Nasbírané větvičky šeříku neomývejte, abyste je zbytečně nezbavovali pylu. Pořádně je však prohlédněte, aby na nich nebyly pavučinky či různí broučci, housenky a pavoučci.
Nyní sundáme všechna čerstvá kvítka z větviček, tak bychom získali pouze růžové svěží květy bez pestíků a zelených částí. Ta kvítka, které jsou již lehce zarezlá používat nebudeme.
Dobře vyčištěnou sklenici o objemu zhruba¾ l naplníme ¼ cukru, tu posypme šeříkem z 1 větvičky, opět zasypeme ¼cukru, znovu nasypeme ¼ šeříkových kvítků, přidáme ¼ cukru a opět na něj stejnou část kvítků. Na závěr přijde zase cukr a zbylá kvítka. Sklenici zavíčkujeme a uložíme do tmavé chladné spíže nebo lednice (Uložení do tmy a chladna je velmi důležité. Cukr díky tomu bude „šeřík“ nasávat pozvolněji a květy se nebudou kazit. Když jsem cukr dělala prvně, nechala jsem sklenici v teplých dnech na lince a květy začaly rychle hnědnout až hnít.). Cukr necháme takto v lednici 2-3 dny a čas od času jej protřepeme.
Dostatečně ovoněný cukr vysypeme na plech, vybereme z něj všechna kvítka, která jsou nyní lehce zahnědlá, ale místy ještě růžová. Na plechu jej rozprostřeme a necháme vysušit (Cukr nesušte dlouho, aby nevyčichl, dejte mu však čas, aby se zcela zbavil vlhkosti. V teplých dnech mu stačí hodina, když je ošklivo můžou to být i tři hodiny. Během sušení je také dobré cukr čas od času promíchat vidličkou, aby si uchoval sypkost a lépe prosychal. To, že je hotový poznáte tak, že bude hezky sypký a místo vůně připomínající zmoklé podzimní listí, získá hezky sladkou šeříkovou vůni a lehce narůžovělý vzhled.).
Proschlý cukr promneme v dlaních, aby byl hezky sypký, a poté jej ještě prosejeme přes síto s většími dírkami. Zbavíme se tak přehlédnutých kvítků a ztvrdlých kusů zvlhlého cukru. Cukr přesypeme do suché sterilizované sklenice o objemu ½ l a používáme vždy, když si vzpomeneme.
Poznámky
Tip: Cukr se skvěle hodí do letních nápojů, do čaje, ale i při pečení. Já jej nyní používám například připečení máslových sušenek, kterým chci ozvláštnit chuť nebo do bábovky.
Autor: Markéta
Chod: Ostatní
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: Dochucovadla, Rady do kuchyně, šeřík, Tipy