KVĚTINOVÉ SUŠENKY

1.1K

Příroda krásně kvete a já si to velmi užívám. Při procházce nikdy neodolám malým kvítkům, která sbírám do košíčku, a pak je využívám v kuchyni na vše, co mě napadne. Dnes jsem si vzpomněla na trend květinových sušenek, který jsem na internetu zaregistrovala již před několika lety, a dávno je tak toužila vyzkoušet. Vždy mě totiž zajímalo, jak je možné, že kvítka při pečení nezčernají, a na toto tajemství jsem chtěla přijít. Ne každý pokus se ale vyvedl. Chvíli trvalo než jsem vyzkoumala to, jak květy zakonzervovat tak, aby “neshořely” a dnes Vám tuto vychytávku prozradím. Tak pojďme na to!

Věřím, že vás moje květinové sušenky osloví a s jejich vyzkoušením nebudete otálet tak, jako já. Jejich netradiční vzhled totiž potěší nejen rodinu, ale oslní každou návštěvu. Já je toto jaro peču stále do kola. Vždy zmizí jen se otočím!

KVĚTINOVÉ SUŠENKY

Porce 30 kusů
Příprava 2 hodiny

Co budete potřebovat

  • 160 g hladké mouky
  • 115 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lusku vanilky
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
  • drobné jedlé květy na dozdobení fialky, macešky, sedmikrásky, květy jabloně, petrklíč, šeřík….

Postup

  • Vajíčko rozdělíme na žloutek a bílek.
  • Mouku, cukr a jedlou sodu promícháme a poté prosejeme do menší misky.
  • Uprostřed sypké směsi uděláme důlek, do kterého vložíme žloutek, nastrouháme citrónovou kůru, zrníčka z vanilkového lusku (Lusk podélně nařízneme nožem a poté špičkou nože setřeme semínka.) a na kousky nakrájené studené máslo. Všechny suroviny začneme prsty propracovávat, dokud nezískáme hladké těsto (Dejte si však pozor, ať máslo příliš rukou nezahříváte a neumoříte ho. Pracujte tedy pečlivě, ale rychle.).
  • Hotové těsto zabalíme do sáčku nebo potravinové folie a v lednici jej necháme odpočinout alespoň 1 hodinu.
  • Když je těsto odpočinuté, vyndáme ho z lednice.
  • Plech vyložíme pečicím papírem.
  • Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
  • Odleželé těsto vyválíme na zhruba 3 mm silně a vykrájíme z něj sušenky kulatého tvaru (zhruba o průměru 6 cm). Připravené sušenky poskládáme na plech.
  • Květy očistíme od stonků.
  • Sušenky lehce potřeme bílkem a poté na ně poklademe připravené květy. Ty následně potřeme za pomoci štětečku opět bílkem.
  • Připravené sušenky pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 12minut.
Autor: Markéta
Chod: Cukroví
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: Ke kávě, Květiny, Pro děti, Sušenky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena