CELOZRNNÉ HOUSKY NA BURGER

3.4K

Mám velkou radost z toho, jak moc jste si oblíbili náš recept na burgerové housky s příměsí mrkve (recept ZDE). Venku se pořádně ještě nestihlo oteplit a někteří z Vás už vytahují grily, aby si burger s touto houskou připravili. V poslední době mi od Vás přišlo několik fotek vašich burgerů s těmito houskami a já si toho velmi vážím. Vaše fotky mi ale vnukly i novou myšlenku na nový pečicí recept.

Když jsem přemýšlela nad tím, jaký recept pro vás letos na zelený čtvrtek připravit, napadlo mě přichystat zelený burger. Přišlo mi však škoda na tento recept použít opět mrkvové housky a tím, že v poslední době sleduji, jak moc začíná být oblíbené celozrnné pečivo, rozhodla jsem se vyzkoušet zelený burger s celozrnnou houskou. Než jsem vychytala ten správný poměr, absolvovala jsem v kuchyni několik pokusů a pomalu to i vzdala. Žádný totiž nesahal mrkvovým houskám ani po kotníky, nakonec jsem ho však našla a proto věřím, že bude pro vás tato celozrnná varianta skvělou alternativou.

Ještě předtím, než se společně pustíme do zeleného burgeru, přináším samostatně tento recept na celozrnné bulky, abyste jej mohli i mimo Velikonoce, pohodlně dohledat. Tak ať chutná a těším se na další vaše fotky!

CELOZRNNÉ HOUSKY NA BURGER

Porce 8 kusů
Příprava 2 hours 30 minutes

Co budete potřebovat

  • 100 g špaldová celozrnná mouka
  • 280 g hladké mouky
  • 250 ml vody
  • 60 g másla
  • 15 g čerstvého droždí
  • 7 g krupicového cukru
  • 7 g soli

Postup

  • Jako první si odvážíme všechny suroviny. Budeme totiž z těchto surovin zadělávat kvásek a jejich odvážení je tak důležité, aby se nám gramy nepopletly. Současně je důležité mít všechny suroviny před přípravou těsta chvíli na lince, aby přijaly přibližně stejnou teplotu.
  • Do hrnečku nalijeme 3 lžíce vlažné vody(Je dobré, aby voda byla vlažná, ne teplá. Teplá voda by mohla zahubit kvasnice. Příliš studené může být naopak příčinou toho, že kvásek vzchází příliš pomalu.). Dále přisypeme cukr a rozdrolíme droždí, které v tekutině rozmícháme. Nyní přidáme 3 lžíce hladké mouky a opět promícháme tak, aby nám vzniklo hustější těstíčko, které setřeme ze stěn hrnečku a na dnu jej hezky uhladíme. Poté necháme 15 minut vzejít kvásek.
  • Když kvásek zdvojnásobí svou velikost, začneme zadělávat kynuté těsto. Obě mouky promícháme a poté je prosejeme do velké misky. Uprostřed uděláme důlek. Do něj nalijeme zbylou vodu a přemístíme vykynutý kvásek. Na okraj mouky nasypeme sůl a přidáme na menší kousky nakrájené máslo. Nyní vše vařečkou smícháme, aby se suroviny spojily. Směs vysypeme na pracovní plochu a zpracujeme v hladké kompaktní těsto, které necháme v míse přikryté potravinovou folií nebo utěrkou 1 hodinu kynout (Těsto vám může během zpracování zpočátku připadat lepivé, nenechte se však zlákat přidáním mouky, těstu by to neprospělo a housky by pak nebyly tak vláčné. Těsto v ruce zpracovávejte zhruba 10 minut, pokud Vám i po této době bude připadat lepivé, nechte jej přikryté potravinovou folií na lince několik minut odpočinout. Během této doby se v mouce aktivuje lepek a mouka pojme všechnu možnou tekutinu. Po odležení by již těsto nemělo být tak lepivé, znovu jej tedy propracujte a zpracujte do kompaktní koule. Někdy pomůže si lehce ruce potřít olejem.).
  • Dva plechy vyložíme pečicím papírem.
  • Vykynuté těsto přeneste na pracovní plochu, kde jej rozdělíme na 8 stejně velkých dílů (každý zhruba po 85 g).Dílky přikryjeme potravinovou folií, aby neosychaly a po jednom je budeme odebírat. Každý zpracujeme do pravidelného bochánku a ty vyskládáme na připravený plech. Když jsou hotové zploštíme je rukou, aby z nich vznikly placky (Nejlépe vám to půjde rukou lehce potřenou olejem. Díky zploštění budou mít hezký kulatý tvar a zároveň z nich nebudou obrovské koule, které se špatně jedí. Zploštění zaručí, že houska bude vysoká tak akorát a bude pohodlně jíst.). Takto připravené housky necháme ještě 20 – 30 minut kynout.
  •  Troubu předehřejeme na 200 °C.
  • Vykynuté housky potřeme rozkvedlaným vajíčkem, posypeme sezamovými semínky a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C zhruba na 15 minut.
  • Upečené housky vyndáme z trouby, a ještě na plechu je přikryjeme utěrkou, dokud nevystydnou.
Autor: Markéta
Klíčová slova: celozrnné, grilování, PEČIVO, Příloha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena