750glistového těstaMůžete jej koupit nebo připravit domácí
100gkrupicového cukru
Postup
Listové těsto vyválíme zhruba 0,5 cm silně.
Linku posypeme krupicovým cukrem a těsto na něj položíme. Nyní jej posypeme cukrem i z vrchu a opět vyválíme (Tentokrát jen lehce, aby se cukr do těsta zamáčknul.).
Nyní těsto složíme. Nejprve si jej pomyslně rozdělíme na polovinu a do této poloviny položíme tyčku, brčko či vařečku. Tato tyčka nám bude nápomocná při finálním přehnutí. Od stran směrem k tyčce tedy začneme těsto skládat. Každou stranu přehneme dvakrát. Pak tyčku vyjmeme a díky tomu, že nám zde zůstalo volné místo, můžeme pohodlně obě poloviny přehnout k sobě. Takto poskládané těsto vložíme do sáčku a v něm na 15 minut do lednice, aby hezky zatuhlo a dobře se krájelo.
Odpočinuté těsto vyndáme na prkénko a nakrájíme jej na zhruba 1 cm silné plátky. Ty rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Srdíčka lehce roztáhneme, aby měly prostor při pečení.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Když je vyhřátá, vložíme do ní palmiers a pečeme je 7 minut. Následně je obrátíme a pečeme ještě 5 minut.
Hotové palmiers můžete podávat jen tak či lehce poprášené prachem z lyofilizovaných malin či namočené v čokoládě.
Poznámky
Palmier můžete v pekárnách vidět v různých variacích. Někdy bývají doplněny o oříšky, čokoládu či nejrůznější koření (skořice, kardamom, vanilka). Výjimkou však nejsou ani slané varianty. Popusťte uzdu svojí fantazii a vyzkoušejte i jiné než jen tuto klasickou verzi.