PALMIERS

7.2K

Palmiers, máslem provoněné sladké pečivo, kterému já na cestách nikdy neodolám. Ač není jeho původ zcela jasný, většina lidí se shoduje, že palmiers pochází z Francie. Právě zde totiž vznikla myšlenka laminování těsta máslem, které se hojně využívá pro přípravu croissantů, pain au chocolat či dánského pečiva. I palmiers jsou na tomto principu založeny, na rozdíl od výše zmiňovaných však nejsou připravovány z kynutého laminovaného těsta, nýbrž z laminovaného těsta bez droždí, které v obchodech nalezneme pod názvem puff pastry či listové těsto.

Palmiers dostaly své pojmenování podle palmových listů. Slovo palmiers totiž v překladu znamená palmový list. Svým tvarem však může připomínat i sloní ucho, srdce, boty či brýle a tak jim různé státy připisují různé označení. Já jim vždy říkám palmiers, ale z blížícím se Valentýnem, nám právě označení „srdce“ hraje do karet. Pojďme si je tedy k této příležitosti připravit a provonět svůj být máslem a lehce zkaramelizovaným cukrem.

PŘIPRAVTE SI LISTOVÉ TĚSTO SAMI

Kdo nás sledujete již delší čas, víte, že si listové těsto připravujeme domácí. Nad domácí totiž není! A tak ve fotopostupu můžete sledovat i pár snímků, jak jej připravujeme. Pokud se do něj chcete pustit i vy, koukněte na náš recept v 1. cestovatelském deníku, či na recept podle Sandtnerky ZDE. Uvidíte, že Vás jeho chuť přesvědčí, a vy už nebudete chtít jiné. Pokud se s ním dělat nechcete, není nic jednoduššího než si koupit listové těsto v obchodě. Věřte ale, že s domácím dosáhnete ještě lepšího a chutnějšího výsledku.

Tak pojďme na to!

PALMIERS

Porce 30 ks

Co budete potřebovat

  • 750 g listového těsta Můžete jej koupit nebo připravit domácí
  • 100 g krupicového cukru

Postup

  • Listové těsto vyválíme zhruba 0,5 cm silně.
  • Linku posypeme krupicovým cukrem a těsto na něj položíme. Nyní jej posypeme cukrem i z vrchu a opět vyválíme (Tentokrát jen lehce, aby se cukr do těsta zamáčknul.).
  • Nyní těsto složíme. Nejprve si jej pomyslně rozdělíme na polovinu a do této poloviny položíme tyčku, brčko či vařečku. Tato tyčka nám bude nápomocná při finálním přehnutí. Od stran směrem k tyčce tedy začneme těsto skládat. Každou stranu přehneme dvakrát. Pak tyčku vyjmeme a díky tomu, že nám zde zůstalo volné místo, můžeme pohodlně obě poloviny přehnout k sobě. Takto poskládané těsto vložíme do sáčku a v něm na 15 minut do lednice, aby hezky zatuhlo a dobře se krájelo.
  • Odpočinuté těsto vyndáme na prkénko a nakrájíme jej na zhruba 1 cm silné plátky. Ty rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Srdíčka lehce roztáhneme, aby měly prostor při pečení.
  • Troubu předehřejeme na 180 °C. Když je vyhřátá, vložíme do ní palmiers a pečeme je 7 minut. Následně je obrátíme a pečeme ještě 5 minut.
  • Hotové palmiers můžete podávat jen tak či lehce poprášené prachem z lyofilizovaných malin či namočené v čokoládě.

Poznámky

Palmier můžete v  pekárnách vidět v různých variacích. Někdy bývají doplněny o oříšky, čokoládu či nejrůznější koření (skořice, kardamom, vanilka). Výjimkou však nejsou ani slané varianty. Popusťte uzdu svojí fantazii a vyzkoušejte i jiné než jen tuto klasickou verzi.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Kuchyně: Francie
Klíčová slova: Laminované těsto

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena