Recept podle paní Sandtnerové:Suroviny: 14 dkg mouky, 14 dkg cukru, 14 dkg mandlí, 1/2 citrónu kůra, 1/2 dkg skořice, 1 hřebíček, 14 dkg másla, 2 žloutky.Na vál si dáme prosátou hladkou mouku, moučkový cukr, jemně ustrouhané, neloupané mandle, tlučenou skořici, tlučený hřebíček a strouhanou citronovou kůru. Do toho rozsekáme máslo, přidáme žloutky a vypracujeme rychle těsto, které dáme do studena ztuhnouti. Potom těsto na 1 cm silně vyválíme, vykrájíme formičkou hvězdičky, složíme je na máslem potřený a moukou vysypaný plech, povrchu potřeme každou hvězdičku lehce vodou, posypeme krystalovým cukrem a upečeme je v mírné troubě do růžova.A nyní naše úpravy: Upravili jsme poměry, kvůli lepší práci s těstem. Hvězdičky jsme vyváleli na tenčí placku, nepotírali je vodou a nesypali cukrem před pečením, navíc jsme přidali oříšek a dozdobili je očima a knoflíky.
Porce 40hvězdiček
Příprava 45minut
Co budete potřebovat
Na těsto:
100gmásla
100 gmoučkového cukru
80 gmandlíjemně mletých
150ghladké mouky
2žloutky
1lžičkaskořicerovná lžička
1/2lžičkymletého hřebíčku
kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citrónu
Na zdobení:
40kešu ořechůmůžete zvolit ořechy podle vlastní chuti
poleva na perníčkynaleznete u receptu na perníčky
čokoládová poleva
Postup
Hodinu předem si vyndáme všechny suroviny na linku, aby přijaly přibližně stejnou teplotu. Máslo nebylo tvrdé a současně ne příliš měkké a žloutky měli stejnou teplotu, aby se při spojování suroviny nesrazily.
Nyní si připravíme těsto. Mouku prosejeme do misky, přisypeme skořici a hřebíček a mleté mandle (Pokud si budete mandle mlet sami, namelte je najemno několika krátkými pulzy, pokud je budete mlet zdlouhavě, mandle se budou zahřívat a mohly by pak uvolnit tuk, díky kterému budou mastné a nebudou se hezky sypat, tak si na to raději dejte pozor.). Ve větší míse umícháme máslo s cukrem do hladké pěny, přidáme žloutky a nastrouhanou citrónovou kůru a vše dobře umícháme do hezkého krému. Poté přisypeme sypké suroviny a lehce vše spojíme v kompaktní těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinové folie a necháme do druhého dne uležet.
Uleželé těsto vyndáme alespoň půl hodiny před samotnou přípravou z lednice, aby lehce povolilo.
Povolené těsto rozdělíme na několik částí (obvykle 3) a po částech vyválíme na zhruba 3 mm silně. Díky většímu množství ořechů se může těsto trhat a tak je dobré jej vyválet mezi dvěma pečicími papíry.
Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
Z připraveného těsta vykrájíme hvězdičky, které přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem. Doprostřed položíme oříšek. Některé hvězdičky mohou svými cípky oříšek objímat, některé jej mohou mít položený jen tak "na bříšku".
Hvězdičky pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 8 - 10 minut, dle jejich velikosti (5 cm velké hvězdičky peču 10 minut).
Hotové hvězdičky stáhneme z plechu, polevou na perníčky jim vytvoříme oči a za pomoci čokolády zorničky a knoflíky. Poté je lehce pocukrujeme moučkovým cukrem a máme hotovo.