Recept Vám zabere 1 hodinu. Je tedy rychlý, je však potřeba myslet na to, že je nutné práci rozložit do více dní. Tedy den předem si namočit cizrnu a následující den po přípravě těsto nechat 1 hodinu uležet.
Porce 20kusů
Příprava 1 hourhodina
Co budete potřebovat
200gcizrnyPoužijte suchou cizrnu, ne z konzervy
30gočištěné petrželeZbavené stonků
30gočištěného koriandruZbaveného stonků
5ksšalotek
4stroužkyčesneku
1 a ½ lžičkysoli
1lžička římského kmínu
1lžičkakajenského pepřemenší lžička
½ lžičkysušeného koriandru
½ lžičkykardamomu
15mlcitrónové šťávy
kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
50ghladké mouky
½ lžičkyjedlé sody
Postup
Jako první si den předem namočíme cizrnu. Tu nasypeme do misky, propláchneme a zalijeme vodou tak, aby nad ní bylo ještě 5 cm vody, takto ji necháme 12 hodin stát (Cizrna se zvětší během namáčení dvojnásob, a tak je potřeba, aby měla dostatek vody.)
Druhý den cizrnu scedíme a propláchneme. Pak ji rozprostřeme na utěrku a necháme lehce odkapat.
Než se cizrna zbaví přebytečné vody, připravíme si ostatní suroviny. Šalotku očistíme a lehce pokrájíme. Očistíme i stroužky česneku a prolisujeme je. Petržel a koriandr zbavíme stonků, omyjeme a lehce pokrájíme. Poté vše (šalotku, česnek petržel a koriandr) vložíme do sekáčku, přidáme sůl, římský kmín, kajenský pepř, sušený koriandr, kardamom, citrónovou šťávu a jemně nastrouhanou kůru a vše dobře nasekáme najemno. Takto připravenou směs přendáme do větší misky.
Nyní si pečlivě nasekáme cizrnu. Tu umixujeme ve stejném sekáčku jako předchozí suroviny, a to v několika dávkách. Díky tomu ji totiž dokážeme umixovat rovnoměrně. Taková cizrna by totiž neměla být umixována na kaši, ale současně by v ní také neměly být příliš velké kousky. Ty by totiž v pokrmu působily tvrdě. Dobré umixování je tak zde důležité proto, aby se s těstem dobře pracovalo a po usmažení byl falafel uvnitř krásně vláčný a měkký (Pokud cizrnu umixujete moc na kaši, bude se vám s ní špatně pracovat, pokud bude mít příliš velké kousky, nebude falafel měkoučký, ale tvrdý.)
Umixovanou cizrnu vložíme do misky k ostatním připraveným surovinám, přidáme mouku a jednou sodu, vše dobře promícháme a přikryté necháme 1 hodinu v lednici uležet.
Z uleželé směsi vypracujeme v rukou20 stejně velkých kuliček.
Do menšího hrnce nalijeme dostatek oleje (slunečnicový nebo řepkový) a dobře jej rozpálíme. Poté do něj vložíme kuličky a smažíme je pozvolna 3 – 4 minuty, dokud nejsou hezky zlatavé. Následně je z přemístíme na papírovou utěrku, aby odkapal přebytečný tuk, a ještě horké podáváme.
Poznámky
S ČÍM FALAFEL PODÁVAT?
S čerstvou zeleninou, olivami.
Jakýkoliv zeleninový salát, skvělý je třeba i salát Tabbouleh.
Hummus
Různé arabské placky
Důležité jsou dipy, do kterých budete falafel namáčet. Skvělý je například jogurt dochucený tahini pastou či zakysaná smetana ochucená římským kmínem.
PÁR POZNÁMEK ZÁVĚREMNesnažte se urychlit si práci tím, že použijete cizrnu z konzervy, s ní jde falafel připravit opravdu špatně. Víme, o čem mluvíme J. S cizrnou z konzervy získáte blemcavé těsto, a to jde jen špatně tvarovat.Falafel nemusí mít vždy tvar kuliček, velmi časté a možná i častější je provedení ve tvaru placek, záleží jen na tom, v jaké oblasti se právě pohybujete a kdo vám falafel připravil. Tvar můžete tedy kdykoliv obměnit.