Jako první si odvážíme všechny suroviny. Budeme totiž z těchto surovin zadělávat kvásek a jejich odvážení je tak důležité, aby se nám gramy nepopletly. Současně je důležité mít všechny suroviny před přípravou těsta chvíli na lince, aby přijaly přibližně stejnou teplotu.
Do hrnečku nalijeme 3 lžíce vlažné vody(Je dobré, aby voda byla vlažná, ne teplá. Teplá voda by mohla zahubit kvasnice. Příliš studené může být naopak příčinou toho, že kvásek vzchází příliš pomalu.). Dále přisypeme cukr a rozdrolíme droždí, které v tekutině rozmícháme. Nyní přidáme 3 lžíce hladké mouky a opět promícháme tak, aby nám vzniklo hustější těstíčko, které setřeme ze stěn hrnečku a na dnu jej hezky uhladíme. Poté necháme 15 minut vzejít kvásek.
Když kvásek zdvojnásobí svou velikost, začneme zadělávat kynuté těsto. Obě mouky promícháme a poté je prosejeme do velké misky. Uprostřed uděláme důlek. Do něj nalijeme zbylou vodu a přemístíme vykynutý kvásek. Na okraj mouky nasypeme sůl a přidáme na menší kousky nakrájené máslo. Nyní vše vařečkou smícháme, aby se suroviny spojily. Směs vysypeme na pracovní plochu a zpracujeme v hladké kompaktní těsto, které necháme v míse přikryté potravinovou folií nebo utěrkou 1 hodinu kynout (Těsto vám může během zpracování zpočátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky, těstu by to neprospělo a housky by pak nebyly tak vláčné. Těsto v ruce zpracovávejte zhruba 10 minut, pokud Vám i po této době bude připadat lepivé, nechte jej přikryté potravinovou folií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu. Po odležení by již těsto nemělo být tak lepivé, znovu jej tedy propracujte a zpracujte do kompaktní koule. Někdy pomůže si lehce ruce potřít olejem.).
Dva plechy vyložíme pečicím papírem.
Vykynuté těsto přeneste na pracovní plochu, kde jej rozdělíme na 8 stejně velkých dílů (každý zhruba po 85 g).Dílky přikryjeme potravinovou folií, aby neosychaly a po jednom je budeme odebírat. Každý zpracujeme do pravidelného bochánku a ty vyskládáme na připravený plech. Když jsou hotové zploštíme je rukou, aby z nich vznikly placky (Nejlépe vám to půjde rukou lehce potřenou olejem. Díky zploštění budou mít hezký kulatý tvar a zároveň z nich nebudou obrovské koule, které se špatně jedí. Zploštění zaručí, že houska bude vysoká tak akorát a bude pohodlně jíst.). Takto připravené housky necháme ještě 20 – 30 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Vykynuté housky potřeme rozkvedlaným vajíčkem, posypeme sezamovými semínky a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C zhruba na 15 minut.
Upečené housky vyndáme z trouby, a ještě na plechu je přikryjeme utěrkou, dokud nevystydnou.