FALAFEL

4.8K

Musím přiznat, že naděje na to, přichystat doma opravdu chutný falafel jsem už málem vzdala. Dlouho se mi nedařilo zachytit chuť vláčné smažené kuličky, kterou znám ze vzpomínek z našich cest po arabských zemích. Těsto se mi často rozpadalo, jindy bylo příliš blemcavé a když už drželo tvar a já tak nabyla dojmu, že mám vyhráno, první ochutnání mě vyvedlo z omylu. Ne jednou jsem při kousnutí do smaženého kousku narazila na tvrdý kus cizrny, jenž mé nadšení ihned uzemnil.

Trvalo to dlouho, ale nevzdát se, se nakonec ukázalo jako správné řešení. Hold někdy vše nelze hned, a i když nemáte možnost se opřít o radu přátel, kde je toto jídlo domovinou, vzpomínky napoví a vy se konečně můžete dohrabat zdárného konce. Myslím, že jsem falafelu konečně přišla na kloub, a tak pokud i vy se s ním trápíte, věřím, že vás následující řádky též dovedou k vytouženému cíli.  

HISTORIE FALAFELU

To odkud falafel pochází je trochu záhadou. Existuje mnoho populárních teorií, kde nás většina z nich zavede do prastarého Egypta. Některé z nich zasazují jeho vznik již do roku 1000 před naším letopočtem, pravděpodobněji se však jeví až konec 19. století. V této době, se totiž tato pochutina již objevuje v egyptské literatuře, a tak se můžeme setkat s informací, že falafel byl poprvé servírován v hlavním přístavu Egypta v Alexandrii. Nárok na jeho vlastnictví však projevuje nejen Egypt, ale i Indie a hojně se k němu hlásí Izrael. V konečné fázi pak při hledání jeho původu zjistíte, že v oblasti Středního východu si falafel přivlastňuje každý a víte co? Já se tomu nedivím. Je prostě senzační a ke kuchyni těchto států jednoznačně patří.

Co je dále zajímavé, je informace, že ač má většina z nás falafel spojený s cizrnou, nemusí vždy být připraveny pouze z ní. V Egyptě se často připravují i z fava fazolí, díky kterým jsou nádherně zelené. Pokud se připravují z cizrny, je jejich barva dohnána velkým množstvím bylin.

FALAFEL

Recept Vám zabere 1 hodinu. Je tedy rychlý, je však potřeba myslet na to, že je nutné práci rozložit do více dní. Tedy den předem si namočit cizrnu a následující den po přípravě těsto nechat 1 hodinu uležet.
Porce 20 kusů
Příprava 1 hodina

Co budete potřebovat

  • 200 g cizrny Použijte suchou cizrnu, ne z konzervy
  • 30 g očištěné petržele Zbavené stonků
  • 30 g očištěného koriandru Zbaveného stonků
  • 5 ks šalotek
  • 4 stroužky česneku
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička kajenského pepře menší lžička
  • ½ lžičky sušeného koriandru
  • ½ lžičky kardamomu
  • 15 ml citrónové šťávy
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
  • 50 g hladké mouky
  • ½ lžičky jedlé sody

Postup

  • Jako první si den předem namočíme cizrnu. Tu nasypeme do misky, propláchneme a zalijeme vodou tak, aby nad ní bylo ještě 5 cm vody, takto ji necháme 12 hodin stát (Cizrna se zvětší během namáčení dvojnásob, a tak je potřeba, aby měla dostatek vody.)
  • Druhý den cizrnu scedíme a propláchneme. Pak ji rozprostřeme na utěrku a necháme lehce odkapat.
  • Než se cizrna zbaví přebytečné vody, připravíme si ostatní suroviny. Šalotku očistíme a lehce pokrájíme. Očistíme i stroužky česneku a prolisujeme je. Petržel a koriandr zbavíme stonků, omyjeme a lehce pokrájíme. Poté vše (šalotku, česnek petržel a koriandr) vložíme do sekáčku, přidáme sůl, římský kmín, kajenský pepř, sušený koriandr, kardamom, citrónovou šťávu a jemně nastrouhanou kůru a vše dobře nasekáme najemno. Takto připravenou směs přendáme do větší misky.
  • Nyní si pečlivě nasekáme cizrnu. Tu umixujeme ve stejném sekáčku jako předchozí suroviny, a to v několika dávkách. Díky tomu ji totiž dokážeme umixovat rovnoměrně. Taková cizrna by totiž neměla být umixována na kaši, ale současně by v ní také neměly být příliš velké kousky. Ty by totiž v pokrmu působily tvrdě. Dobré umixování je tak zde důležité proto, aby se s těstem dobře pracovalo a po usmažení byl falafel uvnitř krásně vláčný a měkký (Pokud cizrnu umixujete moc na kaši, bude se vám s ní špatně pracovat, pokud bude mít příliš velké kousky, nebude falafel měkoučký, ale tvrdý.)
  • Umixovanou cizrnu vložíme do misky k ostatním připraveným surovinám, přidáme mouku a jednou sodu, vše dobře promícháme a přikryté necháme 1 hodinu v lednici uležet.
  • Z uleželé směsi vypracujeme v rukou20 stejně velkých kuliček.
  • Do menšího hrnce nalijeme dostatek oleje (slunečnicový nebo řepkový) a dobře jej rozpálíme. Poté do něj vložíme kuličky a smažíme je pozvolna 3 – 4 minuty, dokud nejsou hezky zlatavé. Následně je z přemístíme na papírovou utěrku, aby odkapal přebytečný tuk, a ještě horké podáváme.

Poznámky

S ČÍM FALAFEL PODÁVAT?
  • S čerstvou zeleninou, olivami.
  • Jakýkoliv zeleninový salát, skvělý je třeba i salát Tabbouleh.
  • Hummus
  • Různé arabské placky
  • Důležité jsou dipy, do kterých budete falafel namáčet. Skvělý je například jogurt dochucený tahini pastou či zakysaná smetana ochucená římským kmínem.
 
PÁR POZNÁMEK ZÁVĚREM
Nesnažte se urychlit si práci tím, že použijete cizrnu z konzervy, s ní jde falafel připravit opravdu špatně. Víme, o čem mluvíme J. S cizrnou z konzervy získáte blemcavé těsto, a to jde jen špatně tvarovat.
Falafel nemusí mít vždy tvar kuliček, velmi časté a možná i častější je provedení ve tvaru placek, záleží jen na tom, v jaké oblasti se právě pohybujete a kdo vám falafel připravil. Tvar můžete tedy kdykoliv obměnit.
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Egypt
Klíčová slova: Arabská kuchyně, Egypt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena