Jako první si naložíme rybu. Filety očistíme, prohlídneme a případně z nich pinzetou vyndáme kosti. V menší mističce promícháme oregano, česnek, papriku, pepř a sůl a rybu touto směsí rovnoměrně z obou stran posypeme. Nyní si připravíme menší pekáček nebo větší misku a do ní vymačkáme šťávu z jednoho pomeranče, přidáme olivový olej a promícháme. Filety pak do této lázně vložíme a necháme v chladnu alespoň 30 minut marinovat.
Zbylé pomeranče zbavíme kůry i bílé dužiny (Tu můžeme odříznout nožem.) a nakrájíme na kolečka.
Odpočinutou rybu vyndáme z lázně a po jedné zprudka osmahneme na pánvi (Stačí ½ minuty z každé strany. Když ji budete mít na pánvi příliš dlouho, půjde špatně přenést a bude se rozpadat.). Poté filety naskládáme na plech.
Troubu dáme předehřívat na 200 °C.
Marinádu, která zbyla v pekáčku zredukujeme na pánvi na poloviční objem a následně s ní přelijeme přichystané filety. Nakonec na rybu poklademe nakrájený pomeranč a dáme do trouby na 5 minut zapéct.
Hotovou rybu podáváme s rukolou, kterou jsme předem lehce promíchali s olivovým olejem. Dále k ní můžeme přidat i bouchané brambory. Skvělá je však i jen ryba jen tak samotná pouze s čerstvou zeleninou.
Poznámky
Jeden princip, více obměn:
Pro tento recept můžete použít různé ryby. Candát je skvělý, ale dobrý je i pstruh. Ten nemusíte filetovat, stačí ho očistit, dobře okořenit na kůži i uvnitř. Takový pstruh se poté nepřipravuje na pánvi, ale pouze peče v troubě. Pomeranče neklademe na kůži, ale do břicha, kam mu můžete vložit i čerstvé oregano.
V létě si můžete rybu připravit i na grilu, dostane ještě lepší chuť.
Rybu můžete podávat téměř s jakoukoliv přílohou. Skvělý je salát z čerstvé zeleniny, ale i dušená zelenina, bouchané brambory či kuskus.
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Klíčová slova: Lehká večeře, pomeranč, Ryba, snadno a rychle