1hrstčerstvých bylineknaše kombinace v receptu: tymián, helichrysum (kari), bazalka,rozmarýn, pažitka, meduňka, vše v množství dle fotky v postupu.
1menší lžičkasoli
6květůmacešky
Postup
Máslo necháme dobře změknout.
Bylinky omyjeme a dobře osušíme. Lísky obereme od větviček a poté tyto lístky najemno nasekáme.
Máslo dobře rozmícháme, abychom získalo konzistenci krému, přidáme k němu nasekané bylinky a sůl a dobře promícháme tak, aby byly sůl i bylinky v másle dobře rozprostřeny.
Nyní si připravíme dva čtverce alobalu (Můžete použít i potravinovou folii či pečicí papír.).
Směs rozdělíme na dvě části, položíme je doprostřed alobalu a jeden po druhém zabalíme do tvaru válečku (Nejprve alobal přeložte zespoda nahoru a tahem k sobě utáhněte, abyste získali cca5 cm tlustý váleček. Máslíčko srolujte až na konec alobalu a poté konce smotejte jako bonbón. Váleček ještě lehce poválejte, ať je hezky rovnoměrný.).
Připravená máslíčka necháme v lednici pořádně zatuhnout alespoň 2 hodiny, nejlépe však do druhého dne.
Když máslíčka zatuhnou, vyndáme je z alobalu a dozdobíme je kvítky nebo i zbylými bylinkami (Kvítka a bylinky do máslíčka lehce zamáčkněte a uhlaďte je prstem nebo štětečkem lehce namočeným do jedlého oleje.).
Máslíčko porcujeme na tlusté či tenké plátky, podle účelu použití.
Poznámky
Tip: Bylinkové máslíčko můžete použít jen tak na chleba, na rozpečenou bagetu, topinku či právě ugrilované maso (ryby, hovězí steak, vepřová panenka, krevety,..). Skvěle se hodí i při přípravě mletého masa do burgerů.
Autor: Markéta
Chod: Ostatní
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: Dochucovadla, grilování, K masu, K pečivu