BYLINKOVÉ MÁSLO

3.5K

Léto a grilování, kdo by jej nemiloval. Za ty roky, co píšeme tento blog zde již přibylo spoustu grilovacích receptů a já Vám dnes přináším další z nich. Tentokrát však nepůjde o něco, co byste položili přímo na gril, ale jakýsi vylepšovák, který použijete při přípravě a servírování a vaše grilování jednoduše pozdvihne zase o něco výš. Dnes bych totiž ráda pohovořila o bylinkovém másle, které snad při žádné letní hostině nesmí chybět. No nemám pravdu?

Bylinkové máslo určitě není nic co byste již neznali, možná jste jej však ještě nikdy nezkoušeli nebo stále hledáte tu ideální kombinaci chutí, a proto bych i zde ráda uchovala tento jednoduchý návod.

Jaké bylinky použít?

Kombinace je jen na Vás. Vždy záleží na tom, na co chcete máslíčko použít. Budete jej pokládat na právě upečené maso? Nebo na grilované krevety? Či jen tak mazat na rozpečenou bagetu? Na tyto otázky je vhodné si odpovědět hned na začátku. Kombinací bylin se totiž můžete například přidáním koriandru přiblížit více exotické/asijské chuti, pažitka tymián a meduňka zas nahrávají české klasice.

V receptu najdete naši nejoblíbenější kombinaci, která se hodí ke všemu a níže další bylinky, které se do bylinkového másla také běžně používají. Kromě bylin můžete do másla přidat také najemno nasekaný česnek či chilli a vytvořit si tak přímo ochucené bylinkové máslo.

Nejběžnější bylinky na ochucení:

  • Pažitka
  • Tymián
  • Meduňka
  • Bazalka
  • Rozmarýn
  • Saturejka
  • Kari
  • Petrželka
  • Medvědí česnek
  • Měsíček lékařký (dodá máslu hezky nažloutlou barvu a jemnou chuť)
  • Pelyněk estragon (ne každému chutná)
  • Koriandr (ne každému chutná)

BYLINKOVÉ MÁSLO

Porce 2 máslíčka
Příprava 15 minutes

Co budete potřebovat

  • 250 g másla
  • 1 hrst čerstvých bylinek naše kombinace v receptu: tymián, helichrysum (kari), bazalka,rozmarýn, pažitka, meduňka, vše v množství dle fotky v postupu.
  • 1 menší lžička soli
  • 6 květů macešky

Postup

  • Máslo necháme dobře změknout.
  • Bylinky omyjeme a dobře osušíme. Lísky obereme od větviček a poté tyto lístky najemno nasekáme.
  • Máslo dobře rozmícháme, abychom získalo konzistenci krému, přidáme k němu nasekané bylinky a sůl a dobře promícháme tak, aby byly sůl i bylinky v másle dobře rozprostřeny.
  • Nyní si připravíme dva čtverce alobalu (Můžete použít i potravinovou folii či pečicí papír.).
  • Směs rozdělíme na dvě části, položíme je doprostřed alobalu a jeden po druhém zabalíme do tvaru válečku (Nejprve alobal přeložte zespoda nahoru a tahem k sobě utáhněte, abyste získali cca5 cm tlustý váleček. Máslíčko srolujte až na konec alobalu a poté konce smotejte jako bonbón. Váleček ještě lehce poválejte, ať je hezky rovnoměrný.).
  • Připravená máslíčka necháme v lednici pořádně zatuhnout alespoň 2 hodiny, nejlépe však do druhého dne.
  • Když máslíčka zatuhnou, vyndáme je z alobalu a dozdobíme je kvítky nebo i zbylými bylinkami (Kvítka a bylinky do máslíčka lehce zamáčkněte a uhlaďte je prstem nebo štětečkem lehce namočeným do jedlého oleje.).
  • Máslíčko porcujeme na tlusté či tenké plátky, podle účelu použití.

Poznámky

Tip: Bylinkové máslíčko můžete použít jen tak na chleba, na rozpečenou bagetu, topinku či právě ugrilované maso (ryby, hovězí steak, vepřová panenka, krevety,..). Skvěle se hodí i při přípravě mletého masa do burgerů.
Autor: Markéta
Chod: Ostatní
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: Dochucovadla, grilování, K masu, K pečivu

Mnoho receptů vhodných na grilování naleznete také v našich kuchařkách, díky nimž si na talíř přinesete kousek světa. První cestovatelský deník Vás potěší tipy a triky jak na nejlepší hovězí steak, jež jsme se naučili připravovat během naší cesty po Argentině, ale také také receptem na nejlepší grilované australské krevety, americká kuřecí křídla, indonészké špízy či ryby s kokosovým mlékem, které jsme si oblíbili na cookových ostrovech. V druhém cestovatelském deníku Vám dále prozradíme kouzlo japonských špízů Yakitori či kazašských shashliků z ryb, vepřového i kuřecího masa. Více o denících ZDE.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena