drobné jedlé květy na dozdobenífialky, macešky, sedmikrásky, květy jabloně, petrklíč, šeřík....
Postup
Vajíčko rozdělíme na žloutek a bílek.
Mouku, cukr a jedlou sodu promícháme a poté prosejeme do menší misky.
Uprostřed sypké směsi uděláme důlek, do kterého vložíme žloutek, nastrouháme citrónovou kůru, zrníčka z vanilkového lusku (Lusk podélně nařízneme nožem a poté špičkou nože setřeme semínka.) a na kousky nakrájené studené máslo. Všechny suroviny začneme prsty propracovávat, dokud nezískáme hladké těsto (Dejte si však pozor, ať máslo příliš rukou nezahříváte a neumoříte ho. Pracujte tedy pečlivě, ale rychle.).
Hotové těsto zabalíme do sáčku nebo potravinové folie a v lednici jej necháme odpočinout alespoň 1 hodinu.
Když je těsto odpočinuté, vyndáme ho z lednice.
Plech vyložíme pečicím papírem.
Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
Odleželé těsto vyválíme na zhruba 3 mm silně a vykrájíme z něj sušenky kulatého tvaru (zhruba o průměru 6 cm). Připravené sušenky poskládáme na plech.
Květy očistíme od stonků.
Sušenky lehce potřeme bílkem a poté na ně poklademe připravené květy. Ty následně potřeme za pomoci štětečku opět bílkem.
Připravené sušenky pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 12minut.
Autor: Markéta
Chod: Cukroví
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: Ke kávě, Květiny, Pro děti, Sušenky