ŠEŘÍKOVÝ CUKR

2.4K

Na šeříkový cukr jsem se chystala již dlouho. Každý v okolí o něm básnil, a i já zatoužila okusit uchovat tu omamnou vůni šeříku na dobu, když již tyto krásné keře nepokvetou. Když tedy začaly šeříky kvést i tady u nás, v o něco chladnějším Liberci, hned jsem zahájila jejich sklizeň a pustila se do výroby cukru. Tehdy jsem si říkala: „Možná nejsem sama, kdo tento cukr dělá prvně, a tak by bylo fajn ukázat postup alespoň na Instagramu či v newsletteru. Na blog se tak jednoduchý recept totiž nehodí.“ A možná právě slovem jednoduchý jsem si pěkně zavařila.

Recept, o kterém jsem nepochybovala, že by se na poprvé povedl, mě hezky vyškolil a já tak cukr musela zkusit třikrát, abych se dokopala k požadovanému výsledku. Tehdy právě nastal ten moment, kdy jsem se publikování receptu rozhodla přehodnotit a místo na Instagram, jím přispět právě zde, protože v žádném receptu, jsem se nedočetla odpovědi na otázky, které mě při jeho přípravě dosti trápily. Na blogu se totiž o nich mohu více rozepsat. Věřím tedy, že i Vám se tento návod bude hodit. Když víte, co nedělat, recept pro Vás jednoduchý bude.

Ještě, než začneme:

Při přípravě šeříkové cukru je důležité myslet na několik důležitých bodů:

  1. Myslete na to, že šeřík, je poměrně silný alergen a tak nemusí tento cukr každému sednout (Nejvíce alergenu je v kůře a listech, ty jsou až jedovaté, proto se používají pouze květy.).
  2. Není šeřík jako šeřík. Šeříku je mnoho druhů a tak i zde je potřeba vybrat ten nejlepší, který nám v kuchyni předvede nejvíce parády. Na fotkách můžete vidět, že jsem použila světle fialkový šeřík. Je to ten nejobyčejnější neplnokvětý, a tudíž nešlechtěný šeřík. Právě tento šeřík má totiž nejvíce silic a je tak nejaromatičtější. Pro náš cukr se tak hodí nejvíce. Využitelný je samozřejmě každý šeřík, ale pokud seženete tento, efekt bude nejlepší.
  3. Šeřík berte z čistého prostředí. Nejsou vhodné šeříky u frekventované silnice, lepší jsou ty u polí a na vašich zahradách.
  4. Nečekejte, že cukr bude hned hotový, aby získal správné aroma, je potřeba mu dát několik dní času.
  5. Když je cukr ovoněn, smrdí jako ponožky, toho se ale nelekněte. Cukr byl zavřený, dlouho se aromatizovat, a tak je vůně natolik silná, že až smrďánkuje. Ne jeden by tedy v tuto chvíli ztratil hlavu. Vy ji tedy neztraťte! Až cukr zbavíte vlhkosti, odvděčí se Vám příjemnou vůní.

ŠEŘÍKOVÝ CUKR

Porce 500 g
Příprava 30 minutes
Total Time 3 days

Co budete potřebovat

  • ½ kg krupicového cukru
  • 4 větvičky šeříku pěkně obalené květy

Postup

  • Nasbírané větvičky šeříku neomývejte, abyste je zbytečně nezbavovali pylu. Pořádně je však prohlédněte, aby na nich nebyly pavučinky či různí broučci, housenky a pavoučci.
  • Nyní sundáme všechna čerstvá kvítka z větviček, tak bychom získali pouze růžové svěží květy bez pestíků a zelených částí. Ta kvítka, které jsou již lehce zarezlá používat nebudeme.
  • Dobře vyčištěnou sklenici o objemu zhruba¾ l naplníme ¼ cukru, tu posypme šeříkem z 1 větvičky, opět zasypeme ¼cukru, znovu nasypeme ¼ šeříkových kvítků, přidáme ¼ cukru a opět na něj stejnou část kvítků. Na závěr přijde zase cukr a zbylá kvítka. Sklenici zavíčkujeme a uložíme do tmavé chladné spíže nebo lednice (Uložení do tmy a chladna je velmi důležité. Cukr díky tomu bude „šeřík“ nasávat pozvolněji a květy se nebudou kazit. Když jsem cukr dělala prvně, nechala jsem sklenici v teplých dnech na lince a květy začaly rychle hnědnout až hnít.). Cukr necháme takto v lednici 2-3 dny a čas od času jej protřepeme.
  • Dostatečně ovoněný cukr vysypeme na plech, vybereme z něj všechna kvítka, která jsou nyní lehce zahnědlá, ale místy ještě růžová. Na plechu jej rozprostřeme a necháme vysušit (Cukr nesušte dlouho, aby nevyčichl, dejte mu však čas, aby se zcela zbavil vlhkosti. V teplých dnech mu stačí hodina, když je ošklivo můžou to být i tři hodiny. Během sušení je také dobré cukr čas od času promíchat vidličkou, aby si uchoval sypkost a lépe prosychal. To, že je hotový poznáte tak, že bude hezky sypký a místo vůně připomínající zmoklé podzimní listí, získá hezky sladkou šeříkovou vůni a lehce narůžovělý vzhled.).
  • Proschlý cukr promneme v dlaních, aby byl hezky sypký, a poté jej ještě prosejeme přes síto s většími dírkami. Zbavíme se tak přehlédnutých kvítků a ztvrdlých kusů zvlhlého cukru. Cukr přesypeme do suché sterilizované sklenice o objemu ½ l a používáme vždy, když si vzpomeneme.

Poznámky

Tip: Cukr se skvěle hodí do letních nápojů, do čaje, ale i při pečení. Já jej nyní používám například připečení máslových sušenek, kterým chci ozvláštnit chuť nebo do bábovky.
Autor: Markéta
Chod: Ostatní
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: Dochucovadla, Rady do kuchyně, šeřík, Tipy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena