Číny, kde jsme si zamilovali plněné masové knedlíčky mnoha chutí. Byly plné zázvoru, exotických bylin a některé i spoustou chilli. Bylo jich zde mnoho druhů a mnoho z nich se tak po našem návratu domů usadilo i u nás v kuchyni. Právě třeba různé varianty baozi děláme velmi často a dnes vám tak přinášíme jednu z nich. Tu, která je i pro děti šetrná a já tak věřím, že zachutná nejen jim, ale i vám. Jsou totiž skvělé!

HALLOWEENSKÉ BAOZI

Porce 20 ks
Total Time 2 hours

Co budete potřebovat

Na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vody
  • 20 ml slunečnicového oleje
  • 4 g soli
  • 5 g sušeného droždí

Na náplň

  • 550 g vepřového masa
  • 20 g čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 4 natě jarní cibulky
  • 2 ks sušené houby shitake
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 30 ml světlé sojové omáčky
  • 15 ml saké
  • černé pepř
  • sůl

Postup

  • Na tyto knedlíčky budemepoužívat mleté maso. My si jej nejraději meleme sami. Je pak totiž krásněčerstvé a sami si můžeme ovlivnit co do něj dáme. Pokud preferujete maso jižnamleté v řeznictví, kupte si již rovnou mleté vepřové maso.

Postup

  • Jako první si namočíme houby. Houby vložíme do misky, zalijeme je vodou a necháme je stát alespoň 15 minut, dokud nenasají dostatek tekutin.
  • Nyní si připravíme těsto na knedlíčky. Hladkou mouku promícháme se solí a poté ji prosejeme do větší misky. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme vlažnou vodu (Je dobré, aby voda byla vlažná, ne horká. Horké tekutiny by mohly zahubit kvasnice. Příliš studené tekutiny by naopak mohly být příčinou toho, že těsto bude kynout příliš pomalu.). Nyní do tekutiny nasypeme droždí a lehce jej v ní rozmícháme. Na okraj mouky nalijeme olej a poté vařečkou vše promícháme. Následně směs vysypeme na pracovní plochu, kde z nich vypracujeme hladké, kompaktní těsto. Těsto vložíme do misky, kterou přikryjeme mikroténovým sáčkem a necháme jej 1 hodinu kynout.
  • Než těsto vykyne, připravíme si náplň. V menší misce smícháme saké a sojovou omáčku. Maso nakrájíme na menší kousky a umeleme jej na masovém strojku (nebo použijeme již namleté maso). Pak ho vložíme do misky, přidáme na jemné kostičky nakrájený očištěný zázvor, prolisované stroužky česneku, najemno nakrájenou nať jarní cibulky i koriandru a na malé kousky nakrájené houby shitake. Přilijeme připravenou omáčku, přisypeme pepř a sůl a směs rukou dobře promícháme. Mezi prsty ji dostatečně propasírujeme, aby odešly bubliny a všechny suroviny si rovnoměrně propojily.
  • Když je těsto vykynuté, rozdělíme jej na20 stejných dílů. Každý kousek zpracujeme do kuličky a poté válečkem vyválíme na placku tak, aby byla placka uprostřed vyvýšená (Díky vyššímu středu bude dno knedlíčku tlustější a knedlíček bude tak nejen lépe držet pohromadě, ale přivaření získá rovnoměrný tvar.). Doprostřed knedlíčku naneseme pěknou vrstvu náplně a poté ho zabalíme (okraj skládejte jako harmoniku, kolem dokola).
  • Hotové knedlíčky vyskládáme na pařník a v páře je vaříme zhruba 15 minut. Když jsou uvařené, černým potravinovým barvivem jim nakreslíme obličeje tak, aby připomínali kostlivce a pak je spokojeně sníme.
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Čína

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena