Brambory můžete celé připravit za 1,5 hodiny nebo si práci rozložit nadva dny. Den předem brambory uvařit ve slupce a druhý den je dokončit.
Porce 2porce
Příprava 1 hourhodina
Co budete potřebovat
Na brambory:
700gmalých brambor
100gsádlanejlépe husí
3stroužkyčesneku
1větvičkapetrželkykudrnka
7snítektymiánunemáte-li čerstvý, můžete jej nahradit 1 lžičkou sušeného
černý pepř
kmín
sůl
Na servírování:
1hrstsekané petrželky kudrnka
200gčerstvého tvarohu
Postup
Brambory omyjeme, vložíme ho hrnce, celé je zalijeme vodou, osolíme a okmínujeme a dáme vařit. Takto je vaříme do měkka zhruba 20 minut (záleží na jejich velikosti). Když jde do brambory bez většího odporu zapíchnout vidlička, scedíme je a necháme je zcela vychladnout.
Nyní si připravíme potěrku na brambory. Sádlo necháme povolit tak, aby šlo dobře roztírat. Když tomu tak je, vložíme ho do misky, přidáme prolisované stroužky česneku, jemně sekanou petrželku, lístky tymiánu, dle potřeby mletý pepř a sůl a vše dobře promícháme.
Když jsou brambory chladné, rozboucháme je. To provedeme tak, že brambory po jedné odebíráme a dřevěnou stranou paličky na maso je lehce bouchneme (můžete je stlačit i dnem skleničky). Rozbité brambory přeneseme na plech a dobře je potřeme připravenou směsí.
Brambory vložíme do trouby a pečeme je při teplotě 200 °C zhruba 25 minut, nebo tak dlouho, dokud nezískají lehce nazlátlou barvu.
Hotové brambory posypeme jemně sekanou petrželkou a podáváme s čerstvým tvarohem.
Poznámky
Tyto brambory jsou skvělé nejen jako večeře, ale pokud vynecháte tvaroh, výborně poslouží i jako příloha.