SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 112: SKOŘICOVÉ HVĚZDIČKY

1.7K

Vánoce již pomalu klepou na dveře a my dnes přicházíme s novým rychlým receptem na cukroví, kterým jsme se inspirovali ve staré kuchařce paní Sandtnerové. Po celý rok totiž přemýšlím, jakým receptem opět sem na blog z této tradiční knihy přispět a věřím, že právě tyto hvězdičky jsou ty pravé. Jsou totiž cukrovím, které jsem neznala, a tak skvěle doplní tradiční druhy, které připravujeme každý rok, zároveň je jednoduché na přípravu, rychlé a díky koření a většímu množství oříšku i velmi chutné. Věřím, že Vás osloví i podoba, do které jsme tentokrát cukroví stylizovali a že jej spolu s námi vyzkoušíte. Určitě nebudete zklamaní.

SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 112: SKOŘICOVÉ HVĚZDIČKY

Recept podle paní Sandtnerové:
Suroviny: 14 dkg mouky, 14 dkg cukru, 14 dkg mandlí, 1/2 citrónu kůra, 1/2 dkg skořice, 1 hřebíček, 14 dkg másla, 2 žloutky.
Na vál si dáme prosátou hladkou mouku, moučkový cukr, jemně ustrouhané, neloupané mandle, tlučenou skořici, tlučený hřebíček a strouhanou citronovou kůru. Do toho rozsekáme máslo, přidáme žloutky a vypracujeme rychle těsto, které dáme do studena ztuhnouti. Potom těsto na 1 cm silně vyválíme, vykrájíme formičkou hvězdičky, složíme je na máslem potřený a moukou vysypaný plech, povrchu potřeme každou hvězdičku lehce vodou, posypeme krystalovým cukrem a upečeme je v mírné troubě do růžova.
A nyní naše úpravy: Upravili jsme poměry, kvůli lepší práci s těstem. Hvězdičky jsme vyváleli na tenčí placku, nepotírali je vodou a nesypali cukrem před pečením, navíc jsme přidali oříšek a dozdobili je očima a knoflíky.
Porce 40 hvězdiček
Příprava 45 minut

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 80 g mandlí jemně mletých
  • 150 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 1 lžička skořice rovná lžička
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citrónu

Na zdobení:

  • 40 kešu ořechů můžete zvolit ořechy podle vlastní chuti
  • poleva na perníčky naleznete u receptu na perníčky
  • čokoládová poleva

Postup

  • Hodinu předem si vyndáme všechny suroviny na linku, aby přijaly přibližně stejnou teplotu. Máslo nebylo tvrdé a současně ne příliš měkké a žloutky měli stejnou teplotu, aby se při spojování suroviny nesrazily.
  • Nyní si připravíme těsto. Mouku prosejeme do misky, přisypeme skořici a hřebíček a mleté mandle (Pokud si budete mandle mlet sami, namelte je najemno několika krátkými pulzy, pokud je budete mlet zdlouhavě, mandle se budou zahřívat a mohly by pak uvolnit tuk, díky kterému budou mastné a nebudou se hezky sypat, tak si na to raději dejte pozor.). Ve větší míse umícháme máslo s cukrem do hladké pěny, přidáme žloutky a nastrouhanou citrónovou kůru a vše dobře umícháme do hezkého krému. Poté přisypeme sypké suroviny a lehce vše spojíme v kompaktní těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinové folie a necháme do druhého dne uležet.
  • Uleželé těsto vyndáme alespoň půl hodiny před samotnou přípravou z lednice, aby lehce povolilo.
  • Povolené těsto rozdělíme na několik částí (obvykle 3) a po částech vyválíme na zhruba 3 mm silně. Díky většímu množství ořechů se může těsto trhat a tak je dobré jej vyválet mezi dvěma pečicími papíry.
  • Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
  • Z připraveného těsta vykrájíme hvězdičky, které přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem. Doprostřed položíme oříšek. Některé hvězdičky mohou svými cípky oříšek objímat, některé jej mohou mít položený jen tak "na bříšku".
  • Hvězdičky pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 8 – 10 minut, dle jejich velikosti (5 cm velké hvězdičky peču 10 minut).
  • Hotové hvězdičky stáhneme z plechu, polevou na perníčky jim vytvoříme oči a za pomoci čokolády zorničky a knoflíky. Poté je lehce pocukrujeme moučkovým cukrem a máme hotovo.
Autor: Markéta
Chod: Dezert

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena